Röportaj ve Fotoğraflar: MEHMET ÖZTÜRK

Kasım ayı dışarıda Eskişehir ayazı yavaş yavaş kendini hissettirmeye başlamış ve ben Odunpazarı 8'inci uluslararası Cam Festivali için sıcak cam Atölyesinde yerimi alıyorum. Gerçekten burası çok sıcak, karşımda cam fırınları inanılmaz bir derecede yanıyor ve bizler daha gösteri başlamadan terlemeye başlıyoruz.

Beklediğim an geliyor Bethany WOOD yerini alıyor, başlıyor döktürmeye. Cam ile adeta dans ediyor. Elindeki cam ne olduğunu anlamadan ortaya çok güzel bir eser ortaya çıkıyor.  İzleyiciler sanki Tiyatro izler gibi sesizler cam eserin ortaya çıkması ile bir alkış tufanı kopuyor. Workshop bitiyor akşam üzeri ve biz Bethany ile Odunpazarı Kurşunlu Camii bahçesinde sıcak çaylarımızı yudumlamaya başlıyoruz, 

-    Bethany biraz bize kendinden bahsedermisin? 

-    Blowfish Glass'ın kurucusuyum , De Montfort Üniversitesi'nden Cam yapımında Tasarım derecesi ve uzmanlığı ile mezun oldum, ve o zamandan beri İngiltere'de birçok ünlü cam üreticisiyle çalıştım. 6 yıldır cam yapıyor ve galerilerde satılan kendi cam ürünleri yelpazemi üretiyorum. Sanatçı olmasaydım, oyuncu olurdum. Ben bir sanat performansı olduğuna inandığım camı seçtim; her iki disiplin de aynı enerjiyi yaratır. Cam yapımında çok dikkatli planlanmış bir rutin içinde ritim ve adrenalin vardır.

1-    Cam Sanatları çocukluk hayaliniz miydi? Cam dünyasına yolculuğunuz nasıl başladı.

-    Üniversitede mutlu olduğum yer karanlık oda Fotoğrafçılığı, filmlerden fotoğraflar geliştirmekti. Burada bir kariyer göremedim, bu yüzden DMU (De Montfort Üniversitesi) 'de 'Tasarım El Sanatları' derecemi takiben üç boyutlu çalışmalar yapmak için bir yıl ara verdim. Ahşap yapımı, metal işleri, seramik ve cam gibi birçok farklı malzemeye odaklanan bu ders - ikinci yılda camda uzmanlaşmama yol açtı.

2-    Cam Dünyasında kültür –sanat sevginizi besleyen pınarlar nelerdir?

- Yakın topluluklar , daha önce hiç tanışmadığım tüm farklı kültürlerden olan insanlar ile  masada olabilirim ve ortak ilgi alanımız nedeniyle en iyi arkadaşlar gibi anlaşıyoruz.

3-    Atölyeye girdiğinizde ruh halinize göre mi bir eser ortaya çıkarıyorsunuz? Yoksa bir stiliniz mi var? 

-    Her sanatçının bir stili vardır, ruh halleri işin gidişatını etkileyebilir, eğer odaklanmazsanız ve meşgul bir beyniniz varsa sanat akmaz.

4-    Sosyal medyanın penceresinden ‘Sanat’ sadece vitrin olarak mı kalıyor sizce?

-    Sosyal medya birçok kişiye ilham kaynağı oluyor, kendinizi ve sanatsal yolculuğunuzu ifade edebileceğiniz ve diğer insanlara destek olabileceğiniz bir online katalog. Sosyal medyada işiniz hakkında konuşmazsanız, insanlar ne hakkında olduğunuzu nasıl öğrenecek.

5-    Türkiye ve Eskişehir ile ilgili izlenimlerinizi paylaşırmışsınız? 

- Eskişehir izlenimlerim çok hoştu – çok yoğun bir zamandı, keşfetmek için fazla zaman yoktu ama atölyeden ve hotshop ekibiyle çalışmaktan çok keyif aldım !!! Yemek de lezzetli! ! Bir cam topluluğu içinde herhangi bir yer benim evimdir.