Türkiye'den yapılan ABD vize başvurularındaki artış ve konsolosluklarda yaşanan yoğunluklar, son dönemde Amerika vizesi için randevu bekleme sürelerinin artmasıyla sonuçlanmıştır. Bu nedenle çok sayıda Türk vatandaşı, komşu ülkeler başta olmak üzere yurt dışındaki ABD temsilciliklerine vize başvurusu yapılıp yapılmayacağına dair soru işaretlerine sahip olmaktadır.

Yurt dışından Amerika vize başvurusu yapmak konusunda tüm bilinmesi gerekenleri, akredite vize danışmanlık acentesi VZM Grup uzmanlarından vize danışmanı Esra Karataş'tan öğrendik.                                                                                                                                                                                                                                      

Amerika Vizesi Başka Ülkeden Alınabilir Mi?

Evet, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Amerika vizesine başvuracak kişiler ikamet ettikleri ülke dışında başka bir ülkeden vize randevusu alabilirler. Ancak yurt dışındaki ABD dış temsilcilikleri, o ülkede yasal olarak çalışma ya da oturum izni sahibi olmanızı isteyecektir. Oturum izninizin olmadığı bir ülkeden ABD vizesi alma şansınızın sıfıra yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Yurt dışında oturum izniniz varsa ve ABD vizesine başvuracaksanız, konsolosluk görevlisini vize süresi sonunda o ülkeye döneceğinize ikna etmeniz gerekir. Bunun için başvuru yaptığınız ülkedeki işvereninizden alınmış vize izin dilekçesi ya da eğitim aldığınız kurumdan öğrenci belgesi gibi evraklarla başvurunuzu destekleyiniz.

Almanya'dan Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

Çok sayıda Türk vatandaşının ikamet ettiği bir ülke olması nedeniyle Almanya'dan ABD vize başvurusunun mümkün olup olmadığı merak edilen bir konudur. Bir Türk vatandaşı olarak Almanya'dan ABD vizesi almak için Almanya ile ekonomik, ailevi ve sosyal bağlarınızı kanıtlamanız istenir. Diğer bir deyişle, Amerika konsolosluk görevlileri Almanya'da geçerli bir oturum veya çalışma izniniz olup olmadığına bakacaklardır.

Gerekli şartları sağlayan kişiler Amerika vize başvurularını, ABD Berlin Büyükelçiliği ile Frankfurt ve Münih'te bulunan ABD Başkonsolosluklarına yapabilmektedir.

Alman vatandaşlığı aldıysanız, ABD Vize Muafiyet Programı kapsamında ESTA (Elektronik Seyahat İzni Sistemi) başvurusu yaparak vize almadan, Alman pasaportunuz ile Amerika'ya gitmeniz mümkündür.

Bulgaristan'dan Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Amerika Büyükelçiliği, İstanbul'a en yakın mesafede bulunan yurt dışı ABD dış temsilciliğidir, bu nedenle Türk vatandaşlarının yurt dışından ABD vizesi almak için Sofya Elçiliğinden randevu aldığı durumlarla sıkça karşılaşıyoruz.

Ancak, Bulgaristan'dan Amerika vizesi almak için yine Bulgaristan'la güçlü bağların olduğunu kanıtlamak gerekiyor. ABD Sofya Büyükelçiliği'nden verilen bilgiye göre Bulgaristan'da daimi ikamet izni bulunmayan yabancıların Amerika vize başvuruları için onay almaları oldukça düşük bir ihtimaldir.

Bulgaristan liçna karta örneği aşağıda verilmiştir.

Kanada'dan Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

Kanada'dan ABD vizesi almak için Kanada'da uzun süreli ikamet iznine sahip olmanız beklenmektedir. Kanada'ya turistik vize ile giriş yapıp oradaki ABD dış temsilciliklerine yapılan vize başvurularında ret cevabı almanız yüksek bir ihtimaldir.

Gerekli şartları sağlayan kişiler Amerika vize başvurularını, Kanada Ottawa Büyükelçiliği ile Calgary, Halifax, Montreal, Quebec City, Toronto ve Vancouver'da bulunan Amerika Başkonsolosluklarına yapabilmektedir.

Kanada vatandaşlığı aldıysanız Kanada pasaportunuz ile vize almadan Amerika'ya gitmeniz mümkündür.

Başka Ülkeden Amerika Vizesi Almak Neden Zor?

ABD dış temsilcilikleri, vize başvurularında beyan edilen evrakları sadece bulundukları ülkede kontrol edebilmekle yetkilidir.

Örneğin, Gürcistan Türkiye'ye yakınlığı nedeniyle ABD vize başvurusu yapmak için sıkça düşünülen ülkelerden biri olmaktadır. Ama Gürcistan'da ikamet etmiyor ve çalışmıyorsanız, Türkiye'den alacağınız çalışma belgeleri Gürcistan ABD Konsolosluğu tarafından denetlenemez. Bu nedenle, konsolosluk görevlisi vize süreniz bittiğinde Amerika'dan ayrılacağınıza dair net bir kanıt görmemiş olur ve vize başvurunuz reddedilir.

Yasal olarak ikamet etmediğiniz bir ülkeden ABD vizesi alabileceğinize dair yönlendirme yapan kişi ve web sitelerine itibar etmemelisiniz.

Esra Karataş Kimdir?

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini dereceyle tamamlamıştır. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev almıştır. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışmaktadır