Ateşleme bobini diğer adıyla kompakt elektrik transformatörleridir. Amacı yakıtı ateşleyerek motoru kullanmak için gereken yüksek voltaj dönüşümünü sağlamaktır. Bu nedenle ateşleme bobini her buji de bir adet bulunmaktadır. Bu şekilde ateşleme bobini 20-30 bin volt gerilim üreterek çalışır. Ateşleme bobininin bu şekilde çalışması buji parçasında kıvılcım meydana getirmektedir.

Ateşleme bobini akü ile düzenli bir şekilde çalışmaktadır. Gelişen teknoloji ile ateşleme bobini de değişime uğramıştır. Ateşleme bobini klasik ateşleme sistemine ve distribütörsüz ateşleme sistemine göre farklı ve daha gelişmiştir. Bu sistemde her bir silindir için ayrı bir ateşleme bobini bulunmaktadır.

Ateşleme bobini içerisinde iki adet sargı bulunmaktadır. Biri premier diğeri ise sekonder şeklindedir. Bu iki sargı iç içedir. Motor kontrol ünitesi premier sargıya akım vermektedir. Tam ateşleme yapıldığı esnada akımı keser ve sekonder sargıda 30 bin volt oluşmasını sağlar. 30 bin voltluk olan gerilim bujinin orta elektrot kısmına bağlıdır. Bu akım buji tırnaklarından atlayarak kıvılcım oluşmasını sağlar.

Bu sayede yanma odasına alınmış olan hava ve yakıt karışımı yakılarak patlatılır. Ateşleme bobini sayesinde motorun ihtiyacı olan yüksek gerilim elde edilmiş olmaktadır. Ateşleme bobininde herhangi bir arıza meydana geldiğinde bunu tespit etmek ve yaptırmak mümkündür.

Ateşleme Bobini Arızasını Anlama

  • Ateşleme bobinin de arıza olup olmadığını anlamak için araçta bulunan soket denen parçanın sökülüp takılması gerekmektedir.
  • Eğer soket araçtan söküldüğü anda motorda bir sarsıntı veya titreme meydana geliyorsa bu durum ateşleme bobininde bir sorun olmadığını göstermektedir.
  • Eğer soket araçtan çıkarıldığı anda motorda hiçbir hareketlenme olmuyor ve değişiklik meydana gelmiyor ise, ateşleme bobini arızasından söz etmek mümkündür.

Yani ateşleme bobini arızası tespiti yapmak için önemli olan nokta soketin takıp çıkarılması ve o esnada motor hareketlerinin gözlenmesidir. Bu tespit sonucunda ateşleme bobini arızalı çıkarsa çözüm yollarına bakmak gerekmektedir. Motorun çalışması için gerekli olan ateşleme bobini arıza verdiğinde problemin hemen çözülmesi motor açısından önemli bir durumdur.

Ateşleme Bobini Arızasını Çözme

  • Ateşleme bobini arızası için ilk önce bir otomobil servisine başvurmak gerekmektedir.
  • Otomobil servisleri belirtilere bakarak arızaları tespit eder. Daha sonra ateşleme bobini parçası denetlenir.
  • Denetim sonrasında ateşleme bobinin onarım ihtimali yoktur bu yüzden değişim gerekmektedir. Yeni bir ateşleme bobini alarak araca takılmalıdır.
  • Ateşleme bobini fiyatları aracın marka ve modeline göre farklılık göstermektedir.
  • Ateşleme bobini genellikle bir takım halinde bulunur. Bu nedenle önerilen durum ateşleme bobinin takım olarak değiştirilmesidir.
  • Araç konusunda bilgisi olan kişiler bir servise ihtiyaç duymadan ateşleme bobini değişimi yapabilmektedir. Bunun için gerekli olan malzemeler cırcır anahtar, lokma ve kısa koldur.
  • Bu işlem yapılırken kontağın tamamen kapatılması gerekmektedir.