Dijital finans piyasasına giren ilk coin olan Bitcoin hâlâ kripto alanında baş rolü oynamaktadır. Bitcoin'in gerçek potansiyelinin farkına varırsanız çok büyük faydalar elde edebilirsiniz. Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında yaratılmasından bu yana Bitcoin uzun bir yol kat etmiştir. DeFi (Merkeziyetsiz Finans), ilk kripto varlık olan Bitcoin'i piyasaya sürdüğü sırada toplamda 100 milyon dolardan fazla piyasa değeri ile ayakta kalabilmiştir.

Peki, Bitcoin'i bu kadar değerli kılan nedir? Bu makalede kripto varlıkların öncüsü Bitcoin’in nasıl üretildiği ve ondan nasıl para kazanılabileceği anlatılmıştır.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin (BTC), kripto varlık olarak tanıtılan dünyanın ilk merkeziyetsiz dijital varlığıdır. Bitcoin, elektronik ödeme sistemi ve Blockchain olarak bilinen eşler arası bir bilgisayar ağı kullanır. Bu teknoloji işlemleri göndermek, kaydetmek ve güvenli hâle getirmek için tasarlanmıştır.

Bitcoin Neden Farklıdır?

Kripto varlıklar, fiat parayı idare etmek için bankalar veya hükümetler gibi düzenleyici güçleri kullanan merkezi ödeme sisteminden farklıdır. Bitcoin, işlemleri doğrudan kullanıcılar arasında işleyen merkeziyetsiz Blockchain teknolojisini kullanır, böylece merkezi otoritelerin aracılığı olmadan dijital varlıklar gönderip alabilirsiniz. Bu şekilde varlığınız üzerinde mülkiyet elde edebilir ve istediğiniz şekilde yönetebilirsiniz.

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin’in yolculuğu, Satoshi Nakamoto'nun “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” (Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi) adlı akademik bir whitepaper (teknik makale) yayınlamasıyla başlamıştır. Bu whitepaper'a göre Nakamoto, kripto varlık Bitcoin'i temsil edecek sistemi tasarlamayı amaçlamıştır.

Peki, Satoshi Nakamoto'nun kripto varlık için nasıl bir vizyonu vardı? Satoshi’ye göre bir kripto varlık; açık kaynaklı yazılım kullanan, merkeziyetsiz bir eşler arası ağ üzerine inşa edilmiş bir dijital para olmalıydı. Bahsettiği yazılım açık kaynaklıdır, yani herkes işlemlerin halka açık defterde işlenme sürecine dahil olabilmektedir.

Bu elektronik ödeme sistemi, işlemleri ve işlem bilgilerini alır, daha sonra bunları tüm sunuculara veya node'lara (düğüm) dağıtır. Bu işlemden sonra sistem bir anlaşmaya varır ve işlemler "bloklar" şeklinde ağın bir parçası haline gelir. Bu bloklar daha sonra verileri geri döndürülemez hâle getirmek için gruplandıran Blockchain sistemine eklenir, böylece kullanıcılar kalıcı bir kayıt alır ve veri hırsızlığı veya bilgisayar korsanlığı riski en aza indirilir.

Bitcoin Madenciliği: Bitcoin Nasıl Üretilir?

Kullanıcılara işlemlerinde kolaylık sağlamak için eşler arası yazılım tanıtılmıştır. Bu yazılım sayesinde dünyanın dört bir yanına para gönderebilir ve işlemleri gerçekleştirmek için sunucularınızı sağlayabilirsiniz. Bu rol, işlemlerin işlenmesinden ve yeni coin'lerin oluşturulmasından sorumlu madenciler tarafından ele alınmaktadır. Madenciler bilgisayarlarını kullanarak işlemlerin kaydını doğrulayabilir ve senkronize edebilirler. Bu, bir konsensüs (fikir birliği) oluşturmalarını ve ağı daha güvenli hâle getirmelerini sağlar.

Madenciler bilgileri topladıklarında ve Blockchain'e eklediklerinde bir işlem ücreti alırlar ancak bu işlemi tamamlamak için bir kriptografik hesaplama aşamasından geçmeleri gerekir. Madenciler ayrıca bir sonraki bloğu ekleyen ilk kişi olduklarında Bitcoin ile ödüllendirilir. Bu süreç zamanla daha karmaşık hâle gelmiştir. Şu anda madenciler 21 milyon arza ulaşılınca bitecek madenciliğinin zorluklarıyla karşı karşıyadır.

Madenciler, sahte veya yanlış bilgi kaydetme olasılığının en aza indirildiği bağımsız bir ağ üzerinde çalışmaktadır ve veriler Blockchain'e eklenmesini beklerken her işlem bloğunun gerçekliğini doğrulamakla yükümlüdür. Bu süreç Proof of Work (İş Kanıtı) olarak bilinir ve işlemlerin güvenli ve bilgisayar korsanlarının erişemeyeceği bir yerde kalmasına yardımcı olur.

Bitcoin’i Nasıl Nakde Çevirirsiniz?

Basit bir şekilde Bitcoin’ininizi satarak nakde çevirebilirsiniz. Peki nasıl Bitcoin satarsınız? Bitcoin'inizi satmanın birden farklı yolu vardır. Yöntemler aşağıda örneklendirilmiştir:

Bitcoin'i Yüz Yüze Satma

Şaşırtıcı bir şekilde, kripto varlık alım-satımı borsalarla sınırlı değildir. Ayrıca kripto varlıkları yüz yüze satın alabilir ve satabilirsiniz. Bu yöntemi kullanmak için önce yüz yüze işlem yapacağınız bir alıcı bulmanız gerekir. İşlem maliyetlerinden, kimliğinizi açığa çıkarmaktan ve işlem süresinden tasarruf etmenizi sağladığı için bu tür işlemlerden yararlanabilirsiniz. Bitcoin'i özel olarak satmak istiyorsanız müşterileri Telegram veya Facebook'ta bulabilirsiniz. Fiyatı borsadan daha az olacak şekilde hesaplayın. Ardından buluşma yerine ve ödeme yöntemine karar verin. Süreç basit olsa da satıcılar yabancılarla işlem yaparken bunun risklerine dikkat etmelidir. Bu süreci kullandığınızda, herhangi bir tehlike veya dolandırıcılık durumunda tüm sorumluluğu üstlenirsiniz.

İki yönlü Bitcoin ATM

İki yönlü Bitcoin ATM'leri, nakit kabul eden ve Bitcoin'i doğrudan cüzdan adresinize yollayan Bitcoin ATM'lerinden farklıdır. İki yönlü ATM kullanarak kullanıcılar Bitcoin'i nakit olarak bozdurabilir. Aşağıdaki adımlarla Bitcoin'i kolaylıkla satabilirsiniz:

●       İlk olarak para çekme seçeneğini seçin.

●       Bitcoin’i seçin.

●       İstediğiniz miktarı seçin.

●       Eşdeğer Bitcoin'i belirtilen adrese gönderin.

●       Ve parayı alın.

Eşler Arası (Peer-to-Peer) Borsa

Eşler arası (P2P) borsa Bitcoin satmanın anonim bir yoludur. Siz ve ortağınız arasında borsa aracı olarak hareket ederek dünya çapındaki alıcıları ve satıcıları birbirine bağlar. Portal ayrıca nakit, PayPal, kripto varlık veya banka havalesi gibi çeşitli ödeme seçeneklerini de kabul etmektedir. Bazı borsalar kullanıcıların alım-satım ortaklarını sıralamalarına da olanak tanır, böylece kullanıcılar güvenilirliklerini geliştirebilirler. Eşler arası pazaryerini kullanıyorsanız belirli ücretlere tâbi tutulursunuz.

Anonim Kripto Cüzdanı

Kripto varlıklarını anonim olarak satmak isteyen tüketiciler için anonim cüzdan piyasaya sürülmüştür. Bu cüzdan, kullanıcıların kripto varlık alım satımı yaparken kimliklerini gizlemelerini sağlar. Kimliğinizi açıklamadan kripto varlık satmak istiyorsanız anonim bir kripto cüzdan kullanabilirsiniz. Cüzdan gizlidir çünkü işlem yaparken kullanıcıların kimliklerini gizlemek için temelden karmaşığa farklı teknikler kullanır. Cüzdan, paranızı kolayca ve anonim olarak işlem yapmanıza izin veren özel sürümlere dönüştürerek kimliğinizi korur.

Bitcoin Satarken Akılda Tutulması Gerekenler

Bitcoin işlemleri şeffaf olduğundan anonim olarak Bitcoin satmak bazen karmaşık bir süreç olabilir. Bitcoin veya başka bir kripto varlık fark etmeksizin her kripto varlık şeffaf Blockchain teknolojisi ile desteklenir. Yani aslında kimliğinizi açıklamadan coin alım-satımı yapamazsınız.

Bazı platformlar işlem geçmişinin kolayca izlenmesini sağlayan KYC-Know Your Customer (Müşterini Tanı) sürecini kullanır. Ayrıca hemen hemen her borsa, kullanıcının hesabını korumak ve kara para aklamayı önlemek için kimlik doğrulaması ister. KYC işleminde kimlik doğrulaması için müşterinin kimlik kartı, pasaportu veya ev faturaları istenir.

Bu nedenle kimliğinizi açıklamadan anonim olarak Bitcoin alım satımı yapmak istiyorsanız KYC yöntemini pas geçmelisiniz.

Daha fazla insan kripto varlıkları benimsedikçe kripto varlıkların faydaları da zamanla artmıştır. Dijital varlıklar şüphesiz ilgi çekmiş ve değer kazanmıştır çünkü daha yüksek hızda gerçekleşen DeFi (Merkeziyetsiz Finans) piyasası muazzam bir şekilde genişlemiştir. Özellikle kripto varlıkların devi Bitcoin, geçtiğimiz yıllarda olağanüstü bir değer artışı yaşamış ve çok ciddi bir piyasa değeri kazanmıştır. Tam da bu sebeple insanlar merkeziyetsiz piyasadaki en değerli ve göze çarpan coin'e büyük ilgi göstermişlerdir.