Çikolata hiç şüphesiz dünyanın en popüler tatlı ikramlarından biridir. Dünya Kakao Vakfı’na göre dünyanın dört bir yanındaki insanlar yılda 3 milyon tondan fazla kakao çekirdeği tüketmektedir. Üstelik çikolata yemek size sadece kendinizi iyi hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda kalbiniz ve beyniniz için de birçok fayda sağlayabilir.

Çikolata, adı Yunanca "tanrıların yemeği" anlamına gelen tropikal bir ağaç olan Theobroma kakaosunun meyvesinden hazırlanır. Theobroma kakao ağaçları, Güney Amerika'daki Amazon ve Orinoco nehir havzalarına özgüdür. Ağaçlar, güneydoğu Meksika'dan Amazon Nehri'ne kadar geniş bir alana yayılmıştır. Ekvatorun yaklaşık 20 derece içindeki sıcak ve nemli alanlarda gelişirler. Çikolatanın popülaritesi yayıldıkça, yetiştiriciler Batı Afrika ve Güney ve Güneydoğu Asya gibi diğer bölgelerde tarlalar kurmuşlardır. Bugün Gana, Fildişi Sahili, Nijerya, Endonezya ve Brezilya dünya kakao üretiminin yüzde 79'unu karşılamaktadır.

Makineler ağaçlara zarar verebileceği için kakao tohumları elle hasat edilir. İşçiler olgunlaştıklarında turuncu olan tohumları çıkarır ve pala ile açarlar. Tohumlar, üst üste dizilmiş ve muz yapraklarıyla kaplanmış büyük fermantasyon tepsilerine yerleştirilir ve burada iki ila yedi gün boyunca bırakılır. Fermantasyon, çikolata aromasını üretir. Aynı zamanda tohumun embriyosunu yok ederek istenmeyen çimlenmeyi önler ve beyaz posanın tohumlardan dökülmesine neden olur.

Fermente edildikten sonra çekirdekler güneşli platformlarda kururlar. İşçiler, kurutmayı tamamlamak için üç ila beş gün boyunca günde birkaç kez çekirdekleri çevirirler. Daha sonra çekirdekler çikolata fabrikasına götürülür, burada temizlenir ve kalıntılar giderilir. Çekirdekler büyük, döner fırınlarda kavrulur. Kavurma, aromayı ortaya çıkarır ve çekirdekleri kabuklarından çıkarır. Kavrulmuş çekirdekler, çekirdekleri kıran ve kabukları çıkaran bir harman makinesine girer. Çekirdeğin kalan kısmına uç denir. Uçlar çikolata olur.

Çikolata Türleri

Uzmanlara göre kaliteli çikolata üç kategoriye ayrılır: bitter çikolata, sütlü çikolata ve beyaz çikolata. Bitter çikolatada çikolata likörü, kakao yağı, lesitin, şeker ve vanilya bulunur. Sütlü çikolata, yukarıdakilerin tümüne ek olarak süt yağlarına sahiptir. Beyaz çikolata, çikolata likörü dışında sütlü çikolatanın içinde bulunan her şeyi içerir.

Son zamanlarda yapılan birkaç çalışma, çikolatanın kalp sağlığı üzerindeki rolünü incelemiştir. Kakao çekirdekleri, antioksidan görevi gören ve ek faydalar sağlayan bitkisel besinlerle doludur. Ayrıca kakao çekirdekleri zengin demir, bakır, magnezyum, çinko ve fosfor kaynaklarıdır. Bitter çikolata, sütlü çikolatadan iki ila üç kat daha fazla faydalı flavanol içerir çünkü sütlü çikolatanın kakao konsantrasyonu süt ve muhtemelen daha fazla şeker ile seyreltilir. Beyaz çikolata, herhangi bir kakao katı maddesi veya kakao likörü içermediği için çikolata olarak kabul edilmez. Bu tatlı lezzet, kakao yağı, vanilya ve şeker karışımından yapılır. Yine de endişelenmeyin: Hala favorilerinizden biriyse sizi yargılamayacağız.

Çikolata genellikle ruh hali üzerinde olumlu etkilerle ilişkilendirilir. Çikolata, anandaminler gibi kenevirin yaptığı gibi beyni uyaran maddeler ve tiramin ve feniletilamin gibi amfetamin ile benzer etkilere sahip maddeler içerir. Bununla birlikte, bu maddeler bir antidepresan etki yaratamayacak kadar düşük konsantrasyonlardır. Ayrıca çikolata, dopamin, serotonin ve endorfin gibi iştah, ödül ve ruh hali düzenlemesine katkıda bulunan nörotransmitter sistemleriyle etkileşime girebilir.

Pek çok gıda gibi çikolata da ölçülü yenildiğinde en sağlıklısıdır. Çikolataya eklenen şekerler ve yağlar, onu kalorilerde yükseltir ve bu da kilo alımına neden olabilir. Ayrıca, çikolatanın sunabileceği koruyucu etkilerin çoğu, aşırı tüketim ile hafifletilebilir.

Çikolatanın ağızda antibakteriyel etkisi vardır, çünkü saf kakao yemenin diş çürümesini önlediği gösterilmiştir. Bu da şu soruyu gündeme getiriyor, neden kimse çikolata aromalı diş macunu üretmiyor?

Eğer siz de bir çikolata aşığıysanız Hazz’ın birbirinden lezzetli, kaliteli ve taze ürünlerinin her bir parçasında büyük bir mutluluk yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Dolgulu spesiyaller, trüf çikolata, kare çikolata, tablet çikolatalar, çikolata kaplı ürünler ve fondü çikolataları gibi birbirinden özel Hazz lezzetleri arasından gerek kendinizin gerek sevdiklerinizin damak tadına en çok uyan ürünleri satın alabilir ve lezzete açılan kapıyı ardına kadar açmanın hazzına varabilirsiniz.

Şunu da belirtmek isteriz ki Hazz lezzetleri yalnızca çikolata çeşitleri ile sınırlı deği! Son zamanların favori lezzetlerinden makaron çeşitleri de Hazz ürün kategorileri içerisinde özel bir yere sahiptir. Karamelli, güllü, frambuazlı, kan portakallı, vanilyalı, Antep fıstıklı, limonlu ve çikolatalı başta olmak üzere birbirinden lezzetli çeşitlerden meydana gelen ve Hazz’ın profesyonel ekibi tarafından en kaliteli ve özel ham maddeler kullanılarak hazırlanan makaron çeşitleri hem damaklara hem de muhteşem görsellikleri sayesinde gözlere hitap etmeyi başarır.

Siz de hazz.com.tr adresindeki Makaron kategorisini ziyaret ederek birbirinden özel lezzetlere ve aromalara sahip olan makaron çeşitlerini keşfetme ve beğendiğiniz ürünleri alışveriş sepetinize ekleyerek saniyeler içerisinde satın alma imkanını elde edebilirsiniz. Makaron tutkunları için Hazz tarafından 12’li, 24’lü ve 81’li olarak hazırlanan makaron kutularını satın alarak bu eşsiz lezzetleri sevdiklerinizle paylaşmanın keyfine varabilirsiniz. Aynı zamanda Hazz tarafından müşterilerine 250 TL ve üzerindeki siparişlerinde sunulan ücretsiz kargo imkanından da faydalanabilirsiniz.