Arzuhalci, Dilekçe ve Yazı işleri ile ilgili çalışmalar yapan meslek mensubudur. Dilekçe ve Yazı işleri eskiden Daktilo ile uygulanırken günümüzde Bilgisayar ve Yazıcı aracılığı ile uygulanıyor. Yazı işlerinde Türkçe Dil Bilgisi tekniği kullanmak gerekiyor. Resmi makamlara sunulacak dilekçelerde Türkçe Dil Bilgisi ile birlikte Hukuki terimler kullanılıyor.

Bursa ilinde Has Arzuhalci adı ile faaliyet gösteren Dilekçe Bürosunun Sorumlu Müdürü Taylan Kızılkaya “Bilişim Teknolojileri Teknisyeniyim. 1 dolar 1,5 TL iken Arzuhalcilik yapmaya başladım. Şimdiye kadar binlerce Müşterinin derdini dinleyerek dilekçe yazdım. Sorunun çözüm kazanabilmesi için Müşterinin konuşmalarını yazıya çeviriyorum. Olayları en ince ayrıntısına kadar yazıyorum. Bir gelen müşteri bir daha geliyor. Dilekçe yazdırmak için İstanbul, İzmir, Ankara olmak üzere farklı illerden gelen müşteriler var. Netice itibari ile uzmanlık gerektiren bir iş yapıyorum. Talep içermeyen dilekçe anlamsız sayılır. Bu sebeple dilekçelerde talep ve delil önem arz eder. Bende bu hususa dikkat ederek Dilekçe yazıyorum.” dedi.

10 yıldan uzun süredir Arzuhalcilik mesleğini icra eden Taylan Kızılkaya Mesleki deformasyon yaşamadığını belirterek “Bazı mesleklerde Meslek hastalığına yakalanma ihtimali yüksek orandadır. Arzuhalcilik bu mesleklerden birisidir. Müşterilerimden birinin Teyzesinin oğlunun kayınçosu Özel bir şirkette Yazıcılık yapıyordu. 15 yıl sonra Şizofren oldu. Sağlık problemi nedeniyle Yazıcılık mesleğini bırakmak zorunda kaldı. Sağlık önemlidir. Sağlığın korunması Tıbbi Bilim ve Teknik uygulama ile mümkündür.” dedi.

Türkiye’de ihtiyaç olduğu için Arzuhalcilik mesleğini devam ettireceğini belirten Bursa Arzuhalcisi Taylan Kızılkaya, alelade dilekçe yazmadığını ve yazdığı dilekçenin kişinin beyan ve talepleri doğrultusunda meydana geldiğini belirtti. Yaşanan olayların gerçek olduğunu, farklı zamanlarda farklı kişilerin başına geldiğini söyledi. Dilekçe Fiyatlarının sabit olmadığını, Dilekçe münderecatına göre fiyatın değiştiğini sözlerine ekledi.