İtalya’da yüksek lisans eğitimi alıyor olmak; parlak bir akademik hayata adım atmak anlamına gelebilir. Çünkü İtalya, lisansüstü eğitim için en popüler destinasyonlardan biridir. Ülke, geleneksel derecelerden yüksek lisans ve doktora derecelerine kadar çok çeşitli kurslar sunmaktadır. İtalya, birçok üniversitenin Orta Çağ'a kadar uzanan bir yüksek öğrenim merkezi olarak uzun bir geçmişe sahiptir. İlk üniversite 1088 yılında Bologna'da kurulmuştur ve şu anda İtalya'da 60'ın üzerinde üniversite bulunmaktadır. İtalyan üniversiteleri, tıp, hukuk ve mühendislik gibi geleneksel dereceler de dahil olmak üzere çok çeşitli kurslar sunmaktadır. İtalya’da aşağıda sıraladığımız programlar en çok talep gören programlar arasında yer alır;

  • Doktora programları
  • Yüksek lisans programları

Doktora programları; çoğu İtalyan üniversitesinde ve İtalya'da faaliyet gösteren bazı yabancı kurumlarda mevcuttur. Bunlar genellikle doktora başvurunuzdan önce lisans derecenizin ötesinde üç ila dört yıllık bir eğitim gerektirir. Bu tür programlara dahil olmayı isterseniz, ilk önce kapsamlı bir araştırma sürecini yakından takip etmeniz gerekmektedir. Özellikle İtalya’daki yüksek lisans ve doktora fırsatlarına yönelik olarak profesyonel anlamda danışmanlık hizmeti almayı istediğiniz zaman Pavaedu profesyonel bir hizmetin içerisinde yer almaktadır. Böylece İtalya’daki yüksek lisans programlarına dair kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz.

İtalya’daki yüksek lisans programları tamamlanması genellikle bir ile iki yıl sürer. Ancak konu alanına ve çalışma düzeyine bağlı olarak daha uzun süreler gerekebilir. Örneğin, ekonomi yüksek lisans programları üç yıla kadar sürebilir. Bazı yüksek lisans dereceleri, öğrencilerin bir staj veya araştırma projesi üstlenmelerini de gerektirir. Bu aşamada yüksek lisans başvurusunda bulunmadan önce detaylı bir araştırma sürecini yakından takip ediyor olmanız şarttır. Ancak bu sayede tam olarak beklentilerinizi karşılayabilen bir üniversitedeki yüksek lisans programına dahil olabilirsiniz.

İtalya’da Yüksek Lisans Eğitimi Nasıldır?

İtalyan kültürünün önemli bir parçası üniversite sistemidir. Ülke, çeşitli kurslar ve programlar sunan çok çeşitli yüksek öğretim kurumlarına sahiptir. İtalyan lisansüstü dereceleri, yüksek lisans dereceleri olarak bilinir ve kampüs içi veya uzaktan eğitim programları aracılığıyla elde edilebilir. İtalya'da eğitim almanın pek çok farklı avantajı vardır. İtalyanların çoğu, ana dillerinin yanı sıra İngilizce de konuşur. Bu, İtalyanca öğrenirken aynı zamanda dil becerilerinizi de geliştirebileceğiniz anlamına gelir.

İtalya, güzel manzarası ve zengin tarihi ile tanınır. Bu da onu lisansüstü eğitiminizi sürdürürken keşfetmek için ideal bir yer yapar. İtalya modanın evi, kültür diyarı ve sanat diyarı olarak bilinir. Birkaç birinci sınıf kurum da dahil olmak üzere İngilizce programlar sunan birçok üniversiteye sahiptir. Milano Üniversitesi bunlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Esasında sadece Milano üniversitesi değil pek çok köklü üniversitenin yüksek lisans programlarına dahil olabilirsiniz.

Milano Üniversitesi, İtalya'nın en eski üniversitelerinden biridir ve kökleri Frederick Barbarossa tarafından kurulduğu 1180 yılına kadar uzanır. Bugün, Avrupa'nın en prestijli üniversitelerinden birisi olan Milano Üniversitesi; 200'den fazla lisans derecesi ve 100'den fazla yüksek lisans derecesi sunmaktadır. Üniversitenin üç kampüsü vardır. Bu kampüler; Città Studi; Şehir Kampüsü, Bicocca ve Castello Sforzesco kampüsleridir. Milona Üniversitesi dünyadan pek çok farklı öğrenciye ev sahipliği yapan bir üniversite olarak da dikkat çekici bir etkiye sahiptir.

İtalya’da Yüksek Lisans Eğitimi Şartları Nelerdir?

İtalya'da yüksek lisans yapmak için gerekenler, programa bağlı olarak farklıdır. Bazı programlar, kendi ülkenizdeki bir üniversiteden lisans derecesine sahip olmanızı gerektirebilirken, diğerleri gerektirmeyebilir. Ayrıca, yurtdışında eğitim deneyimlerinin bir parçası olarak İtalya'da okumak isteyen öğrenciler için bazı özel gereksinimler vardır. İtalya’da yüksek lisans eğitimi şartları söz konusu olduğu zaman aşağıdaki başvuru koşulları karşımıza çıkmaktadır;

  • CV ile birlikte referans mektupları
  • IELTS sınavı üzerinden en az 6.5 puanlık skor
  • GPA not ortalamasının en az 2.5 puanda olması
  • MBA Programlarına dahil olacaklar için 2 yıllık iş deneyimi

Özellikle İtalya’da sanat eğitimi ya da mimarlık eğitimi almayı istiyorsanız; portfolyo talep edilecektir. Çünkü İtalya’da bu alanda eğitim görmeyi isteyen öğrencilerin yüksek düzeyde bir portfolye ve sanatsal vizyonu yansıtıyor olmaları şarttır. Bununla birlikte ülkemizden İtalya’ya okumaya gitmek isteyenlerden finansal yeterlilik için birtakım dokümanlar da talep edilmektedir.  Bu aşamada profesyonel bir destek almak; şartların neler olduğunu daha isabetli bir şekilde öğrenmenizi mümkün kılacaktır. pavaedu.com aracılığıyla İtalya’daki yüksek lisans eğitimine yönelik olarak ayrıntılı bilgilere sahip olabilirsiniz!

İtalya’da Yüksek Lisans Eğitiminde Öne Çıkan Şartları

İtalya’da yüksek lisans eğitimi almayı istiyorsanız; eğitiminizi finanse edebileceğinizi kanıtlayabilmeniz gerekir. Okul masraflarını karşılamanıza yardımcı olacak aile üyelerinden banka ekstreleri veya belgeler sağlayarak mali desteğinizin kanıtını gösterebilirsiniz. Ayrıca İtalya'da kaldığınız süre boyunca sağlık sigortası kapsamına sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekecektir.

İtalya’da eğitim görmek için profesörlerin ne söylediğinizi ve yazdığınızı kolayca anlaması için İngilizce veya İtalyanca konusunda yetkin olmalısınız. İngilizce, derslere başlamadan önce bazı temel kelimeleri ve dilbilgisini öğrenmeniz en iyisidir. Böylece profesörler ne istediğinizi kolayca anlayabilirsiniz. Bundan dolayıdır ki İtalya’da lisansüstü düzeyde bir eğitim almayı istiyorsanız en azından İngilizce konusunda yeterli bir dil seviyesine sahip olmanız gerekmektedir. Bunun için uluslararası geçerliliğine sahip olan sınavlardan yeterli bir skor elde etmeniz gerekmektedir.

İtalya'da yüksek lisans dereceleri genellikle iki yıllık tam zamanlı eğitimden sonra verilir. Ancak bir yılda tamamlanabilen yüksek lisans programları da vardır. Uluslararası öğrenciler için en popüler eğitim alanlarından biri mimarlıktır yönetimidir. Mimarlık çalışmaları, lisanstan lisansüstü derslere kadar her seviyede sunulmaktadır ve bu alanda uzmanlaşmak için birçok seçenek vardır. Diğer popüler yüksek lisans dereceleri arasında ekonomi, hukuk ve mühendislik yer alır.