Bir yapı malzemesi olarak bilinen kontrplak birbirine sıkıca yapıştırılmış ince ahşap katmanlardan üretilmekte olup, oluşabilecek atmosferik değişikliklere karşı hem dayanıklı hem de maliyet olarak uygun bir ahşap levha olarak ifade edilmektedir.

Kaplama Kontrplak Ne Anlama Gelmektedir?

Kontrplak yapmak için eldeki malzemelerden kütük, sıcak su buharında bekletilerek ya da doğrudan daldırılarak hazır hale gelmektedir. Ardından kontrplak içerisinde kullanılan bir madde daha kalın ve de düz bir tabaka meydana getirebilmek için fenol ya da içinde formaldehit reçinesi barındıran çok güçlü olan bir yapıştırıcı ile birbirine yakın yapıştırılır. Genel olarak inşaatlarda kullanılan kontrplak büyük ve de iri levhalar halinde oluşturulmaktadır. Örnek olarak tekne, mobilya, mutfak dolapları, ofis masaları gibi bunlara benzer işlerde kullanılmaktadır.

Kaplama Kontrplak Nasıl Yapılmaktadır?

- Kontrplak üretim işlemleri, bakıldığında ilk olarak belirli bir alanda kesilmeye hazır bulunan ağaçların işaretlenmesi suretiyle işleme başlar.

- Ağaçların kesilen dalları tamamen temizlenmek suretiyle yalnızca gövde kısmı kalacak şekilde biriktirilir.

- Kesilen kütüklere ihtiyaç duyuldukça depo gibi büyük alanlardan alınmakta ve de kabuk soyma makinesine benze bir araca taşınmaktadır.

- Soyulmuş olan kütükler taşıyıcı üzerinde daire şeklinde testere ile standart oranlara bölmek amacıyla taşınır.

- Isıtılan soyma bloklar daha sonrasında soyucu tornalara taşınmaktadır. Bu bölgede otomatik olarak hizalanır ve döndürülmektedir.

- Soyucu tornadan çıkan ürün belirli standartlarda kontrplak levhalar yapmak amacıyla kullanılabilir genişliklere kesilmektedir.

- Daha sonra parçaları birleştirme işlemi başlamaktadır. İlk olarak uzun parçalar yerleştirilir, levhanın üst yüzeylerine bir tutkal tabakası uygulayan yapıştırıcı ile yayıcıdan geçirilir.

- Ardından tüm levhalar yerleştirildiğinde belirli basınçlarda sıkıştırılır.

- Yapıştırılmış tabakalar çok delikli olan sıcak prese yüklenmektedir.

- Presleme işleme yaklaşık beş dakika gibi bir zaman sürmektedir.

- Presten çıkarılmasının hemen ardından tabakalar, standart olarak genişlik ve de uzunluklara getirilmek üzere kesimler yapılmaktadır.

- Standart boyutlarına getirilen levhalar standart oranlarda genişlik ve de uzunluklara getirilmek amacıyla kesimlere götürülmektedir.

- Standart boyutlara getirilen kontrplak, artık kullanıma hazır halde bulunmaktadır.

Kontrplak modellerini incelemek ve sipariş vermek için https://babayapi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.