Büyük şehirlerden bıkanlar için doğaya kaçış yolu prefabrik evlerden geçiyor. Şehirden uzaklaşmak isteyenler arsa almak yerine kurulumu kolay olan mobil evler yani prefabrik evler tercih ediyor. Doğaya kaçış sürerken Kovid-19 salgını da prefabrik ev talebini arttırdı. Özellikle 2+1 prefabrik evlerin popüler olduğu bu dönemlerde isteğe göre 40 metrekareden 250 metrekareye kadar üretim yapılıyor. Evlerin metrekare fiyatları ise 1000 liradan başlıyor. Bu fiyatlar kullanılan malzemeye göre de farklılık gösterebiliyor.

Prefabrik yapı üreticileri, tüketiciler gerekli izni aldıklarında üretime başlıyorlar. Mevsim koşullarına göre üretilen yapılarda kullanılan malzeme de buna göre şekilleniyor. Uzmanlar, prefabrik ev almadan önce araştırma yapılmasını öneriyor.

Prefabrik Evlerde Satış Artışı

Prefabrik ev üreten bir firmanın Yönetim Kurulu Başkanı olan Özcan Kılıç, “Önceki yıllara göre salgının da etkisiyle talep arttı.” dedi. Salgın başlamadan önce haftalık 4-5 satış yaptıklarını belirten Kılıç, her bölgeden talep almaya başladıklarını söyledi. Özellikle de karavan tarzı isteyen kişilerin sayısının çok fazla olduğunu da dile getirdi.

“Maksimum 80 metrekarelik üretilen prefabrik yapılarda en büyük problem tüketicilerin imarsız alanlara ev yaptırmak istemeleri. Evin kurulacağı yerin imarlı olması gerekiyor. Yasal izin alınmadığında tüketiciler zarara uğruyor.” diyen Metin Kılıç müşterilerin bu evleri köylere de istediğini belirtti.

Prefabrik yapı sektöründe öncü markalardan biri Karmod tarafından aktarılan bilgiye göre, bu yapıların standart bakımları yapıldığında 50 yıla kadar ömürleri oluyor. 2+1, 3+1 modellerin en çok talep edilen modeller olduğunu da belirten prefabrik ev üreticisi de tüketicinin doğaya kaçışıyla taleplerin arttığını söylüyor.

Movi evleri ve MoviGo’nun kurucusu olan Cem Ülgen; konteyner ve karavan tarzındaki tiny house modeli ürettiklerini ve bu modele de talep artışının olduğunu açıkladı. Salgınla beraber karacan konseptinin herkes tarafından bilinmesiyle bu tip evler revaçta olmaya başladı. Metrekare fiyatlarının projeye ve kullanılan malzemelere göre farklılık gösterdiğini de belirten Ülgen, tiny house modelinin metrekare fiyatlarının 5 bin TL’den başladığını aktardı.

İmarsız alanlara kurulması yasak olan konteyner prefabrik evlere en çok İstanbul’un kırsal kesimleri, Ege ve Akdeniz bölgelerinden talep geliyor. Karavan tarzı tekerlekli ürünlerde de ürüne plaka ve ruhsat verildiği için araç sınıfına girdiği unutulmamalı.

Prefabrik Evler İçin İzin Alınmalı

Birçok tüketici, prefabrik evler için imara ihtiyaç olmadığı konusunda yanlış bir bilgiye sahip. Ancak Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre yapı ruhsatı almadan hiçbir yapının yapımına başlanamaz. Prefabrik evler de betonarme evlerde olduğu gibi imar izni ve ruhsat gerekiyor. Evi yaptıracak olanlar, firmadan taslak proje almalı ve mimarlık ofisinde proje dosyası hazırlatması gerekiyor. Mobil evler için de trafiğe tescil ettirmek yani ruhsat ve plaka almak şart.

Tureks Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Nergis Aslan, “prefabrik evlere talep iki katına çıktı ve talebin yoğunlaşması modüler yapı ve prefabrik ev alanında fuar yapma ihtiyacını doğurdu.” açıklamasında bulundu. Prefabrik evlere talebin de en çok Marmara ve Ege bölgelerinden olduğunu ekledi. 16-18 Eylül tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde Prefabrik, Modüler, Mobil Ev ve Yapı Sistemleri Fuarı düzenleneceğini de açıkladı.

Prefabrik Evlere Marmara Bölgesi’nden Yoğun Talep

Prefabrik yapı her geçen gün talebin arttığı yapılardır. Evlerin ölçüleri genellikle 30 metrekareden başlayarak ihtiyaca göre 250 metrekareye kadar çıkabiliyor. Yani tek başına yaşayan bir kişi de çocuklu geniş aile de bu evlerden yararlanabilir.

Prefabrik evlerde tek katlı ve dubleks seçenekleri bulunuyor. Dubleks prefabrik ev modelleri 80 metrekare ile 250 metrekare arasında değişiklik gösteriyor. 2+1 ve 6+1 olarak yapılan daire modelleri lüks şekilde de üretilebiliyor.

Tek katlı prefabrik evlerle kıyaslandığında dubleks evler, daha çok balkona sahip oluyor. Klasik camlı modellerden yerden tavana kadar uzanan pencereli evlere birçok farklı seçenek bulunuyor. Dubleks prefabrik evlerin fiyatlarına bakıldığında 80 metrekarelik bir ev yaklaşık 40 bin lirayken 90-150 metrekarelik evler 50 bin ile 60 bin TL arasında farklılık gösteriyor. 6+1 prefabrik evlerde ise fiyatlar 160 bin liraya kadar çıkabiliyor. Görkemli ve detaylı olarak tasarlanan evlerin boyutları 250 metrekareye çıkarken fiyatları da büyüklüğüne bağlı olarak artıyor.