Spor siteleri, haber siteleri, https://bahisyasal.net/ adresi ve daha birçok platformda yayınlanan bu açıklama, yeni çalışmanın yetersizliğine dair çeşitli ifadeler içerdi. Yapılan açıklamada: “Kamuoyunun malumu olduğu üzere Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştur. Geçtiğimiz 2 yılda hız kazanan kanun çalışmaları esnasında kulüpler olarak Ankara’ya birkaç defa davet edildik ve kanun teklifi üzerindeki görüşlerimizi ilgili temsilcilere sözlü ve yazılı olarak ilettik. Ancak, hazırlanan kanun teklifi hakkındaki görüşlerimizin ve çalışmalarımızın yeteri kadar ciddiye alınmadığını üzülerek görmüş bulunuyoruz. Kanun teklifinin Komisyon’da kabul edildiği 30 Mart tarihli toplantıya kulüplerimizin resmi olarak davet edilmemiş olması; toplantıya katılan temsilcilerin de dinlenmemiş olması kaygılarımızı daha da arttırmıştır.

Açıkça ifade etmek isteriz ki; kanunun amaçladığı ileri sürülen hedeflere herhangi bir itirazımız bulunmamaktadır. Ancak, hazırlanan kanun teklifi, içerik olarak yetersiz olmakla birlikte amaçladığı hedefler ile sonuçları birbirinden çok uzak olacaktır.” sözlerine yer verildi.

Yeni Düzenleme Denetimi Değil, Kamu Kurumlarının Futbola Olan Müdahalesini Arttırmaktadır

Kulüpler Birliği tarafından yapılan açıklamada, yapılan bu yeni düzenlemeyle birlikte kamu otoritelerinin artık spora daha çok müdahale edebilecekleri ve futbola çok daha net siyasi müdahaleler yapabilecekleri konusunda çeşitli ifadeler içeren açıklama, Kulüpler Birliği’nin bu düzenlemeye karşı olduğunu net bir şekilde gösterdi. Kulüpler Birliği açıklamalarının devamında: “Sivil Toplum Kuruluşu” olma özelliği tümden yok edilmekte; kamu kurumlarının, mali ve idari konularda, kulüplerin yönetimine müdahale etme yetkileriyle birlikte sporun özerk yapısı zedelenmektedir. Haksız rekabete meydan verebilecek sayısız düzenleme barındıran Kanun Teklifi metninde Bakanlık ve Spor Federasyonlarına ölçüsüz takdir yetkileri tanınmıştır. Spor kulüplerinin belli başlı gelirlerinden federasyona pay verilmesi öngörülerek, federasyonun adeta spor kulüplerinin ortağı haline gelmesinin önü açılmıştır.” gibi ibarelere yer verdi.

Düzenlemeyle Birlikte Mali Kontrol Değil, Orantısız ve Yoruma Açık Yaptırımlar Getirilmek İsteniyor

Yeni kanun teklifinin kısa açıklamasında kulüplerin mali anlamda daha istikrarlı olmaları ve borç batağından kurtulmaları şeklinde ibareler yer alsa da açık bir şekilde kulüplere dışarıdan müdahalenin daha kolay bir hale geleceğini belirten Kulüpler Birliği açıklamasında; “Kanun Teklifinin asıl amaçları anlatılırken kulüplerin borç batağından kurtulması ifade edilmektedir. Kanun teklifinin içeriğine bakıldığında ise maalesef bu amaca hizmet ettiği düşünülen maddeler gerçekçilikten uzak ve orantısız yaptırımlarla doludur. Dünyadaki tüm spor otoriteleri kulüplerdeki finansal bozulmanın nedeni olan harcamaları kontrolü altına alırken, Kanun teklifi ise iş işten geçtikten sonra ortaya çıkan borçlanma ve temlikleri cezalandırma yolunu seçmiştir. Borçlanma kavramının tanımı yapılmamış olup Bakanlığın yorumuna ve takdirine bırakılmıştır.” Şeklinde ibareler yer aldı.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte artık Türk futbolunun bir kamu malı olacağını belirten ve bu nedenle kulüp yöneticilerinin hapis cezası gibi cezalarla karşılaşabileceğini belirten Kulüpler Birliği, konuya dair endişeli bir bakış açısında olduklarını dile getirdi.