Likit kimyasal madde taşımacılığı en çok tercih edilen lojistik hizmetler arasında ilk sıralarda gelir. Aynı zamanda son derece önemli bir lojistik hizmet olan likit kimyasal madde taşımacılığı aslında tehlikeli madde taşımacılığının alt kollarından biridir. Likit kimyasal maddeler günümüzde çok sayıda sektörde kullanılmakta olup günlük hayatın pek çok farklı alanında aktif bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Likit kimyasal maddelerin kullanım sıklığının fazla olması aynı zamanda pek çok güvenlik önlemini ihtiyaçtan öte zorunluluk haline getirmektedir. Tank konteyner acenteliği ve likit kimyasal madde taşımacılığı hizmetleri konusunda kaliteli ve güvenilir hizmetler sunan Tet Global ile iletişime geçerek siz de ihtiyaçlarınızı yüksek kalite standartları ile karşılayabilirsiniz.

Başta insan sağlığı ve elbette çevre kirliliği açısından likit kimyasal madde taşımacılığı titizlikle yerine getirilmesi gereken bir süreçtir. Likit kimyasal madde taşımacılığı taşıdığı önem nedeniyle yalnızca bu alanda uzman, deneyimli ve yetkilendirilmiş firmalar tarafından yerine getirilmelidir. Likit kimyasal madde taşımacılığı kapsamında gerekli önlemler alınmazsa çok ciddi felaketlerle karşı karşıya kalınabilir.

Bununla birlikte özel araçlarla birlikte yapılabilen likit kimyasal madde taşımacılığı mutlaka Avrupa standartlarında olmalıdır. Ayrıca likit kimyasal madde taşımacılığı yapan personel gerekli eğitimi almış ve yeterli uzmanlık seviyesinde olmalıdır. 

Likit kimyasal madde taşımacılığı, insan ve çevreyle doğrudan temas halinde olduğu takdirde tehlikeli arz edebilen ürünlerin sevkiyat işlemlerini kapsar. Farklı maddelerle doğrudan temas ettiğinde tehlike arz edebilmelerinin olmalarına rağmen üretim ya da tüketim sektörlerinde likit kimyasal madde kullanımına sıklıkla rastlanmaktadır. 

Likit kimyasal madde taşımacılığı hizmetleri kapsamında sağlanması gereken pek çok farklı koşul vardır. Bunların başında likit kimyasal madde taşımacılığı yapılacak aracın sahip olması gereken özellikler ile taşımacılık hizmeti veren personelin eğitimi, uzmanlığı ve deneyimi ön plana çıkmaktadır. Bunun yanı sıra taşımacılık işini üstlenmekte olan firma da son derece güvenilir, donanımlı ve gerekli sertifikalara sahip olmalıdır. Likit kimyasal madde taşımacılığı asla riske atılmaması gereken bir süreç olup yalnızca uzman ve deneyimli firmalar tarafından yerine getirilmelidir.

Çünkü altının defalarca çizilmesi gerektiği üzere likit kimyasal taşımacılığı hizmetinin konusunu oluşturan maddeler açıkta bulunmaları halinde insan sağlığı ve çevre açısından önemli tehlike yaratabilirler. Bu nedenle bir noktadan diğer bir noktaya taşınması sırasında da aynı tehlikenin ortaya çıkması riski vardır. Buna bağlı olarak likit kimyasal madde taşımacılığı baştan sonra dikkatin üst noktada olması gereken bir süreç olarak kabul edilmelidir.

Likit Kimyasal Maddeler Nelerdir?

Likit kimyasal maddelerin akışkan bir yapıları vardır. Bu nedenle likit kimyasal madde taşımacılığı sırasında son derece dikkatli ve özenli olunmalıdır. Aksi takdirde likit kimyasal maddeler nedeniyle ciddi tehlikelerle arşılaşılması riski vardır. 

Yakıt, petrol yağı ve çözücüleri, asitler, alkaliler, reçineler, yapıştırıcılar, sıvı sabunlar, deterjanlar, parafin ve beton katkı maddeleri likit kimyasal maddelere örnek olarak gösterilebilirle. Likit kimyasal maddeleri kendi içlerinde iki farklı gruba ayırmak mümkündür. Tehlikeli olanlar ve tehlikeli olmayanlar şeklinde sınıflandırılması mümkün olan ürünlerin kendi aralarında sahip olduğu özelliklere göre taşınması çok önemlidir. Tehlikeli sınıf içerisinde yer alan likit kimyasal maddelerin bu alanda uzman ve deneyimli kişiler tarafından özel araçlarla taşınması şarttır.

Likit Kimyasal Madde Taşımacılığında Nelere Dikkat Edilmeli?

Likit kimyasal madde taşımacılığı kapsamında tehlike arz etmesi olası ürünlerin sevkiyatı işlemi gerçekleştirilir. Likit kimyasal madde taşımacılığı hizmetinin bazı durumlara dikkat edilerek yapılması gerekir. Aksi takdirde çok ciddi felaketlerle karşılaşılması riski olduğundan likit kimyasal madde taşımacılığının ADR lojistiği kapsamında gerçekleştirilmesi gerekir. 

Likit kimyasal maddelerin kendi içlerinde farklı yapılarda olması mümkündür. Bu yüzden yapılması gereken likit kimyasal madde taşımacılığı hizmeti kapsamında uluslararası standartlara uygunluğun sağlanmasıdır. ADR standartlarına uygun olarak yapılması gereken  likit kimyasal madde taşımacılığı hizmetlerinde özel yapıda araçlar kullanılmalı ve personel konu hakkında uzmanlık ve deneyim sahibi olmalıdır. 

Likit kimyasal madde taşımacılığı hizmeti, tehlikeli madde taşımacılığı kapsamında yer alır. Likit kimyasal madde taşımacılığı yapacak olan firmalar ADR olarak da bilinen sertifikanın sahibi olmalıdır. Birleşmiş Milletler’in imzaladığı ADR anlaşması kapsamında tehlikeli maddelerin bir noktadan bir başka noktaya taşınması sırasında karşılanması gereken koşullar belirtilmiştir. Bu şartları karşılamayan kişilerin ve firmaların likit kimyasal madde taşımacılığı yapması tehlikeli durumlara neden olabilir.

Likit kimyasal madde taşımacılığı lojistiği sırasında tercih edilecek araçlar ADR kapsamında belirlenen şartları karşılama özelliğine sahip olmaları gerekir. Personel gerekli eğitimi almış ve süreç hakkında son derece bilgili olmalıdır. Likit kimyasal madde taşımacılığı konusunda güvenilir firmalarla çalışma konusunda gereken özen gösterilmelidir.

Hem Türkiye’de hem Avrupa genelinde lojistik hizmetlerinin güvenilir adresi olan Tet Global günlük ortalama 10.000 ton likit kimyasal taşıma kapasitesine sahip olup 300’den fazla donanımlı araç ile hızlı, güvenilir ve kaliteli hizmetler sunar. Tet Global likit kimyasal madde taşımacılığı hizmetleri için gerekli donanım ve araçlarıyla sektörünün lider isimlerindendir.