Ağrı, bir kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir. İster bir yaralanmadan, ister tıbbi bir durumdan muzdarip olun, herhangi bir fiziksel rahatsızlık ruh halinizi, hareketliliğinizi, uyku düzeninizi, hafızanızı ve konsantrasyonunuzu ve hatta ilişkilerinizi önemli ölçüde etkileyebilir. Ağrı ayrıca ağrı kesicilere bağımlılığı artırma eğilimindedir ve sizi kaygı ve depresyona daha duyarlı hale getirir.

Kayropraktik bakım, alternatif bir tedavi olarak fizik tedavi gibi invaziv olmayan tekniklerin kullanılmasını içerir. Fizik tedavi sistemi, ağrıyı hafifletmek ve durumunuzu daha iyi yönetmenize izin vermek için vücudun yapısına odaklanır. Bazı hastalar ağrı için reçeteli ilaç alırlar, ancak kayropraktik bakım yan etkilerden uzun süreli rahatlama sağlar.

Fizik tedavi İstanbul Çifte Havuzlar Fizik Tedavi uzmanları tarafından başarıyla uygulanmakta olup manuel tedavi İstanbul ve diğer illerimizde en çok talep gören tedavi alternatiflerinden biridir.

Manuel Terapi Nedir?

Uygulamalı fizik tedavi olarak da adlandırılan manuel terapi, ağrı ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde en yaygın kullanılan terapötik çözümlerden biridir. Bu özel fizik tedavi şekli, bir cihaz veya makinenin aksine çıplak elle gerçekleştirilir. Manuel terapistler, kas spazmları, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıyı hafifletmek için yetenekli, özel uygulamalı teknikler uygularlar. Manuel fizik tedavi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli sorunlar veya koşullar için yararlı bir tedavi olabilir:

  • Bel ağrısı - genellikle ağır kaldırma, ani hareketler ve zayıf vücut mekaniği nedeniyle kas gerilmeleri ya da burkulmala gibi yaralanmaların sonucu olarak ortaya çıkar.
  • Kalça ağrısı - pelvik bölgenin şişmesi, hassasiyeti ya da sertliği
  • Boyun ağrısı ve sertliği - çoğu zaman zorlanma, kötü duruş ya da osteoartritin bir sonucudur.
  • Gerilim baş ağrıları ya da migren - başın yanlarında zonklama ya da nabız hissiyle karakterize tekrarlayan bir baş ağrısı türüdür.
  • Omuz sıkışması ve dirsek ağrısı - Tendinit olarak da adlandırılan bu durum omzun önünde ya da yanlarında ağrıya neden olduğu gibi dirseğe ve ön kola doğru ilerleyen sıkışmış bir sinirin göstergesidir.
  • Patellofemoral sendrom ya da diz ağrısı - koşucu dizi olarak da adlandırılan bu durum genellikle atlama ya da koşma gibi aktiviteleri içeren sporlarla uğraşan kişilerde yaygındır.
  • Ayak bileği ağrısı - genellikle gerilim yaralanmalarının neden olduğu topuk kemiğinden bağa uzanan doku iltihabıdır.
  • Fibromiyalji - yorgunluk, uyku sorunları, zihinsel sıkıntı ve vücudun her yerinde yaygın ağrı ile karakterizedir.
  • Tekrarlayan stres bozukluğu - tekrarlayan aktiviteler, sıra dışı hareketler ve kas yorgunluğu nedeniyle sinirlerde, tendonlarda ve kaslarda kademeli olarak hasar oluşmasıdır.
  • Piriformis sendromu - Piriformis kasının, kalçanın derinliklerinde bulunan ve omurganın alt kısmını uyluk kemiklerine bağlayan küçük bir kasın kasılmasıyla ve spazmıyla karakterizedir.

Manuel Fizik Tedavi Çeşitleri

Manuel fizik tedavi; ağrıyı azaltmak, eklem mekaniğini düzeltmek ve hareketliliği yeniden sağlamak için eklemleri manipüle etmeyi içerir. Ayrıca kas gerginliğini ve iltihabını azaltmak, yara dokusunu parçalamak ve dolaşımı artırmak için vücudun yumuşak dokularına baskı yapmayı da kapsar. Bu nedenle manuel terapi, yumuşak doku yaralanmalarından kaynaklanan akut sırt ağrısının yanı sıra eklem problemlerini içeren kronik sırt ağrısı için rahatlama sağlayabilir.

Bazı manuel fizik tedavi türleri şunları içerir:

  • Omurga hizalaması - merkezi sinir sistemini korumak, vücudu dik ve dengeli tutmak için omurganın terapötik manipülasyonu
  • Sırt hizalama - duruşu iyileştirmek, alt ve üst sırttaki ağrıyı hafifletmek için omurganın terapötik manipülasyonu
  • Kalça hizalama - kalça ağrısını hafifletme, yaralanmayı önleme ve dikey dengesizliği tedavi etme amacıyla pelvik bölgenin terapötik manipülasyonu
  • Kuyruk kemiği ayarı - ağrıyı hafifletmek, düşme, uzun süreli oturma ya da doğumdan kaynaklanan yaralanmaları tedavi etmek için kuyruk sokumunun terapötik manipülasyonu
  • Tam vücut ayarı - hareketliliği artırmak, kan akışını iyileştirmek ve vücuttaki ağrıyı hafifletmek için birden fazla eklemin terapötik manipülasyonu.
  • Masaj terapisi - özellikle sporcular, antrenörler ve antrenörler için gerilimi azaltmak, kan akışını artırmak, ağrı ve sızıyı gidermek ve iyileşmeyi hızlandırmak için vücutta basınçlı hava ve darbeli masaj kalıplarının kullanılması.

Yumuşak Doku Mobilizasyonu (STM) / Miyofasyal Salınım (MYR)

Yaygın olarak omurgayı çevreleyen kaslara uygulanan yumuşak doku mobilizasyonu (SMT) tekniği, vücuttaki miyofasiyal adezyonları veya lifli ve elastik olmayan kas dokularını parçalamak için ritmik germe ve derin basınçtan oluşur. Terapistiniz tarafından büyük doku kısıtlaması olan bölgelerin lokalize edilmesi ve çok çeşitli teknikler kullanılarak mobilize edilmesi için katman katman bir değerlendirme yapılacaktır. Bu, ağrıyı hafifletmek ve etkilenen dokuya normal dokuyu geri kazandırmak için sıkı alana bir çekiş kuvvetinin yerleştirilmesini içerir.

Germe - Karşı Germe

Bu yöntemin uygulanmasının amacı; ağrılı hassas noktalarla sonuçlanan postural ve yapısal sorunlara neden olan anormal nöromüsküler refleksleri düzeltmektir. Bu teknikle terapistiniz size hassasiyetin hangi noktada azaldığını sorarak rahat ettiğiniz pozisyonu bulacaktır. Daha sonra, yaklaşık 90 saniye boyunca rahat pozisyonunuzda tutulacaksınız, bu süre zarfında hafif germe yoluyla asemptomatik gerilme indüklenecektir. Ardından terapistiniz sizi yavaşça pozisyondan çıkaracak ve vücudunuzun kaslarını iyileşme sürecini aşamalandıran normal bir gerilim seviyesine getirmesine izin verecektir.