Halk edebiyatımızın bir türü olan masallar, gerçeküstü kişi ya da yaratıkların olduğu olayları içerir. Masalların geçtiği zaman diliminden bahsedilmez. Nerede ise her masal "Bir varmış, bir yokmuş evvel zaman içinde ..." diye başlar. Yani zaman burada belirsizdir. Dilden dile, nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşan masallar vardır.

Yazar masalda gizlenmemiştir. Televizyon tarihinde ise Adile Naşit hep masal anlattığı sahnesiyle zihnimize kazanmıştır. Masal kitapları günümüzde çocuklara hitap etse de geçmiş zamanlarda yetişkinlere de hitap ettiği bilinir.

Masalların Başlıca Özellikleri Nelerdir?

Masalların konusu içinde peri, melek, cin gibi olağanüstü varlıklar yer alır. Mutlaka kalıplaşmış tekerlemelerde oluşur. Serim ve çözüm bölümleri bu tekerlemeler ile başlar ve biter.

Çoğunlukla mutlu sonla biter."Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine..." cümlesine aşinayızdır. Mantık kuralları dışında olduğu için masal kitapları inandırma çabası içine girmez.

Masal Kitaplarının Çocuklar Üzerindeki Faydaları

Şüphesiz ki çocuklar kitaplardan zevk alırlar ve öğrenirler. Masal kitapları ise öğrenmeyi eğlenceli hale getirir. Masal dinlerken birçok duygu da beraberinde yaşarlar. Çocuklar masal kahramanları için çözümler üretir. Her kitapta olduğu gibi hayal dünyasını geliştirmekte çok etkilidir. Masal kitapları çocukların meraklandırır ve okumaya teşvik eder.

Resimli masal kitapları ise okuma bilmeyen çocukların dahi ilgisini çekerek, dinlediği masalı beyninde canlandırmasına destek olur. Büyükler ise çocukların penceresinden olaylara bakarak onlarla daha iyi iletişim sağlayıp empati kurarlar. Siz de bu kitapları satın almak için https://kidega.com/kitap/cocuk-genclik-masallar/tur adresini ziyaret edebilirsiniz.

Formun Üstü

Formun Altı