İnşaat sektörünün olmazsa olmazlarından biri olan boruların farklı çeşitleri ve bu çeşitliliğin yansımasının doğal bir sonucu olarak geniş kullanım alanları vardır. İnşaat sektörü ve tesisatlar boru kullanımının en yaygın olduğu alanlar arasında sayılabilir. Hangi boru türünün kullanılacağı ise kullanım amacına ve kullanım alanının özelliklerine göre belirlenir. Fırat Boru sektörünün lider ismi olarak farklı özelliklerdeki boru üretimi ile sektörün ihtiyaçlarını en yüksek kaliteyle karşılamaktadır.

PPRC ve HDPE Boru (Kompozit) Nedir?

PPRC boru, Polipropilen Random Copolimer olarak bilinen bir ham madde kullanılarak üretilir. Kaygan ve pürüzsüz yapısıyla dikkat çeken PPRC boru malzeme dayanıklılığı sayesinde hem dış ortamlarda hem iç cephelerde sıklıkla tercih edilir. Korozyona dayanıklı bir yapısı olan PPRC Boru aynı zamanda kimyasal maddelere, basınca ve ısıya karşı da yüksek direnç sergiler. Ekonomik fiyatlarına ek olarak montaj ve uygulama kolaylığı da önemli bir avantajdır.

Polipropilen Random Copolimer ham maddesinin cam elyaf takviyeli polipropilen ham maddesiyle birleşiminin bir ürünü olan kompozit boru paslanmaz, kireçlenmez ve hijyeniktir. Bunlara ek olarak montaj kolaylığının da olması kompozit boruların bina içi sıcak ve soğuk su tesisatlarına yönelik en popüler çözüm olarak kabul edilmesinin temel nedenidir.

Kompozit boru fiyatları tercih edilen kompozit boru modelinin metresi, milimi ve diğer teknik detaylarına göre değişir. En kaliteli ham maddelerin en yüksek teknolojilerle birlikteliğinin bir ürünü olan Fırat PPRC boru modellerinin üretiminde Tip-3 olarak anılan ham madde kullanılır. Her tür yapının sıcak ve soğuk su iç tesisatında kullanılabilen Fırat PPRC boru modellerinin üretimi TS 9937, TSEN ISO 15874, DIN 8077, DIN 8078, DVGW W544 gibi ulusal ve uluslararası kalite standartlarına uygun olacak şekilde yapılır.

Petrolden elde edilen ve yüksek yoğunluklu polietilen bir malzemeden üretilen Fırat HDPE boru çeşitlerinin en önemli özelliği çatlak ilerleme direncinin çok yüksek olması ve yüksek ısı ile eritilebilmesidir. PE boru polietilen malzemeden üretilir. 1950’li yıllarda geliştirilmeye başlayan ve içme suyu hatlarında kullanılan düşük yoğunluklu polietilen borular günümüzde yerini 3. jenerasyon olarak adlandırılan PE 100-HDPE boru ham maddesine bırakmıştır. Bunun sonucunda içme ve kullanma suyuna ek olarak yüksek performanslı ve ekonomik bir çözüm olarak doğal gaz şebekeleri için de ideal bir çözüm haline gelmiştir.

PPRC ve HDPE Boru Nerelerde Kullanılır?

PPRC boruların su tesisatları, merkezi ısıtma, yerden ısıtma, radyatör ısıtma sistemleri, yangın söndürme sistemleri, bahçe ve sera sulama sistemleri ile endüstriyel soğutma su sistemlerinde kullanılması mümkündür. Bunlara ek olarak her türlü konut, havalimanı, okul, AVM, stat, metro, otel ve kamu projelerinde PPRC boruların kullanımı tercih edilebilir. PPRC boruların içme suyu tesisatlarında, arıtma tesislerinde, basınçlı hava sistemlerinde, endüstriyel boru sistemlerinde ve klima sistemlerinde kullanımına da sıklıkla rastlanır.

Organik çözücülerde çözünme yapmayan ve çevre dostu özellikleriyle ön plana çıkan HDPE borular denizaltı projelerinde kullanılabilirler. Bunun en önemli nedeni deniz hareketlerinden ve deniz suyundan etkilenmemeleridir. Aynı zamanda yer altı hareketlerinden de etkilenmedikleri için kırılmazlar.

Fırat Boru Kalitesi ile PPRC ve HDPE Boru

Farklı ihtiyaçları en kaliteli çözümlerle ve uygun fiyatlarla karşılayarak sektörünün standartlarını yükselten Fırat Boru geniş bir ürün çeşitliliğine sahiptir. Fırat Boru ürün yelpazesinde PPRC ve HDPE boruların özel bir yeri vardır. Farklı özelliklere sahip modellerde üretilen PPRC ve HDPE borular farklı kullanım alanlarına ve amaçlarına en uygun çözümler sunacak çeşitlilikleri ve yüksek performansları ile göz doldurmaktadır.