Shih tzu parlak, yoğun ve uzun tüylerinin altında boylarına göre biraz daha uzun güçlü gövdeye sahiptirler. Dog shih tzu olarak bilinmelerinin yanı sıra chrysanthemum dog, lhasa lion dog ve krizantem köpeği adlarıyla da bilinirler. Sevimli bir kucak köpeği olarak hayatımızda yer alırlar. Zahmetsiz yürüyüşleri ve kendinden emin tavırları ile iyi bir yürüyüş ve ev arkadaşı olabilirler. Yüzlerindeki tatlı ifade, sıcak ve sevgi dolu oluşları ile çok samimi bir köpektir. Arkadaş canlısı, ev hayatına uyumu ve oyuncu ruhlarıyla tercih edebileceğiniz en iyi arkadaş canlısı köpek adayıdır.

Uzun tüyleri ile çevresindeki insanlar tarafından yoğun ilgi toplarlar. Sahipleri tarafından (özellikle bayanlar) çok fazla süslenirler. Tüyleri uzun olduğundan toka takmak gibi şeylerde bulunurlar. Bu şekilde gözümüze ekstra şirin gözükürler.

Shih Tzu Nedir?

Shih tzu, büyük siyah gözleriyle, sevimli bakışlarıyla sevgisini fazlasıyla belli eden tatlı ve asil bir ırktır. Genel olarak sıcak kanlıdır. Oyun oynamayı ve eğlenmeyi severler. Shih tzu yavrusu yetişkinlerine göre çok daha küçük ve sevimli olduğu için insanların gözdesi haline gelmiş durumdadır. Shih tzu köpeklerinin en büyük beklentisi sahipleri tarafından sevilmek ve kucağına oturmaktır.

Gün içindeki ihtiyaçlarını karşılamanız ve her gün yürüyüş, egzersiz yapmanız onlar için önemlidir. Dışarıda oyun oynamayı, gezmeyi sevseler de kulübede bir geceyi geçiremezler. Fazla sıcak ve soğuk havalarda yaşamlarını sürdürmeleri güçtür.

Shih tzu özellikleri olarak en belirgin yönleri akıllı, uyanık ve cesur köpeklerdir. Shih tzu köpekleri dış ortama alışkın olmadıkları için ev bekçiliği gibi davranışlar beklenmesi yanlış olur. Çok fazla havlamadıkları için sesleri çıkmaz. Bazen kapıya gelen kişilere havladıkları görülse de kişi eve girdiği zaman havlamazlar ve hemen arkadaş olmak için davranışlar sergilerler.

Shih Tzu Nasıl Eğitilir

Shih Tzu Nasıl Eğitilir?

Tüm köpeklerde olduğu gibi shih tzu eğitimi de başarı elde etmek için profesyonellik, disiplin ve süreklilik ön plana çıkar. Shih tzu eğitim almaları diğer köpek türlerine göre biraz daha dikkat edilmesi gereken bir konudur çünkü ev ortamında yaşayacakları için eğitime ihtiyaç duyarlar.

Öncelik olarak tuvalet eğitimi verilmelidir. Tuvalet ihtiyacını karşılaması adına köpeğinize özel bir alan ayırmanız gerekir. Gün içinde köpeğinizi belli aralıklar ile siz tuvalete getirin ve tuvaletin yerini öğrenmesini sağlayın.

Shih tzu yavru iken çok daha kolay eğitilebilecektir. Otur, kalk, pati ver gibi komutlar küçükken verilebilecek komutlardır. Yetişkin olmaya başladıkça komutların zorluk seviyesini arttırabilirsiniz. Komutları yerine getirince ödül maması ile onları sevindirebilirsiniz. Fakat çok şımartmamak gerekir. Çünkü şımarırsa komutlarınızı ciddiye almayabilir.

Shih Tzu Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Shih tzu köpekleri beslenme konusunda seçicidir.

  • Mama seçiminde seçici olacakları için deneme yanılma yolu ile doğru mamayı bulmamız gerekecek.
  • Doğru mamayı bulana kadar mamalardan azar azar alıp köpeğinize de o şekilde vermeniz gerekli.
  • Tüyleri uzun olduğu için tüylerinin daha bakımlı olabilmesi için özel besinler ile takviye edilebilir.
  • Suyu sürekli yenilenmelidir.
  • Yediği mamalarda alerjisi olan maddelerin olup olmadığı bilmemiz gerekir.
  • Vitamin, protein ve karbonhidrat içerikli besinler ekstra olarak verilebilir.
  • İhtiyacı olan aşılarını ve veteriner kontrollerini aksatmamanız gerekir.

Shih Tzu Bakımı Nasıl Yapılır?

Shih tzu köpeklerin tüyleri rutin olarak günde 1 kez taramalı ve tüylerinin bakımı yapılması gereklidir. Aksi takdirde tüyleri dolaşıp topak haline gelir ve bu durumda köpeğinizi çok rahatsız eder ve ciddi deri hastalıklarına sebep olabilir.  Kafasının üstünde gözünün üstüne gelen uzun tüyleri kısaltılmalıdır. Kesmezseniz köpeğinizin görüş açısını engelleyebilir. Eğer kesmek istemiyorsanız bir toka yardımı ile tüylerini tutturabilirsiniz. Bu hem köpeğinizin görüş açısını genişletir hem tüylere tutunan kirlerin köpeğinizin gözünde enfeksiyonlara neden olmasını önler.

Kulakları pek gözükmediğinden kulak bakımı yeterince iyi yapılmaz. Ama bu ciddi bir sorundur. Köpeğinizin kulak sağlığını önemsiyorsanız kulaklarını düzenli olarak temizlemek gerekir.

Pati ve tırnak bakımlarına da özen gösterilmeli. Tırnakları olması gereken uzunlukta olmalıdır. Düzenli olarak tırnakları olması gereken boyutta kesilmelidir.

Ağız ve diş bakımına gelecek olursak, yedikleri ama ve diğer besinler yüzünden ağızlarında koku dişlerinde çürümeler yaşanabilir. Bunun önüne geçmek için günlük olarak dişlerinin köpek diş fırçası ile fırçalanması gerekir.

Shih Tzu Sahiplendirme

Shih Tzu Sahiplendirme    

Shih tzu sahiplenme dikkat edilecek ve kendimizi buna hazırlamamız gereken bir konudur. Çünkü bu cins köpekler ilgi isteyen köpeklerdir. Normalinden biraz daha onlara zaman ayırmanız gerekecektir.

Dışarda ve evde köpeğinize özel zaman ayırmalısınız. Dışarıda onunla oyunlar oynamalı evde ise sizden ilgi istediğinde ilgilenmelisiniz.

Shih Tzu Fiyatları

Shih tzu fiyat günümüzde konuşulan bir konu olmuştur çünkü çok fazla kişi sahiplenme konusunda düşünceleri vardır. Köpeğin kürk yapısı ve sağlık durumu fiyatların değişmesine neden olmaktadır.

 Shih tzu sahiplenmek için cebinizde minimum 5.000 TL olması gerekir. Günümüzdeki fiyatlar 6.000- 8.000 TL arasında değişir.

Sık Sorulan Sorular

Shih Tzu Evde Beslenir Mi?

Evde beslenilmeye daha müsait bir köpek olduğundan evde beslemek uygundur.

Shih Tzu Apartmanda Beslenir Mi?

Çok fazla havlamadıkları ve çevreye rahatsızlık vermediklerinden apartmanda da bakabilirsiniz.

Shih Tzu Saldırgan Mı?

Sizi ilk defa görüyorsa havlar ama hemen sonrasında arkadaş olmak ister. Herhangi bir saldırganlık gibi bir durum olmaz.

Sonuç

shih tzu ile ilgi sorular ve ihtiyaçları için patibul.com  üzerinden hizmet alabilirsiniz. Site üzerinde yer alan detaylı açıklamaları da inceleyerek tam da köpeğinizin ihtiyacı olanları bulabilirsiniz.