Zeytin yetiştiriciliğinde verim çeşitli unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterir.  Güçlü bir verim almak için tüm unsurlara çok dikkat edilmeli ve zeytinlerin uzman bir şekilde yetiştirilmesi gerekir.

Yüksek verimlilik demek sadece alınan zeytin oranının arttırılması demek değil, aynı şekilde ürün kalitesinin daha fazla kaliteli olması hedeflenir. Ürün alınan dönem içinde zeytin fidanı ya da diğerleri için geçen süre son derece önemlidir. Fidanların dikiminden itibaren her işlem profesyonel olarak yapılması gereklidir. Verimliliği etkileyen unsurlar ve bunlara ilişkin ayrıntılar edinmek için agrolidya firması ile iletişime geçebilirsiniz.

Fidan Dikiminde Toprak Analizi

Bir zeytin bahçesi kurulmadan evvel kesinlikle toprak analizinin yapılması uygundur.  Arazinin çeşitli noktalarından ve farklı derinliklerinden alınacak toprak örnekleri analiz ettirildikten sonra fidan dikimini gerçekleştirmek gerekir. Bu analizin sonucunda toprak içinde organik madde oranı toprağın pH seviyesi gibi özellikler tespiti yapılır.  Analiz sonuçları dikkate alınarak kullanılacak gübre çeşidi ve miktarı ile agrolidya fidancılıktan alacağınız kaliteli ceviz fidanı türü belirlenir.

Fidan Dikimi Nasıl Yapılır?

Badem fidanı dikimi ve diğer fidanların dikimi alınan fidanların toprakla buluşturulmasından ibaret gibi görünmüş olsa da fakat bu süreçten evvel arazinin hazırlanması gerekir. Toprak analizi sonuçlar dikkate alınarak arazi gübrelenir ve sürme işlemi ile gübrenin toprak ile karışması sağlanmış olur.

Bunun sonrasında ise tercih edilecek zeytin ya da badem fidanı türüne uygun dikim aralığı belirlenir. Eğer doğru gübre kullanılmaz da yanlış dikim tekniği uygulanır ise özellikle zeytin fidanında uzun dönem verim düşük olacaktır. Fidan budama fidanların şekillendirilmesi ve düzgün bir ağaç oluşumunun sağlanması için oldukça önemlidir.  

Bunun beraberinde ağaçlardan alınan ürün oranı da etkilenir. Dolayısıyla ilk dikimden itibaren fidanların agrolidya firması gibi profesyoneller tarafından budanması gerekir.   Yapılacak yanlış budamaların düzeltilmesi uzun seneler devam edebilir. Bu da uzun seneler olması gerekenden daha az ürün alınması anlamına gelir. Zeytin ağaçlarının verimini etki eden unsurlar arasında hastalıklar ve zararlar da yer alır. Hastalıklılar ile mücadele için doğru yöntemlerin kullanılması gerekir doğrudan kimyasal yöntemlere başvurmak hem ağaç hem de toprak için olumsuz etkiye sebep olabilir.