Türkiye'nin Akdeniz'de uluslararası hukuka uygun bir şekilde attığı adımlar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni rahatsız etmeye devam ediyor.

Fas’ın Marakeş kentinde devam eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Sonbahar Genel Kurulu’nda, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri ve Maraş’a dair tutumlarını eleştirerek, ülkemizi uluslararası platformlarda zor durumda bırakmak isteyen Rum Yönetimi temsilcilerine cevap Genel Kurul’da Türkiye’yi temsil eden Nabi Avcı’dan geldi. Kıbrıs Rum Yönetimi temsilcilerinin asılsız iddiaları karşısında Genel Kurul’da söz alan AGİT PA Türk Grubu Başkanı ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı; Kıbrıs’ta 50 yıldan fazla süredir devam eden müzakerelere rağmen çözüme ulaşamamanın Kıbrıslı Türklerle siyasî gücü eşit olarak paylaşmak istemeyen Rumlardan kaynaklandığını belirtti.

Türkiye olarak eşitliğin hâkim olduğu bir çözüme açık olduklarını da belirten Nabi Avcı, Rumlar’ın “hükümete ve tüm devlet organlarına etkin katılım”, “dönüşümlü başkanlık” ve “Kıbrıslı Türk tarafının tek bir olumlu oyu” gibi tüm unsurları içerecek şekilde Kıbrıslı Türklerin siyasî eşitliğini kabul etmesi gerektiğini belirterek; «Siyasî eşitlik, herhangi bir ortaklık devletinin olmazsa olmazıdır. Bu, önceden, yüksek sesle ve net bir şekilde temin edilemediği takdirde yeni bir müzakere süreci başlatılmayacaktır. dedi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de devam eden sondaj çalışmaları konusunda gelen eleştirileri de yanıtlayan Nabi Avcı, Rum yönetimin Doğu Akdeniz’de tek taraflı faaliyetlerine devam ettiği sürece Türkiye’nin de Kıbrıslı Türklerin haklarını göz ardı edenlere karşı duracağını belirterek, bu haklar garanti altına alınana kadar Türkiye’nin Kıbrıs Türklerinin yanında olacağını söyledi.

Kıbrıslı Rumlar’ın Doğu Akdeniz’de tek taraflı petrol arama faaliyetlerinin bölgedeki güvenlik ve istikrarı tehlikeye soktuğunu belirten Prof. Dr. Nabi Avcı, "Bu faaliyetlerin yalnızca adanın ortak sahibi olan Kıbrıslı Türklerin haklarını değil, Türkiye’nin de meşru haklarını ihlal ettiğini belirtti. Prof. Dr. Nabi Avcı yaptığı konuşmada;« Kıbrıslı Rumlar, ada yalnızca kendilerine aitmiş gibi davranıp, petrol arama faaliyetlerine tek taraflı devam ettikleri sürece, Doğu Akdeniz’deki tutumumuz değişmeyecektir." dedi.

Türkiye kıta sahanlığında usulsüzcepetrol arayan şirketlerin, uluslararası hakları ihlâl ettiğini belirten Prof. Dr. Nabi Avcı, "Türkiye meşru hakları doğrultusunda Doğu Akdeniz’de petrol aramaya devam edecektir. Güney Kıbrıs’ın hükümsüz ve geçersiz lisanslara güvenerek, Türkiye kıta sahanlığında petrol arayan şirketlere tavsiyemiz faaliyetlerine bir an önce son vermeleridir. Türkiye, deniz yetki alanları içerisinde, hiçbir yabancı ülkenin, şirketin veya geminin, izinsiz petrol arama ve kullanma faaliyetlerinde bulunmasına izin vermeyecek; haklarını ve çıkarlarını korumak için gerekli önlemleri almaya devam edecektir." dedi.