CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda  Eskişehir’in Tepebaşı sınırları içerisinde yer alan Alpu Ovası’na kurulmak istenen kömürlü termik santralden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yaptığı çağrısında Çakırözer, “Bizi dinlemiyorsanız Eskişehirlileri dinleyin. 120’nin üzerinde, parti, sivil toplum kuruluşu, binlerce, on binlerce Eskişehirli defalarca ‘zehir santrali istemiyoruz’ dediler. Hukuk kararları, mahkemelerin verdiği yürütmeyi durdurma kararları ortada. İhalesi 5 kez ertelendi. Artık bu zehir santrali ısrarından vazgeçin” dedi.

VERİMLİ OVA İLAN ETTİNİZ, ZEHİR SANTRALİ YAPMAYIN

 TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında konuşan CHP’li Çakırözer Eskişehir’in Alpu Ovası üzerinde kurulması planlanan ve 5. kez ihalesi ertelenen kömürlü termik santralin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Alpu Ovası’nın Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinden biri olduğunu vurgulayan Çakırözer, “Alpu Ovası Resmi Gazetede yayınlanarak, Türkiye’nin en verimli ovalarından biri ilan edildi. Hem de 16 yıllık AKP iktidarı tarafından. Alpu Ovası’nın en verimli ova ilan eden AKP ardından aynı ova üzerine kömürlü termik santral yapmak istedi, istiyor. Defalarca dile getirdik. Artık bu zehir santrallerinden vazgeçin” dedi.

1 MİLYON ESKİŞEHİRLİ SAĞLIĞINDAN OLACAK

Alpu Ovası’na yapılması planlanan kömürlü termik santralin Eskişehir’in verimli ovasını, temiz havasını, suyunu yok edeceğini söyleyen Çakırözer, “Alpu Ovası Eskişehir’in en verimli ovası. Ayrıca Eskişehirimiz Türkiye’nin havası en temiz altıncı ili seçildi. Eğer buraya kömürlü bir termik santral yapılırsa verili topraklarımız, temiz havamız, suyumuz yok olacak. Tarım, hayvancılık yok olacak. Bunun yanı sıra Türkiye’nin tek lületaşı çıkarılan köyü Beyazaltın köyü bu bölgede. Lületaşımız da yok olacak. Eskişehir’de 1 milyona yakın yurttaşımız hava kirliliği ve bundan kaynaklı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı.

MAHKEME KARARLARINI DİNLEYİN, SANTRALDEN VAZGEÇİN

Çakırözer, yine AKP iktidarı döneminde Tarım Bakanlığı tarafından Alpu Ovası’nın tarım arazisi vasfından çıkarılması için yönetmelik yayınlandığına da dikkat çekerek, “Dünyada belki de ilk kez ülkesinde tarımı, toprağı korumakla görevli bir bakanlık, çıkardığı yönetmelik ile en verimli ovayı tarım arazisi vasfından çıkardı. Ardından mahkemelik oldu ve yürütmesi durduruldu, iptal edildi. Bu verimli tarım arazileri yok olmasın diyen Eskişehirliler, sivil toplum örgütlerimizin mücadelesi ile oldu. Toprak Koruma Kurulu Kararına ilişkin Danıştay yürütmenin durdurulması kararını verdi.  Benzer şekilde, ÇED’e ilişkin mahkeme süreçlerinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararları iptal edildi. Artık Eskişehirliler dinlensin, hukuk kuralları dikkate alınsın ve bu zehir santrali projesinden vazgeçilsin” dedi.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR DAHA UCUZ VE DAHA TEMİZ

Verdiği örneklerle kömürlü termik santrallerin ekonomik boyutlarından da bahseden Çakırözer, dünyanın pek çok yerinde ülkelerin kömürlü termik santraller yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini belirterek, yenilenebilir enerji kaynakları ile üretilecek enerjinin daha ucuz ve temiz olacağına da vurgu yaparak şu değerlendirmelerde bulundu:

 “Bakın, Nallıhan’da kuş cennetinin, sulak alanlarımızın yanı başına kurduğunuz Çayırhan Termik Santralinde kömürden üretilecek elektriğin kilovatsaatini on beş yıl boyunca 6,04 sentten alacağız. Ama öte taraftan, yine hemen geçtiğimiz yıl yapılan Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları İhalesi’nde kilovatsaatini 3,48 sentten alacağız elektriğin.  Aslında yenilenebilir kaynaklardan enerji üretirsek daha da ucuza üreteceğiz, daha fazla maliyeti de olmayacak bütçemize. Hem de temiz havamız, suyumuz verimli topraklarımız yok olmayacak.”

EKONOMİK KRİZDE DE ÖNCELİK ZEHİR SANTRALLERİ OLMAMALI

Çakırözer komisyon görüşmelerinde yenilediği çağrısında, “Ekonomimizde sıkıntıların olduğu bir dönemde de önceliğimizin Eskişehir’e, Trakya’ya, Çanakkale’ye onların bağrına, vatandaşlarımızı zehirleyecek, hayvanları, tarımı bitirecek, sağlığımızı doğrudan olumsuz etkileyecek zehir santralleri olmamalı” dedi.