Tutuklu gazetecileri Silivri Cezaevi’nde ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 9 Mart’ta görülecek olan Cumhuriyet Davasında tutuklu gazeteciler Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ın tahliye edilmesi çağrısı yaptı. Çakırözer, “Bu iddialara karşı hem de gazetecilere bu kadar uzun tutukluluk bir rekor. Bunun örneği yok. Bu vahim hak ihlali bir an önce bitmelidir” dedi.

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir milletvekili ve Cumhuriyet eski Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer, Silivri Cezaevi’nde gazetenin şu andaki Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, muhabir Ahmet Şık ile diğer tutuklu gazeteciler ve insan hakları aktivistlerini ziyaret etti.

Çakırözer, “Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ın tutuklulukları 500 güne dayandı. Haklarında iddia edilen suç maddelerinden bugüne kadar bu kadar uzun tutuklu kalan yok. Yani örneği eşi benzeri görülmeyen bir hak ihlali söz konusu.. Hem de bu kişiler gazeteci. Yani düşün ve ifade özgürlüklerinin en öncelikle korunması gereken kişiler. Tutuklu gazeteci ayıbı bu ülkede artık sona ermeli. Gazeteciler düşündükleri yazdıkları ve eleştirdikleri için hapse atılmamalı” dedi.

SİLİVRİ DURUŞMASINA ÇAĞRI

9 Mart Perşembe günü Silivri Cezaevi Kampüsünde yapılacak  Cumhuriyet Gazetesi davasına da gazeteciler, hak savunucuları ve tüm yurttaşları çağıran Çakırözer, “Sadece Cumhuriyet’teki meslektaşlarımız için değil düşündükleri yazdıkları nedeniyle özgürlüklerinden mahrum bırakılan tüm gazeteciler ile, milletvekilleri ile, insan hakları savunucuları ile dayanışma için herkesi Silivri’ye davet ediyoruz” dedi.

AYM KARARINA UYULMALI

Çakırözer ziyareti sırasında Anayasa Mahkemesi’nin düşünce özgürlüklerinin ihlal edildiği yönünde verdiği karar rağmen tahliye edilmeyen ve birinci derece mahkemesi tarafından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılan yazar Mehmet Altan ve yine ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanmakta olan yazar Şahin Alpay’ı da ziyaret etti. Çakırözer, Altan ve Alpay hakkındaki AYM’nin verdiği ‘hak ihlali’ kararının gereği olan tahliye kararlarının bir an önce uygulanmasını istedi.

Çakırözer, “Türkiye’nin en yüksek mahkemesi ‘Bu iddialarda suç unsuru yok. Düşünce özgürlüğü ihlal ediliyor’ diyor. Ertesi gün mahkeme ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veriyor. Bunun dünyanın hiçbir yerinde örneği yok. Bu çelişki göreceksiniz AİHM’den de dönecek. AİHM de ihlal kararı verecek. O zaman nasıl anlatacağız bu haksızlık bu hukuksuzluğu. Yol yakınken, daha fazla bu insanlara zulüm yapmadan serbest bırakılmaları gerekir” dedi.

AKİL ADAMI DA TUTUKLADILAR

Çakırözer Silivri’de diğer tutuklu gazeteciler Ahmet Altan, Ahmet Turan Alkan, Ali Bulaç ile sivil toplum örgütü kurucusu Osman Kavala ile 78’liler Vakfı Başkanı ve Tükenmez Kalem Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celalettin Can’ı da ziyaret etti.

Bu tutuklulukların da bir an önce sona ermesi gerektiğini belirten Çakırözer, “Osman Kavala yıllardır Türkiye AB’ye girsin diye çaba gösteriyor. Öte yandan yine yılladır Kürt sorunu çözülsün diye çabalayan Celalettin Can’ın terör örgütü üyesi olmayacağını sadece bizler değil onu çözüm sürecinde ‘akil adam’ olarak belirleyerek yardım alan AKP hükümeti de çok iyi biliyor. Bu isimlerin bir an önce tahliye edilmesi demokratik itibarımız, ülkemizin yararı açısından acil gereklidir” dedi.