Çakırözer, “2018 yılının ilk 10 ayında yüzlerce gazeteci, köşe yazarı, yayın sorumlusu ve çizer haklarında ağırlaştırılmış müebbet, müebbet, hapis cezaları ile birlikte adli para ve tazminat cezaları istemiyle yargılanmıştır ya da yargılanmaktadır. 2015 yılının sonunda 31 olan tutuklu gazeteci sayısı, 2018 sonunda neredeyse 5 katına çıkmıştır. Aralık ayı itibariyle cezaevindeki tutuklu gazeteci sayısı 145’e ulaşmıştır. 2018 yılında da basın özgürlüğüne vurulan kelepçe çözülmedi” dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE VURULAN KELEPÇE ÇÖZÜLMEDİ

CHP’li Çakırözer,  10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle 2018 yılında basın özgürlüğü karnesini açıkladı. Türkiye’de Evrensel Bildirgede yer alan hak ve özgürlüklere dayalı ve bunları koruyan bir düzenin hala kurulamadığına dikkat çeken Çakırözer, “2 yılı ülkenin tümünde OHAL altında geçen 16 yıllık AKP iktidarı ve devamındaki tek adam rejimi ile hemen hemen her alanda binlerce hak ve özgürlük ihlali yaşanmıştır. En büyük baskı ve kısıtlama ile karşılaşılan alan, ifade ve basın özgürlüğümüz olmuştur. 2018 yılında da basın özgürlüğüne vurulan kelepçe çözülmedi” dedi.

TUTUKLU GAZETECİ SAYISI 3 YILDA 5 KAT ARTTI

Gazetecilerin düşünceleri, haberleri, yorumları nedeniyle sansüre maruz kaldığını, işten çıkarıldığını, soruşturma ve kovuşturmaya uğradığını, uzun süre tutuklu kaldığını kaydeden Çakırözer, basının engelleme ve yayın yasaklarıyla, ilan ambargolarıyla susturulmak istendiğini söyledi. Gazetecilik meslek örgütleri ile ifade ve basın özgürlüğü alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin raporlarının kaygı verici rakamlar içerdiğini belirten Çakırözer, 2015 yılının sonunda 31 olan tutuklu gazeteci sayısının 2018 sonunda neredeyse 5 katına çıktığına ve Aralık ayı itibariyle cezaevindeki tutuklu gazeteci sayısının 145’e ulaştığına dikkat çekti.

Çakırözer’in hazırladığı raporda şu şekilde:

11 AYDA 112 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

2018 yılının ilk 11 ayında 112 gazeteci gözaltına alındı. İlk 10 ayında yüzlerce gazeteci, köşe yazarı, yayın sorumlusu ve çizer hakkında ağırlaştırılmış müebbet, müebbet, hapis cezaları ile birlikte adli para ve tazminat cezaları talebiyle yargılamalar yapıldı.

170 YAYIN KURULUŞU KAPATILDI, WİKIPEDIA YASAKLI

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) verilerine göre, Türkiye’de darbe girişiminden sonra 170’e yakın gazete, dergi, radyo, TV kanalı kapatıldı, yüzlerce gazeteci cezai kovuşturmalara tabi tutuldu. Dünyanın en tanınmış Özgür İnternet Ansiklopedisi Wikipedia Türkiye’de 20 aydır yasaklı. 2018 yılında yaklaşık 2 bin 600 habere erişim yasağı getirildi ya da sansür uygulandı.

RTÜK PARA VE YAYIN DURDURMA CEZALARINI ARTTIRDI

2018’de RTÜK tarafından verilen cezalar da arttı. 2018 yılının ilk 10 ayında RTÜK tarafından Radyo ve TV’lere 49 program durdurma ve 59 işlem karşılığında toplam 4 milyon 653 bin 451 TL para cezası verildi.

TÜRKİYE, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE DÜNYADA SON SIRALARDA

Hak ihlalleri, baskı ve yasaklamalar Türkiye’nin basın özgürlüğü alanında uluslararası alanda en alt sıralara inmesine neden oldu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü raporuna göre basın özgürlüğü alanında Türkiye 180 ülke içerisinde 157’nci sıraya geriledi. Freedom House’un “2018 Dünyada Özgürlük” raporunda Türkiye ilk defa “kısmen özgür” kategorisinden “özgür olmayan ülke” kategorisine geriledi.

BASIN İLAN KURUMU ADİL VE EŞİT DAVRANMIYOR

Basın İlan Kurumu resmi ilanların dağıtımında eşit ve adil davranmazken, özellikle eleştirel yayın yapan gazetelere hem kamu hem de özel sektör ilanları verilmiyor. Bunun yanında Türk Hava Yolları, özellikle muhalif ve eleştirel gazetelere yönelik ambargo uyguluyor. Bu durum resmi ilanlar ve tirajlarla ayakta kalmaya çalışan gazetelerin yaşam mücadelesini daha da zorlaştırıyor.