Sabaha karşı Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Çakırözer, “Dün gece sabaha kadar Meclis’te demokrasimiz açısından tarihi bir utanca tanıklık ettik. Millet iradesini yok sayan, seçim güvenliğini ortadan kaldıran bu ittifak yasasını kabul etmiyoruz. Vatanını seven, demokrasi âşığı milletimizle birlikte, cumhurbaşkanlığını kazanamama ve barajı geçememek kaygısıyla kurulan bu korku ittifakına geçit vermeyeceğiz. Millet bu şaibeli ittifakınızın bedelini hepinizden soracaktır. Bu iktidar ittifakını devirerek, seçim yoluyla değiştirerek demokrasimizin rüştünü ispat edeceğiz” dedi.

CHP milletvekilleri, kamuoyunda ‘ittifak yasa teklifi’ olarak bilinen AKP ve MHP koalisyonunu içeren düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’nda sabaha kadar görüşülmesine yönelik iktidar partisinin aldığı kararı protesto etti. CHP’li vekillerin tüm direnişlerine karşı, ittifak yasası Genel Kurul’dan geçti. 20 saat boyunca görüşmeleri sürdürülerek yasalaşan teklifin Meclis’teki görüşmelerinde konuşan Çakırözer, “Millet iradesinin yok sayıldığı ve seçim güvenliğinin olmadığı bir seçim eşit olamaz. Ahlaklı olamaz, vicdanlı olamaz, demokratik bir seçim olamaz. Partilerin denetimi dışına çıkarılan ve sadece kamu görevlilerinin inisiyatifine bırakılan bir seçim ne kadar demokratik, ne kadar adil, ne kadar meşru olur? Bunun adı polis ve jandarma gözetiminde sopalı seçimdir” diye konuştu.

MİLLET İRADESİ YOK SAYILACAK, SEÇİM GÜVENLİĞİ  KALKACAK

AKP ve MHP’nin ittifak yasası teklifine neden karşı çıktıklarını sıralayan Çakırözer, “Bu ittifaka karşı çıkmamızın iki temel sebebi var. Birincisi, bu ittifakla millet iradesi yok sayılması, ikinci temel gerekçemiz ise seçim güvenliğinin tamamen ortadan kaldırılacak olmasıdır” diyerek, şu değerlendirmelerde bulundu;

“Bu şaibeli ortaklığa inançla, kararlılıkla karşı çıkmamızın en temel sebebi millet iradesinin Meclis’e yansıtılmamasıdır. Bu ittifak yasası ile 12 Eylül darbecilerinin getirdiği yüzde 10 seçim barajı utancı devam ettirilmektedir. Bu antidemokratik utanç barajını korunmakla yetinilmemekte, baraj resmen 5 katına çıkarılmaktadır.. Yüzde 5'lik, 3'lük, hatta yüzde yarımlık bir parti bile Meclise milletvekili sokabilir hâle getirilmekte. Öte yandan, ittifak yapmadan yüzde 5, 7, hatta 9,9 oy alacak, yani 5-6 milyon yurttaşımızın oylarını temsil edecek bir parti ise tek bir milletvekili dahi çıkaramaz hâle getirilmektedir. Bu yasa ile milyonlarca yurttaşın iradesi yok sayılmaktadır. Nerede kaldı temsilde adalet? Nerede kaldı çoğulculuk, çok seslilik? Bu yasayla seçmen iradesi, millet iradesi işte böyle çalınmakta, yok edilmektedir.”

MİLLET ŞAİBELİ İTTİFAKIN BEDELİNİ SORACAK

Bu ittifak yasası altında yapılacak olan seçimin eşit bir seçim olmayacağını vurgulayan Çakırözer, “ Böyle bir seçim ahlaklı olamaz, vicdanlı olamaz, demokratik bir seçim olamaz. Böyle bir seçim ayrışmayı derinleştirecek, kutuplaşmayı derinleştirecektir. Elinizdeki aritmetik güce, sayısal güce güveniyor olabilirsiniz ama haklılık, ahlaki ve vicdani meşruiyet, iradesini çalmaya çalıştığınız millettedir. Millet bu şaibeli ittifakınızın bedelini hepinizden soracaktır. Vatanını seven, demokrasi âşığı milletimizle birlikte, cumhurbaşkanlığını kazanamama ve barajı geçememek kaygısıyla kurulan bu korku ittifakına geçit vermeyeceğiz. Türkiye'yi huzur, barış, kardeşlik yurdu, yeniden demokrasi yurdu yapacağız” dedi.