Eğitimde son 15 yıl içinde defalarca sistem değiştirildiğine dikkat çeken CHP’li Çakırözer,  “Velilerimiz, öğrencilerimiz yazboz tahtası gibi kullandırılmakta. Şimdi de ‘TEOG’u kaldırıyoruz, sınav stresinden kurtuluyoruz’ diyerek yeni bir sistem getirdiler. Yeni sistem ile öğrencilerimizi alternatifsiz bırakılıp, öğrencilerimiz ve ailelerine imam hatip, meslek lisesi ve özel okul dayatması yapıyorlar. Niteliksiz ve dayatmacı eğitim sistemden derhal vazgeçmelidir” dedi.

CHP’li Çakırözer Eskişehir Eğitim İş Şube Başkanı Abdülkadir Önder, şube yönetimi, Köy Enstitüleri Derneği üyeleri ve öğrenci velileriyle bir araya gelerek, hükümetin TEOG yerine getirdiği yeni eğitim sistemini ve bu sisteme ilişkin yayınlanan sınav kılavuzunda yer alan ‘Nitelikli okullar listesi’ni eleştirdi.

Açıklanan kılavuz ile sadece Eskişehir değil Türkiye’nin dört bir yanındaki nitelikli okulların niteliksizleştirildiğine dikkat çeken Çakırözer, “ Bu sistem ile Türkiye genelinde pek çok şehirde en köklü, en başarılı liseler liste dışı bırakıldı. Eskişehirimizde 15 okul nitelikli olarak açıklandı. 4 Fen Lisesi, 2 Sosyal Bilimler Lisesi, 2 Anadolu Lisesi, 5 Meslek Lisesi, 2 İmam Hatip Lisesi. İlimizdeki en başarılı okullardan Fatih Anadolu Lisesi, Kılıçoğlu Anadolu Lisesi, Muzafer Çil, Ahmet Kanatlı, Salih Zeki, 19 Mayıs ve Orhan Oğuz Anadolu Liseleri bu okullar içerisinde yok. Bu okulların hepsi bir gecede niteliksiz okul oldu. Bu kabul edilmez. Eskişehir’deki tüm okullarımız nitelikli okullardır” dedi.

EŞİT VE HAKKANİYETLİ DEĞİL

AKP hükümetinin getirdiği bu sistem ile öğrencileri ve ailelerini imam hatiplere ve meslek lisesi dayatması ile karşı karşıya bıraktığının söyleyen Çakırözer, “Aynı zamanda, Anadolu liselerine giremeyen ve imam hatip liseleri ile meslek liselerini tercih binlerce öğrenciye özel okulları çıkış noktası olarak göstermektedir.  Bu sistem ile yoksul ailelerimiz çocuklarını imam hatip ya da meslek liselerine göndermek zorunda kalacaktır. Bunun adı çifte dayatmadır! Bu sistem adil, eşit, hakkaniyetli bir sistem değildir” diye konuştu.

BAŞARILI OKULLAR ‘NİTELİKSİZ’ İLAN EDİLEMEZ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınavla öğrenci alacak okulları belirlerken türkiye’nin gerçeklerini bir kenara bırkatığını belirten Eğitim İŞ Şube Başkanı Abdükadir Önder ise, “ Okullar arasında ayrım yapılamaz. Öğretmenlerimiz arasında ayrım yapılamaz. Bütün öğretmenlerimiz alanlarının uzmanıdır. 480 puanla öğrenci alan Anadolu Liselerimiz sınavla öğrenci alan okullar kategorisinden çıkarılarak ‘niteliksiz’ ilan edilemez” dedi.

GELECEĞİMİZİ SİYASETTEN UZAK TUTUN

Çakırözer, Eğitim İş ve öğrenci velileri hem Milli Eğitim Bakanlığı’na hem de hükümet yetkililerine çağrıda bulunarak, “ Eskişehirimizde ve Türkiye’nin dört bir yanında çocuklarımızın ve öğrenci velilerimiz kaderi rastgele bir sürece bırakılamaz. Yavrularımız ve onların geleceğini siyasetten uzak tutmalıyız. Ülkemizdeki tüm çocukların hepsinin nitelikli, yüksek kalitede okullarda, donanımlı öğretmenlerle eşit, bilimsel ve Cumhuriyet ilkelerine bağlı kamusal eğiti almaları hepimiz için temel amaç olmalıdır” dedi.