CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, taşerona kadro düzenlemesi hayata geçerken güvenlik soruşturması gerekçesiyle kadroya geçirilmeden işsiz bırakılan binlerce taşeron emekçinin durumunu Meclis’e taşıdı.

Eskişehir’de sadece bir kurumda, İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalışan bin 656 taşeron işçiden 459 işçinin kadro taleplerinin reddedildiğini belirten Çakırözer, “Eskişehir’de tek kurumda bu böyleyse tüm Türkiye’de on binlerce işçimiz işsiz kalacak demektir. Bundan büyük aldatma olamaz. Bu yapılan ikiyüzlülüktür,  vicdansızlıktır. Bu adaletsizliğin, haksızlığın derhal düzeltilmesi lazım. CHP olarak bu mağdur emekçilerimizin yanındayız” dedi.

KAÇ BİN EMEKÇİYE HAKSIZLIK ETTİNİZ?

CHP’li Çakırözer 696 sayılı KHK ile taşeron işçilere getirilen kadro düzenlemesi ile  taşeron ve mevsimlik işçilerinin çalışma sürelerinin uzatılmasına yönelik düzenlemeleri Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Çakırözer, Eskişehir’de yüzlerce işçinin kadroya alınmadığını belirterek, bu işçilerin kadroya alınmama gerekçelerini sordu. Çakırözer tüm Türkiye’de kaç taşeron işçinin kadro hakkının güvenlik soruşturması ve diğer gerekçelerle engellendiğini de sordu.

Hükümetin kamudaki taşeron emekçileri kadroya geçirileceğini ilan ettiğini ancak hem Türkiye hem de Eskişehir genelinde binlerce taşeron çalışanın kadro taleplerinin reddedildiğini belirten Çakırözer şu değerlendirmelerde bulundu;

YAPILAN İKİYÜZLÜLÜKTÜR

“ CHP’nin ve emekçilerimizin gayretleri sayesinde taşeron işçileri hatırlayan AKP hükümeti seçim meydanlarında vadettiği sözleri yıllardır tutmadı. Emekçilerimizden, sivil toplum örgütlerimizden, sendikalarımızdan gelen tepkiler karşısında Meclis’e getirdiği yasa ile tüm taşeron işçilerimize kadro sözü verdi. Eksik düzenleme getirdiler. Düzeltelim dedik istemediler. Bizler tüm taşeron emekçilerimize koşulsuz, şartsız kadro isterken, daha ilk aşamada binlerce taşeron emekçimizin hakkının reddedildiğini öğrendik. Hani düzenleme ile bütün taşeron işçilerimize kadro verilecekti? Eskişehirimizde sadece İl Sağlık Müdürlüğü’nde 459 işçimizin kadro taleplerinin reddedildiğini öğrendik. Eskişehir’de durum buysa tüm Türkiye’deki durum vahim demektir. Demek ki on binlerce emekçimiz işsiz kalacak. Kadro veriyoruz vaadinin arkasında on binlerce işçimiz işsiz kalıyor. Bundan büyük aldatma olamaz, bu yapılan ikiyüzlülüktür, vicdansızlıktır.  Bu adaletsizlik ve haksızlık  derhal düzeltilmelidir”

MAHMUDİYE’DEKİ GEÇİCİ İŞÇİLERİ SORDU

Çakırözer aynı KHK’nın 106. Maddesi ile kamu kurularında çalışan mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzatılmasına ilişkin Maliye Bakanlığı’na yetki verildiğini hatırlatarak, bazı kurumlarda çalışan mevsimlik işçilerin çalışma süreleri uzatılırken, Mahmudiye Belediyesi’nde çalışan işçilerin çalışma sürelerinin neden uzatılmadığını da sordu.

Türkiye ve Eskişehir’de geçici işçi çalıştırılan belediyelerde çalışan kaç işçinin çalışma sürelerinin uzatıldığını, kaç işçinin sürelerinin uzatılmadığını soran Çakırözer, “ Mahmudiye Belediyemizde çalışan mevsimlik işçilerimizin çalışma sürelerinin uzatılmamasının gerekçeleri nelerdir? İşçilerimiz zaten zor koşullar altında evlerine ekme götürmeye çalışırken çalışma sürelerinin uzatılmaması büyük haksızlıktır” dedi.

MECLİS’E VERİLEN ÖNERGEDE NELER VAR

CHP’li Çakırözer, taşeron işçilerden kadroya alınmayanlar ile çalışma süreleri uzatılmayan mevsimlik işçilerin gerekçelerinin neler olduğunun açıklanmasını isteyerek, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

“- Taşeron işçilere kadro yolunu açan düzenleme kapsamında Türkiye genelinde kamuda toplam kaç işçinin kadroya alınması planlanmaktadır?

- Türkiye genelinde kadro için başvuran taşeron işçi sayısı kaçtır? Hangi kurumlara ne kadar taşeron işçi başvurmuştur?

- Başvuru yapan taşeron işçilerden kaçının değerlendirmeleri kabul edilerek sınavlara girmesi kabul edilmiş, kaçı uygun bulunmayarak reddedilmiştir?

- Taşeron işçilerin değerlendirmeye alınmama gerekçeleri nelerdir?

- Seçim bölgem Eskişehir’de kadro için başvuran toplam taşeron sayısı kaçtır?

- Hangi kuruma kaç başvuru yapılmıştır?

- Başvuru yapan taşeron işçilerden kaçı değerlendirmeye alınmış, kaçı reddedilmiştir?

- Değerlendirmeye alınan ve reddedilen taşeron işçilerimizin kurumları nelerdir?

- 696 sayılı KHK ile Maliye Bakanlığı’na verilen yetki kapsamında kamu kurularında çalışan mevsimlik işçilerden kaçının çalışma süreleri uzatılmıştır?

-  Çalışma süreleri uzatılan mevsimlik işçiler hangi kurumlarda çalışmaktadır?

- Mahmudiye Belediyemizde çalışan mevsimlik işçilerimizin çalışma sürelerinin uzatılmamasının gerekçeleri nelerdir?

- Eskişehir’de belediyelerde çalışıp, çalışma süreleri uzatılan mevsimlik işçiler var mıdır?

- Varsa, bu işçiler hangi belediye ya da kurumlarda çalışmaktadır?”