Çakırözer, projesi 6 kez ertelenen Alpu kömürlü termik santrali projesinden de vazgeçilmesi çağrısında bulunarak,  “İktidar bir tarafta marketlerde naylon poşetleri 25 kuruş yaparak çevreci olmakla övünüyor, diğer tarafta insan sağlığına büyük zararlar veren kömürlü termik santrallerin ömrünün en az 2 yıl daha uzatıyor. Dünyanın dört bir yanında ülkeler kömürlü santrallerden vazgeçiyor” dedi.

Alpu Termik Santrali Projesi’nin iptal edilmesini de isteyen Çakırözer, “Bugün burada maden kanunu üzerinde konuşuyoruz. Bu proje dünyada sadece Eskişehir'imizde çıkarılan ve ‘beyaz altın’ dediğimiz lüle taşı madenciliğini de bitme noktasına getirecek bir proje. O yüzden, gelin, bu projeyle bereketli Alpu Ova'mızı, havası, suyu temiz Eskişehir'imizi zehirlemeyelim. Lüle taşı madenciliğimizi yok etmeyelim” dedi.

MADEN YASASI GÖRÜŞMELERİNDE ZEHİR SANTRALİNDEN VEZGEÇİN ÇAĞRISI

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Maden Yasası değişikliği üzerinde söz alan CHP’li Çakırözer, ömrünü tamamlamış termik santrallerin iki yıl daha ömrünün uzatılmasının yolunu açan 45’inci maddeye tepki göstererek, Eskişehir’de verimli Alpu Ovası üzerine kurulmak istenen kömürlü termik santralden de vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

MADEM ÇEVRECİSİNİZ ZEHİR SANTRALLERİNDEN VAZGEÇİN

İktidarın bir yanda marketlerde naylon poşetleri 25 kuruş yaparak çevreyi korumuş olmakla övündüğünü diğer yanda da  Meclis’e getirdiği kanun teklifi ile insan sağlığını yok edecek zehir santrallerinin ömrünü uzattığına dikkat çeken Çakırözer, “Maden yasasındaki değişiklik ile madencilik ve enerji faaliyetleri için orman alanlarımızın katledilmesi cazip hâle getiriliyor. Filtresi, baca gazı arıtma sistemi olmaksızın yıllardır bize zehir solutan termik santrallerin Zonguldak'ta, Şırnak'ta, Çanakkale'de, Maraş'ta, Kütahya'da, Manisa'da, Sivas'ta havaya, suya, insanlara ve tüm canlılara en az iki yıl daha zarar vermesinin yolu açılıyor. Temiz hava hakkımız elimizden alınıyor, yavrularımızın sağlığı tehlikeye atılıyor” dedi.

TEMİZ HAVA HAKTIR, İKİ YIL BEKLEMEZ

Ömrünü tamamlamış santrallerin ömrünün ki yıl daha uzatılmasına karşı çevre örgütlerinin, yurttaşların üç gün içinde 60 bin imza topladığını belirten Çakırözer, “İnsanlar Temiz hava haktır, iki yıl beklemez’ diyorlar. Evet, hepimize zehir solutan bu santrallerin bu hâlde çalışma süresini iki yıl daha uzatmamalıyız. Artık bunları emekliye ayırmalıyız ve bunu bugün hep birlikte yapmalıyız” diye konuştu.

PROJESİ 6 KEZ ERTELENDİ

Görüşmeler sırasında Alpu’da yapılması planlanan kömürlü termik santralden vazgeçilmesi çağrısında da bulunan Çakırözer, “Alpu termik santralin proje hakkında belediyelerimizin, baromuzun, sivil toplumun, bunların açtığı tüm davalar Eskişehirlilerin lehine, temiz havamızın, suyumuzun, toprağımızın lehine sonuçlandı. Geçtiğimiz hafta, bizim ‘zehir santrali’ dediğimiz bu projenin ihalesi bir kez daha ertelendi.  Bu altıncı erteleme. Tam altı kez ertelendi. Halk karşı, mahkemeler karşı. Biz Eskişehirliler artık yeni bir erteleme istemiyoruz. Bu projenin iptal edilmesini istiyoruz” dedi.

LÜLE TAŞI MADENCİLİĞİMİZ YOK OLMASIN

Alpu Termik Santrali Projesinin dünyada sadece Eskişehir'de çıkarılan ve beyaz altın denilen lüle taşı madenciliğini de bitireceğini belirten Çakırözer şöyle konuştu:

“Bu proje temiz havamızı, suyumuzu, verimli topraklarımızı yok edecek. Lüle taşımızı yok edecek. O yüzden, gelin, bu projeyle bereketli Alpu Ova'mızı, havası, suyu temiz Eskişehir'imizi zehirlemeyelim. Lüle taşı madenciliğimizi yok etmeyelim.”