CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2017 yılında yaşanan silahlı olay sayısının bir önceki yıla göre yüzde 28, son üç yıla bakıldığında ise yüzde 61 arttığını belirterek, ortaya çıkan rakamların ürkütücü ve kaygı verici olduğunu söyledi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, ruhsatlı ve ruhsatsız bireysel silahlanmanın yaratacağı toplumsal tehlikelerin araştırılması ve bireysel silahlanmanın azaltılması için Meclis araştırması istedi.

CHP’li Çakırözer, bireysel silahsızlanma ve toplumsal farkındalık üzerine çalışan Umut Vakfı’nın 2017 yılı Silahlı Şiddet Raporu’nu Meclis gündemine taşıyarak, bireysel silahlanmanın yaratacağı toplumsal tehlikelerin araştırılması ve bireysel silahlanmanın azaltılması için Meclis araştırması istedi.

SİLAHLANMAYI ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALAR YOK

Bireysel silahlanmayla ilgili artışın durdurulamadığını, başlatılan kampanyalara rağmen bireysel silahlanmayı önleyici hiçbir çalışma yapılmadığına ilişkin açıklamaları hatırlatan Çakırözer, “Umut Vakfı’nın verilerine göre, 2017 yılındaki silahlı olay sayısının bir önceki yıla göre yüzde 28, son üç yıla bakıldığında ise yaklaşık yüzde 61 artmış durumda. Yine verilere göre, 2017 yılında 3 bin 494 bireysel silahlı olayda, 2 bin 187 kişi öldürülürken birçoğu ağır 3 bin 529 kişi de yaralanmış durumda” dedi.

SİLAHLANMAYA TEŞVİK EDİLMEMELİ

15 Temmuz darbe girişimi ardından AKP hükümetine yakın isimlerden bireysel silahlanmayı teşvik edici açıklamaların ortaya çıkan silahlanmada önemli etkisi olduğu yönünde yapılan yorumlara da dikkat çeken Çakırözer, “Bu algıya dikkat çekmek lazım. Siyasetçilerin, devletin tepesindekilerin halkı silahlanmaya teşvik etmemesi gerekir. Tam tersine hepimizin amacı toplumsal huzur ve barışı sağlamak olmalı” dedi.

RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ VE KAYGI VERİCİ

Son dönem ortaya çıkan rakamlar ürkütücü ve kaygı verici olduğunun altını çizen Çakırözer, “Bakın geçtiğimiz yıl internetten sipariş edilen ruhsatsız silahla işlendiği itiraf edilen Helin Palandöken cinayeti hala hafızalarda. Silah satışlarında denetim yapılmadığı, kısıtlama getirilmediği müddetçe, bireysel silahlanma ülkemiz için çok önemli bir toplumsal problem olarak kalmaya devam edecek ve ortaya çıkan bu rakamlar daha da artacaktır. Bireysel silahlanmanın yaratacağı toplumsal tehlikeler araştırılarak, bireysel silahlanmanın azaltılması için bir an önce çalışmalara başlanmalıdır” ifadelerini kullandı.