CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, gazeteci ve yazarları aylardır tutuklu tutan ve iddianamelerini hazırlamayan cumhuriyet savcıları hakkında işlem yapılıp yapılmadığını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. 

Gazeteci ve yazarların aylardır iddianamelerinin hazırlanmadığını, tahliye taleplerinin genel geçer ifadelerle reddedildiğini belirten Çakırözer, Bakan Bozdağ’a “ Aylardır haksız, hukuksuz yere gazeteci ve yazarlar özgürlüklerinden mahrum. Bu da yetmezmiş gibi soruşturmalar usulüne uygun yapılmıyor! Soruşturmaları hukuki değil de siyasi değerlendirmeler üzerinden yürüten savcılar hakkında herhangi bir işlem yapacak mısınız?” diye sordu. 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, gazeteci ve yazarları aylardır özgürlüklerinden yoksun bırakan ve gazetecilerin iddianamelerini hazırlamayan Cumhuriyet Savcılarını Meclis gündemine taşıdı. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması için verdiği yazılı soru önergesinde Çakırözer, gazeteci ve yazarların tutukluluk sürelerini hatırlatarak,  “Gazeteci ve yazarların soruşturmalarını usulüne uygun yapmadığı gerekçesiyle haklarında şikayette bulunan Cumhuriyet Savcıları ile ilgili neden işlem yapılmıyor?” diye sordu. 

SAVCILARA İŞLEM YOK MU?

153 gazeteci ve yazarın aylardır özgürlüklerinden yoksun bırakıldığını ifade eden Çakırözer, gazeteci ve yazarların soruşturmalarının hukuki olmadığını, soruşturmaların siyasi değerlendirmeler üzerinden yürütüldüğünü belirtti. Çakırözer, “Şahin Alpay 215 gün, Kadri Gürsel 117 gün, Ali Bulaç 215 gün, Ahmet Altan 156 gün, Turhan Günay 117 gün, Nazlı Ilıcak 214 gün, Ahmet Şık 61 gün, Musa Kart 117 gündür tutuklu. Gözaltı süreleriyle birlikte özgürlüklerinden mahrumiyet süreleri daha da fazla. Soruşturmaları hukuki değil de siyasi değerlendirmeler üzerinden yürüten sulh ceza hakimleri ve özel yetkili terör savcıları, yaratılan kapalı sistemlerinde tahliye taleplerini ‘delillerin toplanmadığı’ gibi genel geçer gerekçelerle reddetmektedirler. Gazeteci ve yazarların suçlanma gerekçeleri kalemleri ve sözleri olduğuna göre tutukluluğu peşinen cezalandırma iradesine dönüştüren bu yapıda; usulüne uygun soruşturma yapmadığı, görevi gereği lehe ve aleyhe olan delilleri toplamadığı ve iddianameyi bu şekilde geciktirdiği gerekçisiyle haklarında Adalet Bakanlığı ve HSYK nezdinde şikayette bulunulan Cumhuriyet Savcıları hakkında bir işlem yapılmış mıdır?” diye sordu.

BUGÜNE KADAR KAÇ TAHLİYE VERDİLER?

Tüm yargı yerlerinde terör suçlarına bakmakla sorumlu kaç Sulh Ceza Hakimliği bulunduğuna da cevap isteyen Çakırözer, “Bu hakimlikler 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar ki süre içerisinde kaç gazeteci ve yazar için tutuklama kararıvermiş, kaç gazeteci ve yazar için tahliye kararı verilmiş?” dedi.