“Emeklinin üç kuruşuna göz dikmek vicdansızlıktır”

“Vosvos’dan, Hacı Murat’tan vergi alanlar, milyon dolarlık yatları affediyorlar”

Hükümetin Meclis’e getirdiği torba yasayı eleştiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 400 bin memur emeklisinin Anayasa Mahkemesi kararıyla hak ettikleri geriye dönük ikramiyelerinin güncellenmeden ödenmesine karşı çıktı. Çakırözer, “Zamları, vergileri halka ‘güncelleme’ diye yutturuyorsunuz. Ama iş gariban emeklimizin üç kuruşunun güncellenerek ödenmesine gelince karşı çıkıyorsunuz. Bu haksızlık, adaletsizlik ve vicdansızlıktır. Kul hakkı yemektir” dedi.

Çakırözer, aynı kanun tasarısı kapsamında yer alan lüks gemi, yat ve gezi teknelerinden vergi ve harç alınmaması düzenlemesine de tepki gösetererek, “Milyon dolarlık yatlardan 1 lira olsun vergi almayacaksınız, ama vatandaşın Hacı Muratından (Murat 124), Vosvosundan, pırpır motosikletinden her yıl tıkır tıkır moturlu taşıtlar vergisi almaya devam edeceksiniz. Biz bu eşitsizliğe karşıyız” dedi.

Çakırözer, kamunun elindeki taşınmazların eğitim ve yurt faaliyetleri yürüten vakıflara 49 yıllığına bedelsiz olarak verilmesine de karşı çıktı. Çakırözer, “FETÖ okul ve yurtlarında yetişen darbecileden hiç mi ders çıkarmıyorsunuz, Aladağ’da tarikat yurdundda yanan çocuklar, Karaman’da dinci vakfın evlerinde tecavüze uğrayan yavrularımız hiç mi vicdanınızı sızlatmıyor” dedi.

Hükümet tarafından Meclis’e getirilen Emekli Sandığı Kanunu ve diğer kanunlarda değişiklikler yapan torba yasayı TBMM Genel Kurulu’ndakki görüşmeler sırasında eleştiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 400 bin memur emeklisinin Anayasa Mahkemesi kararıyla hak ettikleri geriye dönük ikramiyelerinin güncellenmeden ödenmesine karşı çıktı. Çakırözer, “Zamları, vergileri halka ‘güncelleme’ diye yutturuyorsunuz. Ama iş gariban emeklimizin üç kuruşunun güncelenemerk ödenmesine gelince karşı çıkıyorsunuz. Bu haksızlık, adaletsizlik ve vicdansızlıktır” dedi. Çakırözer aynı kanun tasarısı kapsamında hyer alan lüks gemiler, yatlar ve gezi teknelerinden vergi ve harç alınmaması düzenlemesine de tepki gösererek, “Milyon dolarlık yatlardan 1 lira olsun vergi almayacaksınız, ama vatandaşın Hacı Murat (Murat 124), Vosvosundan, pırpır motosikletinden her yıl moturlu taşıtlar vergisi alacaksınız. Biz bu eşitsizliğe karşıyız” dedi.

Hükümet tarafından Meclis’e getirilen torba yasa TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Genel Kurul’da konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kanun kasamında işçinin, çiftçiniin, esnafın ve muhtarların haklarının korunmadığını ifade etti.

Emeklinin 3 kuruşuna göz diktiniz

Görüşülen kanun tasarısının 400 bin memur emeklisini yakından etkilediğini söyleyen Çakırözer, “Günlerdir ’emeklilere ikramiye’, ’emeklilere yılbaşı armağanı’ diye övünüyorsunuz. 30 yıldan fazla hizmetleri olan emeklilerimiz 30 yılın üstündeki çalışmaları için ikramiye alamıyordu. Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti. Mahkeme kararı yüzünden önümüze getirdiniz. ’Emekliye üç kuruş ikramiye’ deneceğinden utanmasanız, o yılların parasıyla yani kuruşla ödeme yapacaksınız.. şu anda geterdiğiniz düzeltilmiş halihde de her yıl başına 50 lira ikramiye vereceksiniz. Bu yaptığınız hakkaniyete, adalete ve vicdanlara sığmaz. Zam ve vergi yapmaya gelince yüzde 40, yüzde 60’lık artışları vatandaşa ’güncelleme’ diye yutturuyorsunuz. Ama bu devlete 30-40 yıl hizmet vermiş, onur duyduğumuz emeklilerimizin Anayasa Mahkemesi kararıyla hak ettikleri ve yıllardır ödenmeyen ikramiyelerinin gerçekten güncellenmesi talebimizi işitmiyorsunuz. İşte bunun adı kul hakkı yemektir” dedi.
CHP görüşmeler sırasında memur emeklilerinin geriye dönük ikramiyelerinin güncellenerek ve yasal faziyle birlikte ödenmesi için önerge de verdi. Ancak önerge AKP tarafından rededildi.

Kimin gemisini yatını aklıyorsunuz

Aynı torba kanunda lüks gemilere, yatlara, gezi teknelerine vergi affı niteliğinde vergi ve harçlardan muafiyet getirilmesine ilişkin düzenlemeye de karşı çıkan Çakırözer, “Milyonlarca dolarlık yatlara, gemilere, gezi teknelerine böylesine geniş muafiyet getirilmesinin gerekçesi nedir? Akıllara ’Adrese teslim, kişiye özel bir düzenleme mi yapılıyor?’ sorusu geliyor. Zenginlerin yatlarından, sürat teknelerinden, gezi teknelerinden tek kuruş vergi alınmayacak. Şu anda vermekte olanlar da bundan sonra vermeyecek. Ama vatandaşın zor bela binebildiği Hacı Murat’ından, Vosvosundan, pır pır motosikletinden motorlu taşıt vergisi almaya devam edeceksiniz. Bunun adı adaletsizlik, eşitsizlik değil de nedir? Yurttaşlarımızın gemi, yat, teknelerinin Türkiye Cumhuriyeti bayrağı altına girmesini kim istemez? Tabi ki teşvik edelim, girsinler. Ama ’Türk Bayrağı takacak’ adı altında göstere göstere kara para aklanmasına da bu ülke, bu halk asla göz yummayacaktır” dedi.


“Tarikat vakıflarına peşkeşe hayır!”

Çakırözer, Torba Kanunda yer alan kamunun elindeki taşınmazların eğitim ve yurt faaliyetleri yürüten vakıflara 49 yıllığına bedelsiz olarak verilmesine de karşı çıktı. Çakırözer, “15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ’cüler nasıl yetişti? O örgütün okularnda, yurtlarında, dershanelerinde. Buna benzer verdiğiniz desteklerle. Sonra ’Kandırıldık’ dediniz. Bundan ders çıkarmanız gerekirken, şimdi gidip yine bu kez başka tariatların vakıflarına devletin arazierini peşkeş çekiyorsunuz” dedi.

Aladağ’da tarikat yurdunda çocukların yangında öldüğünü, Karaman’da yine tarikat vakıfarına bağlı evlerde tecavüze uğradıklarını, Konya ve Diyarbakır’da vakıf ve derneklere ait Kuran Kursu yurtlarında ihmaller nedeniyle çocukların öldüklerini anımsatan Çakırözer, “ Biz bu ihmallerden, hatalardan ders çıkaralım ve Anayasa’da yazdığı gibi bu ihtiyaçları, okulu, yurdu devlet karşılasın, Atatürkçü, çağdaş, bilimsel eğitim verilsin diyoruz. Siz ise devletin elinde ne var ne yok bedelsiz bu vakıflara vermek istiyorsunuz. Aladağ’da yanan çocuklar hiç mi vicdanınızı sızlatmıyor? Kaçak göçek yatılı Kur’an kursu yurtlarında yitip giden yavrularımız hiç mi sizleri üzmüyor? Göre göre bu yapılamaz” dedi.