CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasanın kabul edilmesi halinde GSM şirketlerinin yaklaşık 5 milyar lira borcunun silineceğini söyledi. Maddeye karşı çıkan Çakırözer, “ AKP torba yasa ile yurttaşın vergisini arttırırken, GSM şirketlerinin yüz milyonlarca borcunu siliyor. Bu adaletsiz düzenlemeye sonuna kadar karşıyız” dedi.

VERGİ YÜKÜ GARİBAN VATANDAŞA YÜKLENİYOR

CHP’li Çakırözer AKP’nin Meclis’e getirdiği torba yasa tasarısı ile yabancı üç büyük Telekom şirketi olan Türk Telekom, Turkcell ve Vodefon’un 5 milyar liralık kamu borcunun silinecek olmasına tepki gösterdi. Görüşmeler sırasında konuşan Çakırözer, “Hazinenin 2012 yılına kadar yapılan incelemelerinde yaklaşık 2,2 milyar liralık alacaklı durumda. 2017 yılına kadar olan 5 yıllık süreç incelendiğinde bu rakamın tahmini 5 milyar lira olacağı söyleniyor. Bu yasayla vergi yükü gariban vatandaşın sırtına yüklenirken yabancı ağırlıklı üç Telekom şirketinin milyarlarca lira borcu siliniyor. Bu madde hakka, hukuka aykırı adaletsiz bir düzenlemedir. Bunun geri çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Üç yabancı GSM şirketinin 5 milyar liralık borcu silinirken, asgari ücretlinin vergisine dokunulmadığını hatırlatan Çakırözer, “Memura yüzde 3 zam verdiniz. Tütün üreten yurttaşlarımızın ürününe el konulacağından, hapse gireceğinden bahsediyorsunuz. Taşeronu kaldırmıyorsunuz. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni yüzde 40’a çıkarıyorsunuz. Israrla kaldırılsın diye istememize rağmen, asgari ücretlinin vergisine bile dokunamadığımız böyle bir dönemde 5 milyar lira parayı nasıl sileceksiniz” dedi.

TÜRK TELEKOM MU KURTARILIYOR?

Çakırözer zaman zaman basında yer alan Türk Telekom ortağı Hariri ailesi ve Oger’in ödeyemedikleri kredilerin torba tasarı ile muaf tutulacağı haberlerinin doğru olup olmadığını da sorarak, “Dönem dönem bu haberler çıkıyor hatta bu torba da üzerinde konuştuğumuz maddelerin de ödenmeyen, ödeme zorluğu yaşanan bu kredilerin ödenebilmesine imkân sağlayacak maddeler olduğu yönünde. Bu haberler doğru mudur? Hariri ailesine ait Türk Telekomu kurtarma yükü vatandaşa mı çıkarılmak isteniyor. Bu konunun doğrusu, gerçeği nedir, kamuoyuyla paylaşır mısınız” dedi.