Çakırözer, “Önümüze getirilen düzenleme ile Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu en geç üç ay içinde sonuçlanmazsa olumlu şekilde onay verilecek. Doğa katliamına neden olacak bu düzenlemeyi bizler asla kabul etmiyoruz” dedi.

Çakırözer Alpu’da kurulması planlanan termik santral projesini de hatırlatarak, “ÇED raporunun hazır olmaması durumunda olumlu sayılacak olması doğaya, insan sağlığına zarar verecek. Bunun engellenmesini sağlayacak şey ÇED raporu, bunu da ortadan kaldırıyorsunuz! Bu asla kabul edilemez ” dedi.

ANAYASA VE ÇEVRE KANUNUNA AYKIRI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na getirilen torba yasa görüşmelerinin son gününde madencilik kanununda değişiklik yapılmasını öngören düzenlemenin görüşmelerine başlandı.  Düzenlemenin 54. Maddesinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu sürecinin en geç 3 ay içinde sonuçlandırılacağın, aksi takdirde çevresel etki değerlendirmesi ve diğer izin başvuruları ile ilgili olumlu karar verilmiş sayılacağı yer aldı. Görüşmelerin bugün de devam edeceği düzenlemeye tepki gösteren Çakırözer, “Torba yasa ile getirilmeye çalışılan düzenleme Anayasaya, çevre kanununa ve ÇED yönetmeliğine açıkça aykırıdır. Söz konusu madde gündemden kalkmalıdır” dedi.

ALPU’YU HATIRLATTI

ÇED raporunun hazır olmaması durumunda olumlu sayılabilecek olmasının insan sağlığına zarar vereceğini, bir çok tesisin yapılmasının önünün açılacağını söyleyen Çakırözer, “Çevreye zararları konusunda henüz bir fikir oluşmamışken 3 ay içinde bir şey çıkmazsa olumlu sayılması Türkiye’nin dört bir yanında onlarca yüzlerce tesisin çevreyi katletmesine, insanlara ve diğer canlılara zarar verilmesine neden olacak. İşte Alpu’da yapılması planlanan termik santral bunlardan bir tanesi.  Alpu’da 350 bin dönüm ekilen arazi var. Bu santralin kurulması halinde yaklaşık 2 milyon ton atık oluşacağı belirtiliyor. Eğer burada bu santral kurulursa sadece Alpu halkı değil, Eskişehir’de yaşayan herkesin sağlığı zarar görecek, tarım alanları yok olacak, ekosistem bozulacak. Bunun engellenmesini sağlayacak şey ÇED raporu, bunu da ortadan kaldırıyorsunuz! İşte biz bu nedenle bu maddeye karşı çıkıyoruz. Bunun kabil edilmesi vicdanlara sığmaz” diye konuştu.

DOĞAYI VE ÇEVREYİ KORUYAN EN ÖNEMLİ ETKEN

Yapılacak değişiklik ile Bütün madencilik faaliyetleri fiilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinden muaf tutulacağını belirten Çakırözer, “ÇED, doğayı ve çevreyi koruyan en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle mutlaka ÇED süreci işletilmeli, detaylı bilimsel çalışma yapılmalı ve bu bilimsel çalışma ilgili kişi ve kurumlar tarafından değerlendirilmelidir. Bizler bu doğayı katledecek bu düzenlemenin kabul edilmemesi için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.