CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer dün gece Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmasında Türkiye’nin ağır bir ekonomik kriz altında olduğunu vurgulayarak, enflasyon farklarının işçinin, emeklinin, asgari ücretlinin, memurun maaşlarına yansıtılmasını istedi. Çakırözer, “Sarayın ejder meyveli, efululi mutfaklarında yaşanmasa da vatandaşın mutfağında büyük bir ekonomik kriz var. Yediden yetmişe her şey zamlı. Artık yeter, vatandaşı açlığa mahkum etmeyin. Enflasyon farklarını ücretli maaşlarına yansıtın” dedi.

Mahmudiye Belediyesi’ndeki, şeker fabrikalarındaki ve demiryollarındaki geçici işçileri de Meclis kürsüsünden hatırlatan Çakırözer, “Mahmudiye Belediyemizde çalışan geçici emekçilerimiz 13 Kasım’dan sonra işsiz kalacak. Karakış kapıya dayandı. Bu insanlar evlerine nasıl aş götürecek?” diye sordu.

CHP’li Çakırözer, Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın yeniden yapılandırılması ve yeni bir fon kurulmasına ilişkin Meclis’e sunulan Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında söz alarak, iki yıl önce kurulun Varlık Fonu ile amacı dışında kullanılan İşsizlik Sigortası Fonu’nu hatırlattı. Türkiye’nin ağır bir ekonomik kriz altında olduğunu vurgulayan Çakırözer, enflasyon farklarının emekçinin, emeklinin, memurun maaşlarına yansıtılması çağrısında bulundu.

KRİZ YOKSA VATANDAŞ NEDEN İNTİHAR EDİYOR

Türkiye’nin ağır bir ekonomik kriz altında olduğunu söyleyen Çakırözer, “Sarayın ejder meyveli, efululi mutfaklarında yaşanmasa da vatandaşın mutfağında büyük bir ekonomik kriz var. Kriz olmasa pazarda domatesin fiyatı sadece bir yılda yüzde 104 artar mı? Salatalık yüzde 81, patates yüzde 60, kuru soğan yüzde 70 artar mı? Geçim sıkıntısı nedeniyle geçtiğimiz yıl 233 yurttaşımız yaşamını yitirmiş. Çocuğuna pantolon alamadığı için intihar eden babayı, haklarını aramak için vinç tepelerine çıkan Amasralı emekçilerimizi hepimiz biliyoruz. Kriz yok diyenler bunları neden görmezden geliyor” dedi.

DENETİMSİZ, BAĞIMSIZ, KAMU YÜKÜMLÜLÜKLERİNDEN MUAF

Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın yeniden yapılandırılması ve yeni bir fon kurulmasına tepki gösteren Çakırözer, “Bu bankaya, bu fona ne kadar sermaye koyacaksınız?’ diyoruz bir şey söylemiyorlar. ‘Bu kriz, bu sıkıntı içindeki ülkede nereden nasıl kaynak bulacaksınız?’ diyoruz bir şey söylemiyorlar. Hangi amaçla kullanılacağını bilmediğimiz Kalkınma Bankası’nı neden yapılandırıyoruz? Kalkınma fonu kuruyoruz? Hem de bütün vergi ve kamu yükümlülüklerinden muaf tutarak. Karşılık ve teminat ayırma zorunluluğu olmadan. Denetimsiz, bankacılık mevzuatı, SPK Kanunu ve diğer tüm mevzuatlardan bağımsız. Sermayesi ve nereden kaynak bulacağı belirsiz. Anayasa ve bütçe kanununa aykırı biçimde kaynak tahsisinde Cumhurbaşkanı tek yetkili kılarak… Neden?” diye sordu.

EMEKÇİNİN KARA GÜN AKÇELERİNİ KALKINMA FONU’NDA YAĞMALATMAYIN

Fonun kaynaklarının ne olacağının bilinmediğine de dikkat çeken Çakrözer, İşsizlik Fonu'ndan kamu bankalarına aktarılan 11 milyar lirayı hatırlatarak, “Geçtiğimiz hafta kamu bankalarına İşsizlik Fonu'ndan 11 milyar lira, eski parayla 11 katrilyon lira aktarıldı. İşsizlik Fonu işçilerin zor günleri için biriken bir paradır ama bu fon işsiz kalan emekçiler dışında neredeyse her keyfî amaç için çılgınca yağmalanmakta. Bugüne kadar 100 küsur milyar liralık fonun sadece 13 milyar lirası işsizler için kullandırıldı. Yani yirmi yılda işsizlerimize kullandırılan miktar kadarını geçen hafta bir gecede kamu bankalarına gönderildi. Ne için? Beceriksizliklerini, ekonomiyi yönetemezliklerini örtmek için. Hem o fonu işsizlere kullandırmıyorlar hem de har vurup harman savuruyorlar. Hatalarını bedelini emekçinin kara gün parasından ödetiyorlar. Korkumuz odur ki yine işçinin parasının amaç dışı kullanacak olması. Bu Kalkınma Fonu'nun kaynağı, sermayesi emekçilerimizin kara günler için saklanan akçeleri olacak. İşte biz buna karşıyız” diye konuştu.

MAHMUDİYE BELEDİYEMİZDEKİ GEÇİCİ İŞÇİLER UNUTULDU

Türkiye’nin dört bir yanında şeker fabrikalarında, belediyelerde çalışan geçici işçileri de gündeme getiren Çakırözer şu şekilde konuştu:

“Bu Meclis’te kaç tane torba yasa çıktı ama Rize'de altı ay çalıştığıyla on iki ay geçinmek zorunda olan çay işçileri hâlâ geçici statüde. Şeker fabrikalarındaki, demir yollarındaki taşeron işçilerimizi hatırlayan yok. Mahmudiye Belediyemizdeki 40 kadın emekçi 13 Kasım’da işsiz kalacak. Bu kara kışta evlerine götürecek aşları yok. Türkiye'de milyonlarca yurttaş asgari ücretle geçinme mücadelesi veriyor. 2001 yılında krize ve kur şokuna rağmen asgari ücret Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Litvanya'nın üzerindeydi, şimdi ise tüm Avrupa'nın altında. Türkiye'de hâlâ 1.000 liranın altında ücret alan yüz binlerce emeklimiz var” dedi.

ENFYASYON FARKLARINI EMEKÇİYE VERİN

Meclis kürsüsünden çağrıda bulunan Çakırözer, “Buradan bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum, asgari ücretlimizi, emeklimizi, memurumuzu enflasyon karşısında ezdirmeyelim, milletin vekilleri olarak sorumluluğumuzu yerine getirelim. Mutlaka ama mutlaka, enflasyondan doğan gelir kayıplarını milyonlarca asgari ücretlimize, memurumuza, emeklilerimize yansıtalım” dedi.

EYLEM PLANINDA VERDİKLERİ SÖZLERİ DE TUTMADILAR

Yeni Ekonomik Programa da değinen CHP’li Çakırözer, “Yeni ekonomik programı açıklıyorlar, daha geçen yıl kendilerinin 2018 sonu için yüzde 7 olarak öngördükleri enflasyonu yüzde 20 olarak düzeltiyorlar. Yetti mi? Hayır, yetmedi. Bu düzeltmeyi yaptıkları programdan on beş gün sonra enflasyon rakamları yüzde 25 olarak açıklanıyor. Bakın, bu daha resmî enflasyon, yüzde 25; daha kötüsü üreticinin enflasyonu, yüzde 50 yani birkaç ay sonra tüketiciye yansıyacak olan enflasyon. Enflasyon inmeyecek, daha da tırmanacak. 100 Günlük Eylem Planı'nın bugün 67'nci günü. Ne söz vermişlerdi? Kamu idareleri tasarruf yapacaktı. Sayıştay raporlarına bakın, halktan tasarruf isteyen Cumhurbaşkanlığının günlük harcaması 1,8 milyon lira. Yatırım Ajansı diye bir kurum var, Ankara ve İstanbul'da birer araba, birer sekreter, birer ofis tahsis edilmiş; bu nasıl tasarruf?” dedi.