Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerin zarar etmesi nedeniyle büyükşehir meclisinde görüşülen sermaye artırımını hatırlatan Şahin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Haziran ve Temmuz aylarında yapılan toplantılarında, belediye şirketlerinin sermaye artırımı için 175 milyon TL belediye şirketlerine para aktarılması konusu görüşüldü. Gerekçesi ise, belediye şirketlerinin zarar etmesi ve sermayelerinin yeterli olmamasıydı. AK Parti grubu olarak, bu kararı onaylamadık. Çünkü belediye şirketleri, meclis denetimine tabi değil. Bu zararın nasıl oluştuğu bilinmiyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi şirketleri neden zarar ediyor? Kamuoyunu bilgilendirmek adına bunu sormamız gerekiyor. Bu konuyla ilgili, çeşitli duyumlar alıyoruz. Şöyle ki: Belediyeye bağlı şirketlerde, gereğinden fazla insan çalıştırılıyor, bir kişinin yapacağı işi, 4-5 kişi yapıyor, şirket yöneticilerine yüksek tutarda maaş ödeniyor, bürokratların bazıları buralardan maaş alıyor  gibi çeşitli duyumlar alıyoruz. Bu konuların tam olarak aydınlatılmasını bekliyoruz. Söz konusu olan, kamunun ve şehirde yaşayan insanların parasıdır. Dolayısıyla bu paralar doğru bir şekilde kullanılmalı ve israf edilmemelidir.

Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 900 milyon TL’den fazla

Ayrıca, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 900 milyon TL civarında, şu an bu tutar daha fazla da olabilir. Belediye artık kendi yapacağı hizmetler veya faaliyetler için bile, para bulamıyor. Yine geçtiğimiz ay Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 60 milyon TL kredi alabilmek üzere meclisten oy çokluğu ile yetki aldı. Belediye şirketlerini finanse edebilmek için, kendisi de kredi kullanmak durumunda kalıyor. Bu durum kaygı vericidir ve hukuka uygun değildir. Zira, 5018 sayılı kanundaki ‘İdareler varlıkların kötüye kullanılması ve israfını önlemek ve kayıplara karşı korunmasını sağlamakla yükümlüdür’maddesini hatırlatmak istiyorum.

Şimdi soruyoruz: Ulaşım, su, ekmek gibi vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayan ve bunlar için diğer şehirlerde uygulanan ücretleri emsal olarak uygulayan ve hatta daha yüksek ücret alan belediye şirketleri neden zarar ediyor?”