Türkiye genelinde etkili olan zirai don sonrası, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla oluşturulan CHP tarım heyeti dün Eskişehir’de çiftçileri dinledi. Afetin etkili olduğu ilçelerde ziraat odaları başkanlıklarını ziyaret eden heyet, don ve kırağının vurduğu tarlalarda ortaya çıkan hasarı yerinde inceledi, çiftçiye geçmiş olsun dedi. Kırağı ve don sonrasında bazı tarlalarda yüzde 90’a varan zararlarının olduğunu belirten çiftçiler, “Bir yılda yaşadığımız üçüncü afet. Son yaşadığımız kırağı ve don felaketi son 40 yıldır Eskişehir’de görülmemiş bir afet. Zarar gören ürünlerimizin ne kadar verim vereceğini bilmiyoruz. Yeniden ekim yapmak içinse ne vakit ne de nakitimiz var. Yaralarımız bir an önce sarılsın.  Kırağı ve don Tarsim kapsamına alınsın. Çiftçiye Tarım destekleri zamanında verilsin. Çiftçinin sulamada kullandığı enerji faturalarından vergi alınmasın” dedi. Çiftçileri dinleyen CHP tarım heyeti ise, “ Ne Eskişehir’de, ne de Türkiye’de çiftçimizin sahipsiz bırakılması kabul edilemez. Devlet çiftçinin çığlığını duyana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

ÇİFTÇİLERİ DİNLEDİLER

Eskişehir’de ve Türkiye’nin dört bir yanında Mayıs ayında etkili olan kırağı ve donun çiftçiye zararlarını incelemek için sahaya inen CHP heyeti, dün Eskişehir’in ilçelerinde çiftçileri dinledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla oluşturulan tarım heyetinde yer alan Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Dr. Jale Nur Süllü, Bursa Milletvekili Yüksel Özkan ve Bilecek Milletvekili Yaşar Tüzün ile İl Başkanı Recep Taşel ilk olarak  Eskişehir Ziraat Odası Başkanlığı’nı ziyaret etti. Oda Başkanı Naci Erdemli ve ilçe ziraat odaları başkanları ile bir araya gelen heyet, ortaya çıkan hasara ilişkin değerlendirmelerde bulundu, ilçe başkanlarından çiftçilerin talep ve sorunlarını dinledi.  Heyet ardından Mahmudiye, Çifteler, Alpu ilçeleri ile Odunpazarı Kalkanlı, Yahnikapan, Çavlum ve Tepebaşı Kızılcaören mahallelerinde çiftçileri dinledi.

“ZARARLARIMIZ KARŞILANSIN”

Yaşanan zirai don sonrası imkanı olan birçok çiftçinin tarlalarını bozarak yeniden ekmeye başladığını belirten ziraat odaları başkanları, “Tekrar sürüm, ekme, tohum, ilaç, gübre, isçilik, mazot, sulama masraflarının yanında geç ekim dolayısı ile uğranacak verim kaybı nedeniyle çiftçiler çaresizlik içinde. Ancak bu durumdan kurtulabilmek için canla başla çalışmaya, ellerindeki avuçlarındaki ile bir nebzede olsa zarardan kurtulmanın çözüm ve çarelerini aramaya devam ediyoruz. Çiftçimiz devlet elinin uzanmasını, yaraların bir an önce sarılmasını bekliyor. Çiftçimiz zarar gören ürünün ne kadar verim vereceğini bilmiyor. Önünü göremeyen çiftçinin yeniden ekim yapmaya ne vakti ne de nakiti var. Eskişehirli çiftçi zararının karşılanmasını istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“AFET VURDU, HÜKÜMET VERGİ PEŞİNDE”

CHP heyetinin ziraat odalarında ve tarlalarda buluştuğu çiftçiler, “Şubat ayında başladığımız üretim sürecinde hep cebimizden yatırım yaptık.  Şimdi yatırımlarımız doğal afet ile yok oldu. Benim tarlam zarar görmedi diyen çiftçi yok. TARSİM’den gelenler bazı tarlalara yüzde 90 zarar yazdı. Çiftçi borç içinde üretim yapmaya çalışırken, şimdi de afet vurdu, hem de bir yılda üçüncü afet! Ama hükümet hala bizden vergi ve kullanmadığımız elektrik trafosunun bedelini almaya devam ediyor” dedi.

“ESKİŞEHİR ÇİFTÇİSİ SAHİPSİZ DEĞİL”

CHP tarım heyeti ise, çiftçinin sahipsiz olmadığına vurgu yaparak, ülkeyi yönetenlerin çiftçinin çığlığını duyana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Heyet, “Eskişehir’de çiftçilerimiz çok büyük mağduriyet yaşadı. Eskişehir genelinde görülen dolu yağışı dolayısı ile Sarıcakaya, Mihalgazi ilçeleri hariç tüm ilçelerimizde erkenci arpalar, buğday ve geniş yapraklı bitkiler ile meyve ağaçlarında da yüzde 20 ila 30 oranında zarar var. Bazı tarlalarda hasar yüzde 90. Tahminimiz 10 milyonlar belki yüz milyona ulaşan rakamlarda bir zarar mevcut. Çiftçinin borçları çok fazla. Çiftçinin borcunu borç ile ertelemesi çare değil. Eskişehir çiftçisi, Türkiye çiftçisinun sahipsiz bırakılması kabul edilemez. Çalışma sonrasında iktidara yapıcı önerilerimiz sunacağız. Bu süreçte ana muhalefet olarak üzerimize düşeni yapacağız” ifadelerini kullandı.

VERGİ ALINMASIN, BORÇLAR SIFIR FAİZLE ERTELENSİN

Afet sonrası ortaya çıkan hasara ilişkin bilgi veren çiftçiler, taleplerini şöyle sıraladı:

  • Elektrik bir yılda %118 arttı. Borcunu zamanında ödemeyen çiftçilerimizin abonelikleri iptal ediliyor, buna dur denilsin ve abonelikler iptal edilmesin. Çiftçinin tarımda kullandığı enerjiden vergi alınmasın, enerji bedelleri ertelensin.
  • TARSİM kapsamına tarlalarımızda kullandığımız sulama ekipmanlarımız, trafo, pano ve pompalarımızda dahil edilsin, hasar durumunda üreticilerimiz mağduriyetlerinin önüne geçilsin.
  • Eskişehir inde İPARD kapsamına alınsın.
  • Tekrar ekim yapılacak ürünler için tohum, fide ve mazot yardımı yapılsın.
  • Banka ve Tarım Kredi Kooperatifleri borçları sıfır faiz ile en az iki yıl ertelenmeli.  Özel Bankalar da erteleme kapsamına alınsın.
  • Kota uygulanan ürünler için verim kaybı dolayısı ile kotaların azaltsın. Özellikle de pancar da kotasını tamamlayamayan çiftçilere ceza kesilmesin.