Devlet imkanlarıyla seçim çalışması yürütülmesine tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ile görüştü. Konuyu bir soru önergesi ile TBMM gündemine de taşıyan Çakırözer, “Devlet yatırımlarının bir siyasi parti adayı tarafından siyasi amaçlı kullanılması adil rekabet ortamına ve seçimlerin eşit koşullarda yürütülmesi ilkesine aykırıdır. Bunu yapan aday açısından çok ayıplı, siyasi etiğe aykırı bir durum var ortada. Buna göz yuman devlet açısından yani İçişleri Bakanlığı ve Valilik açısından da ortada vahim bir durum var. Devlet kurumları bir siyasi parti adayının devlet imkanlarını kullanarak seçim çalışmaları yürütmesine ve devlet imkanlarının siyasi olarak istismar edilmesine asla göz yumamaz. Ortadaki bu ihmali ve kayıtsızlığı Eskişehirli hemşehrilerimizin dikkatine getirmek isteriz” dedi.

YATIRIM DEVLETTEN, PROPAGANDA AKP’Lİ ADAYDAN

Eskişehir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı onayıyla Eskişehir’de Odunpazarı Belediyesi sınırları içerisinde yer alan bazı mahallelerde kilit taşı döşemesine başlandı. Bölgede seçim çalışmaları yürüten AKP başkan adayının, başlatılan projelerin başında ‘Kilit Taşı Döşeme Töreni’ düzenlemesi, çalışmaların kendi imkanlarıyla mahallelerin hizmetine sunulduğu yönünde basın bülteni hazırlanması diğer partilerin ve vatandaşların tepkisini çekti.

İÇİŞLERİ BAKANI VE ESKİŞEHİR VALİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar ve Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar’ın yaptıkları açıklamaların ardından CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de konuyu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak’a şikayet etti. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

ADİL, EŞİT REKABET VE SEÇİM ORTAMINA AYKIRI

Bir siyasi parti adayının devlet imkanlarıyla seçim çalışmalarını yürütmesinin asla kabul edilemeyeceğini belirten Çakırözer, “Bunu yapan aday açısından çok ayıplı, siyasi etiğe aykırı bir durum var ortada. Buna göz yuman devlet açısından yani İçişleri Bakanlığı ve Valilik açısından da ortada vahim bir durum var. Bu durum asla kabul edilemez. Bunu Eskişehirliler de asla kabul etmez.  Böyle bir durum hem seçimlerin adil bir ortamda yürütülmesi ilkesine hem de eşitlik ortamına aykırıdır. Hem İçişleri Bakanlığı hem de Valilik bir siyasi parti adayının devlet imkanlarını kullanarak seçim çalışmaları yürütmesine ve devlet imkanlarının siyasi olarak istismar edilmesine izin vermemelidir. Bu ayıba derhal son verilmelidir. Devam etmesi halinde ise İçişleri Bakanlığı ve Valilik tarafından bu kişiler hakkında derhal işlem başlatılmalıdır” dedi.

ASLA KABUL EDİLEMEZ

Adayın mahallenin dört bir yanına asılmış afişler eşliğinde ‘Kilit Taşı Döşeme Töreni’ yaptığını belirten Çakırözer, “Kilit taşlarıyla çekilen fotoğraflar basına servis edildi. Hem sosyal medya paylaşımlarında hem de basına servis edilen haber metninde ise, mevcut belediyenin çalışmalarını yapmadığı, mahallede yapılan çalışma ve kilit taşı döşemesinin adayın çalışmaları dahilinde yapıldığı kamuoyu ile paylaşıldı. Aday Eskişehir Valiliğince yürütülen çalışmaları kendi çalışmasıymış gibi kamuoyuna sundu. Seçim çalışmalarında devletin imkanları kullanılamaz. Devletin ortaya koyduğu çalışmaları kendi siyasi hedeflerine yönelik propaganda aracına dönüştürülmesi asla kabul edilmez” dedi.

MECLİS GÜNDEMİNE DE TAŞIDI

Konuyu Meclis gündemine de taşıyan Çakırözer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

  • Bakanlığınızca Valiliğe talimat verildiği ve adayın girişimleri dahilinde bu çalışmalara başlandığı doğru mudur? Doğru ise neden seçimlere kısa bir süre kala bu çalışmalara başlanmıştır?
  • Valiliğin bu çalışma kararı sadece Odunpazarı bölgesi için mi alınmıştır?

ADİL SEÇİM ORTAMINA AYKIRI DEĞİL Mİ?

  • CHP’li, İYİ Partili ya da başka bir siyasi parti adayının seçim çalışmalarında hükümetin kaynaklarından faydalanmak istese Bakanlıkça tavrınız nasıl olur?
  • Devlet kurumlarının devlet olanaklarını bir siyasi partinin seçim propagandası için kullandırılması hem seçim hukukuna hem de seçimin eşit koşullarda gerçekleştirilmesi ilkesine aykırı değil midir?