Yazılı bir basın açıklaması yapan CHP'li Yüksel, yetkilileri ve halkı duyarlı olamaya davet etti. Yaptığı açıklamada termik santralin Eskişehir ve Eskişehir halkına ihanet derecesinde sakıncalı olduğuna dikkat çeken Cemal Okan Yüksel; "İktidar enerji politikalarını, rant ekseninde şekillendiriyor. Enerji verimliliği bu kadar düşük, çevresel zararı ise rekor derecede yüksek olan kömürlü termik santralin rant harici bir açıklaması olamaz. Eskişehir'i rant eksenine kurban etmek istiyorlar. Buna izin mi vereceğiz?" dedi.

EKONOMİK KATKISI YOK

İktidarın kömürlü termik santralleri "enerjide dışa bağımlı olmak istemiyoruz" şeklinde halka kabul ettirmeye çalıştığını belirten Yüksel, bu tutumun tamamıyla asılsız olduğunu söyledi. CHP'li milletvekili; "Kömür odaklı politikalar, Türkiye'yi günden güne enerjide dışa bağımlı hale geliyor. Termik santraller nedeniyle 2002'den bu yana ithal kömür kullanımı çok önemli bir artış gösterdi. Hükümet, kömür başta olmak üzere fosil yakıtlardan enerji üretimine yılda 1,9 milyar dolar teşvik ödüyor. Buna karşın Türkiye'de fosil yakıtlara verilen teşviklerin sadece hava kirliliğine bağlı sağlık maliyeti yılda 19,4 milyar dolar. Yani 1 liralık fosil yakıt teşviki demek; 10 liralık sağlık maliyeti demek. Ve ayrıca fosil yakıtların neden olduğu iklim değişikliği, ülkemizde yılda yaklaşık 13,2 milyar dolar yeni maliyete yol açıyor. Nerede bunun ekonomik katkısı?" şeklinde konuştu.

KÖMÜR ÖLÜM GETİRİYOR

Türkiye'de hava kirliliğine bağlı erken ölümlerin nedeni olarak kömürün yüzde 72,9 payla en büyük orana sahip olduğunun altını çizen Cemal Okan Yüksel; "Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre; Türkiye'de fosil yakıtlara verilen mali destek bitirilirse ve fosil yakıtlar yeniden vergilendirilirse Türkiye'deki erken ölümlerin yüzde 74'ünü önlemek mümkün" dedi. Yüksel sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Eskişehir gibi temiz, çevresel değerlendirmeler açısından iyi bir yere termik santral kuruluyor demek, Eskişehir'e ihanettir. Termik santrali kurmak isteyenler, termik santralin kurulmasına destek verenler Eskişehir'e ve Eskişehir halkına ihanet eden hainlerdir. Bu kadar net."