CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis’e getirilen torba kanun ile 400 milyarlık batık krediler kurtarılırken, yerel gazetelerin 3 kuruşluk ilanına el konulduğunu ve gazetelerin batmaya mahkum edildiğini söyledi.

Önceki gün itibariyle resmi ilan ödemelerinin artık gazetelerin ‘vergi borcu’ olup olmadığına göre yapılmaya başlandığını aktaran Çakırözer, “Meclis’e getirilen torbada batık kredilerin kurtarılması var ama Anadolu'da güç bela gazete çıkarmaya çalışan, halkımızı haberdar etmeye çalışan Anadolu basınımızın sesini duyan yok. Gazetelerin 3 kuruşluk ilan gelirine göz koymaktan vazgeçin. Gazeteleri kapanmaya, gazetecileri de işsizliğe mahkum etmeyin” dedi.

GAZETELER KAPANMAYA,GAZETECİLER İŞSİZLİĞE MAHKUM EDİLİYOR

TBMM Genel Kurulu’nda Torba Kanun görüşmeleri sırasında konuşan CHP’li Çakırözer,  hükümetin Meclis’E getirdiği kanunlar ile 400 milyarlık batık kredileri kurtarırken, toplumun milyonlarca kesimini ilgilendiren sorunları görmezden geldiğini söyledi. “Meclis’te 400 milyarlık batık krediler kurtarılıyor ama gazeteler batmaya, gazeteciler işsizliğe mahkum ediliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar; 3600 ek gösterge bekleyen polisimiz, öğretmenimiz, infaz koruma memurumuz, sağlıkçılarımız; gübre, mazot, elektrik faturaları altında kıvranan çiftçimiz görmezden geliniyor” diye konuştu.

GAZETELERİN 3 KURUŞ İLANINA GÖZ KOYMAYIN

Çakırözer, 16 Temmuz itibariyle gazetelerin resmi ilan ödemelerinin 7vergi borcu’ olup olmadığına göre yapılmaya başlandığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Bu kürsüde defalarca basının sorunlarını paylaştım. Bu torbada batık kredilerin kurtarılması var ama Anadolu'da güç bela gazete çıkarmaya çalışan, halkımızı haberdar etmeye çalışan Anadolu basınımızın sesini duyan yok. Vergi borcu olan gazetelere bir paket yok. Borcun varsa 3 kuruşluk ilan gelirine devlet el koyuyor.”

HABER ALMA HAKKIMIZ KALMAYACAK

Anadolu'da bin 200 yerel gazete olduğunu hatırlatan Çakırözer, “Ulusal gazetelerin sayıları 20-30 tane. Bu gazetelerin çoğu bu resmî ilanlardan geçiniyor, maaş ödüyor, kâğıt alıyor. Şimdi ne olacak? Gazetelerin 500'ü kapanacak, binlerce gazeteci işsiz kalacak. Ama en önemlisi, bizlerin, hepimizin haber alma hakkını savunan, kamunun çıkarını gözeten, koruyan kimse kalmayacak” dedi.

EYT’LİLERİ, 3600 EK GÖSTERGEYİ GETİRMEDEN NEREYE GİDİYORSUNUZ?

Meclis’ten umut bekleyen milyonlarca yurttaşın taleplerinin karşılanmadan Meclis’in tatil edilmesini de eleştiren Çakırözer, “Meclis’te 400 milyar liralık batık kredilerin ötelenmesini konuşuyoruz. Kimlerin? Bir avuç patronun. Türkiye'de 31,5 milyon kişi bankalara borçlu. 3,4 milyon kişi icra takibinde. Peki, onların yükünü hafifletecek bir şey konuştuk mu? Hayır. ‘Asgari ücreti vergiden muaf tutalım’ diyoruz, hayır. Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına ara verecek, tatile gireceğiz. Oysa bu Meclisten umut bekleyen milyonlarca yurttaşımız var” dedi.

KALKINMA İÇİN İLK BASAMAK DEMOKRASİ VE HUKUK DEVLETİ OLMALI

Meclis’e getirilen 11. Kalkınma Planı’na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çakırözer, şu ifadeleri kullandı:

“Böyle plan olmaz. İktidarınızda altı yıl önce, 2013 yılında Türkiye'de millî gelir 12 bin dolarmış, şimdi plana koyuyoruz, 2023 yılında millî gelir 12 bin dolar olsun. Yani beş yıl daha çalışıp çabalayıp Cumhuriyetin 100'üncü yıl dönümünde on yıl önceki hedefi yakalamaya çalışıyoruz. İşte tek adam vizyonunun ülkeyi getirdiği nokta budur. Demokrasiden, hukuktan ayrılmanın, millî zenginliğimizi yandaşlara aktarmanın, üretim yerine savurganlığın, lüksün şatafatın bizi getirdiği nokta budur. Gerçekten kalkınmayı hedefliyorsak, üretmeyi hedefliyorsak ilk basamak bellidir: önce hukuk devleti, önce demokrasi, toplumsal barış, kardeşlik ve tüm bunları sağlayacak demokratik bir yeni anayasa. Bunları yapmadan nereye gidiyoruz, nereye gidiyorsunuz?”