Emek Mahallesi’nde katıldığı halk buluşmasında Odunpazarı Belediyesi’nin halkçı uygulamalarını anlatan Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi’ni halkçı, sosyal demokrat bir anlayışla yönettiklerinin altını çizdi.

Odunpazarı Belediyesi’nde rutin belediyecilik faaliyetlerinin yanı sıra dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık tanıyan projelere imza attıklarını söyledi. Odunpazarı Belediyesi’nin yaşlılar için hayata geçirdiği projeleri anlatan Başkan Kurt, “Emek Mahallesi’nde bulunan Zümrüt Park içine Koca Çınar Yaşam Merkezi’ni inşa ettik. 10 dönüm kadarlık bir bahçenin içine yaklaşık 250 metrekarelik bir bina yaptık. Yaşlılarımız, canı sıkıldıkları zaman gidecek yer bulabiliyor. Evde bir şey yapmadıkları için canları sıkılıyor, buraya gelip sosyalleşiyorlar. Bazen resim yapıyorlar, bazen müzik yapıyorlar, bazen oyun oynuyorlar. Güzel bir şey yarattık, şu anda 90 civarında yaşlımız burada oturuyor” dedi. Arada kendisinin de Koca Çınar Yaşam Merkezi’ne giderek yaşlılar ile vakit geçirdiğini kaydeden Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Onlarla beraber oturuyorum, piknik yapıyoruz bahçede. Hele yazın daha güzel hale gelecek orası. Yaşlıları meşgul edecek farklı bir uygulamanın içine girdik. Biz sosyal demokrat bir belediyeyiz, olaylara sosyal belediye gözüyle bakıyoruz. Yani Asfalt, kaldırım yapalım ama bunları da yapmamız lazım. Yaşı belirli bir noktaya gelmiş, 40 sene bu devlete hizmet etmiş; kimisi yüksek mevki kimisi de aşağıda çalışmış ama emekli olduktan sonra, elden ayaktan kesildikten sonra kimse dönüp bakmıyor. Hâlbuki devletin onlara borcu var, bizim onlara borcumuz var. Dolayısıyla biz onlar adına para alıyoruz. 400 bin nüfuslu bir belediyeyiz diye, devlet bize 400.000 kişi için para gönderiyor. Biz o parayı insanlar için harcamalıyız, o insanların yararlanması için harcamalıyız.”

“SOBE İLE YAŞLILARIMIZIN HER TÜRLÜ İHTİYACINI GİDERİYORUZ”

Odunpazarı Belediyesi’nin Sağlık Odunpazarı İle Evinizde (SOBE) projesine de değinen Kazım Kurt, “İhtiyaç sahibi, yaşlı, kimsesiz, hasta evde tek başına. Gidiyoruz her türlü ihtiyacını gideriyoruz.  Bakımını, evin bakımını, evin tadilatını, temizliğini yapıyoruz. Musluğu mu patladı musluğunu, camı kırıldı camını tamir ediyoruz. Tırnağı mı kesilecek, tırnağını kesiyoruz. Yeni bir uygulamaya daha başladık. Bu ihtiyaç sahiplerine artık ozonlu su ile banyo yaptırıyoruz. Yaşlılarımıza bu hizmeti veriyoruz.  Şu anda 800 civarında yaşlı rutin, periyodik olarak her ay ya da ihtiyaç durumuna göre gidiyoruz ve bu ihtiyaçlarını gideriyoruz. Şimdi bunu normalde yaptıramazsın. Yapamazsın çünkü bu işler hem pahalı hem de lüks işler.  Ama bu insanların bunu hak ettiğini düşünüyoruz” dedi.

HEM DİNİMİZ AÇISINDAN KUTSAL VE SAYGIN HEM DE SOSYAL DEVLET OLMANIN GEREĞİ

Konuşmasında Halk Market uygulamasına da değinen Başkan Kurt, Vatan Caddesi üzerine Halk Market adından bir market açtıklarını söyledi. “Bir kart dağıtıyoruz, Halk Kart. Yoksullara veriyoruz. Yoksullar eskiden erzak paketi ile alıyordu. Geliyordu kamyonu yanaştırıyordu Belediye Başkanı buraya, dağıtıyordu erzakı. Köyden fasulye gelmiş paketten fasulye çıkıyor, köyden bulgur gelmiş paketin içinden bulgur çıkıyordu. Bunların çoğu işe yaramıyordu” diyen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Şimdi burada bu kartla geliyor canı ne istiyorsa onu alıyor, seçiyor. Bulgur, pirinç, pasta, meyve suyu seçiyor alıyor. Poşetine koyuyor, kasaya kartı gösteriyor. Bu kartın her ay yüklediğimiz bir kredisi var. Piyasa değeri yaklaşık 150 TL civarında. O kadarlık alışveriş yapıyor.  Ertesi ay gene yapıyor.  Soruyor kaç param kaldı diyor. Bir daha alışveriş yapıyor. Böylelikle rencide etmiyoruz. Başına kakmıyoruz.  Poşetlere de Halk Market yazmıyoruz.  Yani sokağa çıktığı zaman hiç kimse ‘Halk Marketten almışsın’ falan demiyor.  Böyle bir sistem kurduk. Bu hem dinimiz açısından kutsal ve saygın bir şey hem de sosyal devlet olmanın gereği. Yoksulumuza, fakirimize bakacağız ve onlara bu haklarını vereceğiz.”