CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinde Eskişehirlilere kısa hat ambargosuuygulandığı yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Ankara-İstanbul hattında Ankara’dan Eskişehir’e yer kalmadığı gerekçesiyle bilet bulamayan bir yolcunun, İstanbul’da inecek şekilde bilet sorgulaması yapması durumunda boş koltuklarla karşılaştığını aktaran Çakırözer, “Sayıştay, YHT hatlarından iki yılda elde edilen yüzde 18’lik karın, kamu hizmeti ile bağdaşmadığını tespit etti. Bu karda Eskişehirlilere uygulanan ambargonun etkisi var mı? Çünkü Ankara’dan Eskişehir’e bilet bulamayan yolcu aynı trene İstanbul için bilet alabiliyor ancak 30 TL fazla ödemek zorunda kalıyor” dedi.

YHT ESKİŞEHİR’E AMBARGO MU UYGULUYOR?

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattını kullanan Eskişehirlilere uygulanan bilet ambargosunu Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, “Ankara-İstanbul tren hattında Ankara’dan Eskişehir’e gitmek isteyen bir yolcuya ‘bilet yok’ deniliyor. Ancak Ankara’dan İstanbul’a gitmek istese boş koltuklarla karşılaşıyor. Veya Ankara’dan Eskişehir’e gidecek, bilet yok, başka bir yolcu iptal edince biletini alabiliyor, trene biniyor bir bakıyor, boş koltuklar var. Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattında Eskişehirlilere kısa hat ambargosu mu uygulanıyor?” dedi.

ESKİŞEHİRLİLERİ MAĞDUR EDEREK KAR SAĞLANMAZ

Çakırözer, tren işletmeciliği ile ilgili Sayıştay’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2018 hesaplarındaki bir tespitini de paylaştı. Çakırözer, “Sayıştay, YHT hatlarından iki yılda yüzde 18 kar elde edildiğini belirliyor. Maliyetin yüzde 10’u kadar karın makul olduğunu kabul eden Sayıştay yüzde 18 karın kamu hizmeti yükümlülüğü ile bağdaşmadığını değerlendiriyor” dedi. “Sayıştay’ın bu tespiti ışığında kamu hizmeti yükümlülüğü ile bağdaşmayan karda Eskişehirlilere uygulanan ambargonun etkisi var mıdır? Çünkü Ankara’dan Eskişehir’e bilet bulamayan yolcu aynı trene aynı saatte İstanbul için bilet alabiliyor ancak 30 TL fazla ödemek zorunda kalıyor” dedi.

BAŞKA İLLERE DE AMBARGO VAR MI?

Çakırözer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Çakırözer, kısa hat ambargosu iddialarının doğru olup olmadığını sordu. Çakırözer, şu sorulara yanıt aradı:

“İstanbul - Eskişehir arası Yüksek Hızlı Tren bileti fiyatları 55 TL 50 kuruştan başlarken, biletini Ankara'ya kadar almak zorunda kalan Eskişehirlilerin ödeyeceği ücret 85 TL 50 kuruşa kadar yükselmektedir. İstanbul’dan Eskişehir’e gelmek isteyen yurttaşlar, İstanbul-Eskişehir yerine Eskişehir-Ankara bileti almak zorunda bırakılırken, bu uygulama Eskişehirlilerden fazla mesafe ücreti almak için mi yapılmaktadır? Eskişehir-Ankara, Ankara-Eskişehir arası günde kaç tren gidip gelmektedir? İstanbul-Ankara, Ankara-İstanbul arasında kaç tren gidip gelmektedir? Bu trenlerde iller için ayrılmış bir kontenjan var mıdır? Var ise Eskişehir için ayrılan kontenjan sayısı kaçtır? Eskişehir’deki iddiaya konu uygulamanın bir benzeri Bilecik, Sakarya illerine de uygulanmakta mıdır?”