CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük, AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca’nın ‘hat boyu üzerindeki dinlenme alanının bakımının Tepebaşı Belediyesi tarafından kasıtlı olarak yapılmadığı’ ile ilgili iddialarına yanıt verdi. Yörük açıklamasında şu ifadelere yaptı:

ŞAŞKINLIKLA OKUDUK
“AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Sayın Yılmaz Kaynarca’nın Hat Boyu olarak anılan alanın bakımı ve temizliği için ‘belediye özellikle yapmıyor’ yaklaşımını bugün gazetelerde büyük bir şaşkınlık içerisinde okuduk. Politik zeminde CHP’li Tepebaşı Belediyesini yıpratmak üzerine kurulu olduğu belli olan bu açıklamanın baştan sona sorunlar içeren bir yaklaşım içinde kaleme alınması kaygılarımızı daha da arttırdı.

GERÇEKLERİ ÇARPITIYOR
Ayrıştırıcı, kamu düzeni ve yasa bilmeyen, bilse de umursamayan bu yaklaşım karşısında ne desek boş demeden, doğruları kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu doğdu. Sayın Kaynarca bilmiyor, unutmuş ya da gerçekleri çarpıtıyor olabilir ama herkesin iyi bildiği gibi kamu kurumlarının ve belediyelerin çalışma ve hizmet alanları yasalarla belirlenir. Yasalar, bir kamu kurumuna ait mülkiyete nasıl hizmet verilebileceğini ve nasıl harcama yapılacağını da belirlemiştir.

HAT BOYU TCDD’YE AİT
Hat boyu da bilindiği üzere TCDD’ye ait bir alandır. Düzenlemesi ve bakımı aynı kurum tarafından üstlenilmiştir. Yapıldığı günden bu yana da bakım ve temizlik işleri ide TCDD tarafından yapılmaktadır. O alanın Gar binasının içi, peronlar vb. alanlardan hiçbir farkı yoktur. Yani tıpkı Gar Binası gibi o alanın mülkiyeti TCDD’ye aittir. Dolayısıyla yasalar gereği oranın bakımı, temizliği vb hususları tamamen mülk sahibine aittir. Bir kurumun kendi mülkiyetindeki ve sorumluluğundaki bir alanın bakım ve temizlik işlerini belediyeye devretme ya da kendi yürütme kararı siyasi bir karar değildir. Bu karara her kurum kendi mevzuatına göre verir. Ancak bu konuyu siyasi bir düzeye çekme ve kurumlar arası ilişkilerin germe çabası TCDD gibi Türkiye’nin göz bebeği bir kurumunda yararına olmayacaktır.

ARACILIK YAPMANIZA GEREK YOK
Yasalar; kurumlar arası işbirliği ve çalışmaların nasıl yapılacağı konusunda ayrıntılı mevzuata sahiptir. TCDD Genel Müdürlüğü de, Tepebaşı Belediyesi de kurumsal ve yasal mevzuata hâkim kurumlardır. Mevzuata uygun bir işbirliğinin kurulabilmesi için ne TCCD’nin ne de Tepebaşı Belediyesi’nin bir partinin ilçe başkanının aracılığına ihtiyacı yoktur.

KAYNARCA İSTERSE HUKUK EĞİTİMİ VEREBİLİRİZ
Ancak Sayın Kaynarca sıklıkla bu tip hatalara düşen bir siyasetçi profili çiziyor. Daha önce de Tepebaşı Belediyesinin kalıcı eserleri olmadığı yönünde açıklama yapmış ve biz kendisine çağrı yapmıştık, ‘gelin gezdirelim’ diye. O çağrımıza cevap vermemişti. Şimdi görüyoruz ki kendisi yasa, yönetmelik ve hukuki bilgi konusunda da sıkıntılar yaşıyor. Kendisine bu konuda bilgi vermeye gönüllüyüz. Partimizin avukatları ve hukukçuları arzu ederse bu konuda kendisine eğitim verebilir. Dilerse kendisi Tepebaşı Belediyesi’ne bir ziyaret yapıp belediye yetkililerinden konu hakkında detaylı bilgi alabilir. Çünkü CHP’li Tepebaşı Belediyesinin kapıları herkese açıktır. Ayrıştırıcı, ötekileştirici bir siyaset orada izlenmez. Çünkü bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır.