Kabukcuoğlu, önergenin gerekçesinde, "Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından obezite; sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır. DSÖ’ye göre obezite ve fazla kiloluluk, Tip 2 Diyabetin %80’inden, iskemik kalp hastalıklarının %35’inden ve hipertansiyonun %55’inden sorumludur ve her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. "ifadelerine yer verdi. 

Türkiye’de ise obezite oranının, OECD ortalamasının(19,5) üstünde olup, %28,8 seviyesinde olduğunu hatırlatan Kabukcuoğlu, şu ifadeleri kullandı: 

"Obezite giderek yaygınlaşan bir halk sağlığı sorunu haline gelmektedir. Ülkemizde; 15 yaş ve üzeri bireylerde obezite % 31,5; düşük fiziksel aktivite düzeyi %42,4 olarak saptanmıştır. İlkokul ikinci sınıf çocuklarda obezite %9,9; 10-18 yaş çocuklarda obezite %9 ve fazla kiloluluk %18.3 bulunmuştur. Ortaokul çocuklarında şişmanlık %10.5, fazla kiloluluk 19,6; lise çağında şişmanlık %5.6, fazla kiloluluk %15 olarak tespit edilmiştir.”

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Kabukcuoğlu, Ülkemizde hızla artan obezitenin insan ve toplum sağlığına zarar vermemesi ve obeziteyle mücadelede yapılması, toplumun sağlıklı bireyler kazanması, insan ömrünün uzatılması, sağlık giderlerinin azaltılması için gerekenlerin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırması talep etti.