Vatandaş buluşmasında, vatandaşları belediye faaliyetleri konusunda bilgilendiren ve sorunlarını dinleyen Başkan Kurt, Sıhhiye Meydanı’nda yapılması planlanan ancak “Afrin’e yönelik başlatılan Zeytindalı Operasyonu” ve “güvenlik” gerekçesiyle Eskişehir Valiliği tarafından iptal edilen ‘Eskişehir Kıymetlidir Kömürlü Termik Santral İstemiyoruz’ mitingi ve yapılmak istenen kömürlü termik santral ile ilgili açıklamalar yaptı.

Yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı çıkmak için normalde bir araya gelmeyecek birçok siyasi parti ve kitle örgütünü bir araya geldiğine dikkat çeken Başkan Kurt, “Bu hafta sonu protesto mitingi yapalım diye bir karar alındı. Eskişehir Valiliği miting izin talebinin reddine karar vermiş. Miting yapamazsınız demiş. Niye? Olağanüstü hal var.  Ben sizi koruyamam diyor”  sözleri ile ‘Eskişehir Kıymetlidir Kömürlü Termik Santral İstemiyoruz’ mitingin yasaklanmasına tepki gösterdi. Mitinge izin verilmese de Eskişehirlilerin bu mitingi yaparak, tepkisini göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Alpu Ovası’nın 2016 yılının Aralık Ayı’nda korunması gereken 1. Derecede sit alanı ilan edildiğini hatırlatan Başkan Kurt, “Tarımsal ova dışında kullanılamaz diye sit alanı ilan ediliyor.  Kim etti? O günün Türkiye Cumhuriyeti hükümeti. Şu andaki bakanların 3’te 2’si ozaman da bakandı. Alpu’da o ovada su kuyusu kazacaksınız, elektrik trafosu koyacaksınız. Kaç metre? 50 metre alan. Bu alanı tarım dışı kullanabilir miyim kullanamaz mıyım diye Toprak Koruma Kurulundan izin alıyorsunuz.  Toprak Koruma Kurulu diyor ki hayır kullanamazsın. Burası diyor altın gibi ova. ‘Burada tarımdan başka hiçbir şey yapılamaz’ diyordu. Şimdi o ovaya aynı toprak koruma Kurulu yönetmeliği değiştirerek ‘Tarım için kullanabilinir’ diye karar verdi. Çoğunluğu sağlayamadıkları için yönetmeliği değiştirdiler” diye konuştu.

“TERMİK SANTRALİN ÖMRÜ 30 SENE, 30 SENE SONRA İŞE YARAMAYACAK ”

Termik santrale Alpu Termik Santrali dendiğini ancak santralin aslında Sepetçi Köyü’ne yapılmak istendiğini belirten Başkan Kurt, Sepetçi Köyü’nün Tepebaşı ilçesinin içinde olduğuna dikkat çekti.  Kazım Kurt, konuşmasına şu sözlerle tepki gösterdi: “Santral orada. Kömür nerede? Sevinç Köyünde. Ağapınar’da, Gökdere’de, Çavlum’da. Yani o ovanın büyük bir bölümünden altından kömür alacaklar. Kaç metreden? 300-350 metreden kazacaklar. Oradan kömür çıkaracaklar, termik santralde kullanacaklar. Oradan elektrik üretecekler. Dedikleri şu; ‘Elektriğe ihtiyacımız var.’ Var mı? Herkes var zannediyor. Ben şimdi olmadığını söyleyeceğim size. Ama esas yanlış olan şu; Burası korunması gereken bir tarım alanı. Senelerdir tarım yapılıyor orada. Çiftçiler para kazanıyor.  Köy çocuğuyum biliyorum, 150-200.000 TL bir traktör. Öyle traktörler boşa çıkacak. Niye çıkacak? Şimdi termik santralin olduğu yerlerde zehir saçılacak, tehlikeli olacak. Ama termik santralin ömrü 30 sene. 30 sene sonra işe yaramayacak. Çıkan kömürde bitecek. Sevinç Köyü’ndeki raporu okuduğum için biliyorum. Sevinç Köyü’ndeki kömür 10 yılda bitecek. 10 yıl sonra Sevinç Köyü’nde kömür de kalmayacak, tarım da kalmayacak. 30 yıl sonra o ovada elektrik de kalmayacak, toprak da kalmayacak. Öyle bir noktaya doğru gidiyoruz.”

“30 YIL SONRA DOĞACAK ÇOCUĞUN YAŞAM HAKKINI KORUMAYA ÇALIŞIYORUM”

Konuşmasında termik santralin zararlarına da değinen Başkan Kurt, “Termik santralin zararlı olduğunu, termik santralin bulunduğu yerler söylüyor. Kahramanmaraş Elbistan, Zonguldak’ta Çatalağzı, Zeytinbağı… İnsanlar o çıkan dumandan zehirleniyor. Biz istemiyoruz. 30 yıl sonra doğacak çocuğun yaşam hakkını korumaya çalışıyorum. Tanımam, kimin oğlu kimin kızı olduğu beni ilgilendirmez. Benim ülkemde doğacak bir çocuktur. Kanserli doğmasın, hasta olmasın. Temiz bir çevrede yaşasın. Bizim derdimiz bu. Onun için bu kömürlü termik santrale karşı olduğumuzu gösterelim. Türkiye Elektrik İdaresi Başkanlığı diye bir yer var. Onun resmi internet sitesinde diyor ki; ‘ Türkiye’nin şu anda elektrik üretme gücü mevcut santrallerle 84.000 megawatt elektrik üretebiliriz. Bütün fabrikalarımızı, bütün ampullerimizi çalıştırırsak Türkiye’ de ne kadar tüketiriz? Elektrik mühendisleri bu oranın 46.000 megawatt olduğunu söylüyor. 2026 yılında 80.000 megawatt elektriğe ihtiyacımız olacak, eğer 2026 yılına kadar biz hiç elektrikle ilgili ek bir tesis yapmasak elektriğe ihtiyacımız yok. Şimdi elektrik depolanabilen bir şey değil. Satsan bitecek. Kime satacaksın? Alışveriş yaptığımız ülke mi kaldı? Satamıyoruz, kendin de tüketemiyorsun. Burada elektrik üretmek için harcanacak parayı başka bir şeye harca. Kömürü bizi zehirlemeyecek teknolojiyi geliştirdiğinde kullan. O bilimi geliştir, bu kömür bizi zehirlemesin. Böyle bir formül bul. Bunu bulamadı ama ne yapıyor?  Alım garantili ihale yapıyor. Şimdi burayı yapacak olan firma kimse sözleşmişlerdir. 20,13 kuruşa satacak kilowattını. Şu anda kaç kuruş? 16 kuruş. Yani o termik santral bittiği zaman biz ucuz elektrik kullanmayacağız. 16 kuruşa aldığımız elektriği 20,13 kuruşa alacağız. Çünkü o firmayla öyle bir anlaşma yapacak. Alım garantili. Böyle olunca bizim şuandaki aldığımız fiyattan tam 4 kuruş fazla para vererek elektriği alacağımız kesin. Alımımızın biteceği kesin. 30 yıl sonra Alpu ovasında çiftçilik yapılamayacağı kesin. Suyumuzun zehirleneceği kesin. Elektriği pahalı alacağımız kesin. Ama üretim yapılır mı yapılmaz mı şüpheli. 2020 yılından sonra her ülke karbon salınımı dediğimiz bu zehirli şeyleri azaltmayı söylemiş. Yani bundan sonra kömürle ilgili hiçbir şey yapmayacağım demiş. Uyar mıyız uymaz mıyız bilmem. Ama böyle bir tablo var. Boş yanlış bir yatırımdır. Bunu söyleyen sadece ben değilim” dedi.

“BOŞ VE ZARARLI BİR YATIRIM”

Eskişehir’de birçok kurum ve kuruluşun termik santrale karşı olduğunu söyleyen Başkan Kurt,  konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, 25 yıldır başkan. Kendisi de elektrik mühendisi. Hükümete hiçbir yerden muhalefet etmemiş, ilk defa buradan muhalefet edecek. Elektrik Mühendisleri Odası söylüyor, çevreciler söylüyor, TEMA söylüyor ve bütün Eskişehir itiraz ediyor. Bence o mitinge izin verilirse de verilmese de oraya gidip bağırıp çağırmalıyız, geri adım attırmalıyız bunlara. Boş ve zararlı bir yatırım kim kime söz verdiyse vazgeçsin yazık olacak. Kırka’daki madenin içinde bir bacalı bir santral var tek bacalı. Oradan çıkan dumana bir bakın. Burada onun 1000 katı olacak. Ona göre yorumu siz yapın.”