TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “ABD’nin Rumlara silah ambargosunu kaldırması son derece yanlış ve sorumsuzca bir karar! Kıbrıs sorununda huzura, barışa katkı sağlamaz, Ada’da ve Ege’de gerginliğin artmasına neden olur. Müttefekimiz ABD Türkiye’nin aleyhine açık net adımlar atıyor, AKP iktidarı sadece bakıyor, kınamakla yetiniyor! ABD yönetiminin kararı ne kadar yanlışsa bu kararlara engele olamayan Ankara’daki AKP hükümetin dış politikası da o kadar beceriksizdir. AKP’nin dış politikadaki fiyaskosunun, iflasının net görüntüsüdür” dedi. 

BU KARAR KIBRIS ve EGE’DE GERGİNLİĞİ ARTIRIR 

ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çakırözer hem ABD yönetimini hem de Washington’da Türkiye aleyhinde bir biri ardına alınan kararları engelleyemeyen AKP iktidarını şu sözlerle eleştirdi:

“ABD son derece yanlış ve sorumsuzca bir karar aldı. Kıbrıs sorunun çözümüne katkı sağlamaz, tam tersine çözümsüzlüğü derinleştirir. Sadece KKTC ile Rum kesimi arasındaki gerginliği değil aynı zamanda Ege’de Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerginliğin de artmasına neden olur. Ege’ye, Akdeniz’e barış getirmeyecek bir adım. Derhal geri adım atmaları gerekir.”

AKP’NİN DIŞ POLİTA FİYASKOSU 

“ABD’nin kararı ne kadar yanlışsa, bu karara engel olamayan Ankara’daki AKP hükümetinin  dış politikası da o kadar beceriksiz! Bu görüntünün tek anlamı var: Dış politikada fiyasko! AKP’nin maceracı dış politikasının iflasının net görüntüsü.”

EGE’DE DENGE POLİTİKASINA SON 

“Bir süre önceye kadar ABD yönetimi, Ege’de Türkiye ile Yunanistan arasında; Kıbrıs’ta da Rum tarafı ile Türk tarafı arasında bir denge gözetirdi. Bu denge Türkiye’nin bölgesel önemi ve ABD üzerindeki etkisi sonucu ortaya çıkan bir dengeydi. Şimdi artık bu denge politikasından vazgeçmiş durumdalar. ABD üzerinde Türkiye’nin etkinliği tamamen yok olmuş durumda. Yunanistan ile askeri anlaşmalar yapıyor, Girit’te donanma üssü kuruyor. Dibimizde Dedeağaç’ta konuşlanıyor, ortak tatbikat yapıyorlar. Türkiye ortağı olduğu F35 programından çıkarılırken, Yunanistan’a F35 satışı gündemde. Rumlarla da Kıbrıs’ta dengeyi bozan, KKTC’yi yok sayan askeri anlaşmalar yapıyorlar. Silah ambargosunu kaldırıyorlar. Bunların hepsi son birkaç yılın gelişmeleri.” 

ANKARA WASHİNGTON’A SÖZÜNÜ DİNLETEMİYOR

“ABD Türkiye’nin aleyhinde her türlü kararı rahatlıkla alabilmekte. ‘Türkiye buna tepki gösterir mi?’ sorgulaması ABD yönetiminde artık yok! Maalesef bu Türkiye’nin izlediği dış politikanın da sonucu. 50 yıldır ABD’de Türkiye aleyhine kararlar hep gündeme gelmiştir. Rum ve Ermeni lobileri kendi yalan ve iftiralarını Washington’da kabul ettirmek için hep girişimlerde bulunmuştur. Ancak onyıllar boyunca Türk hükümetlerinin hepsi, bu kararları engellemeyi başarmıştır. Ecevit, Özal, Demirel, Çiller… Hiçbirinin döneminde böyle ağır kararlar çıkmadı. Ama şimdi birbiri ardına çıkabildi. Önce Başkan Trump döneminde Ermeni lobisinin istediği ‘soykırım’ iftirasını tanıyan kararlar ABD kongresinden neredeyse oy biliğiyle çıktı, AKP hükümeti bunu engelleyemedi. Arkasından Başkan Biden göreve gelir gelmez resmen ‘soykırım’ iftirasını kullandı. Ege’de Akdeniz’de attıkları adımların tümü Türkiye ve KKTC’yi yok sayıyor. AKP yönetimi ise bunların hiçbirine tepki göstermedi. Engelleyemedi. Çünkü sözünü dinletemiyor.”

MACERACI DIŞ POLİTİKANIN SONUCU 

“Eskiden Türkiye’nin jeopolitik önemi, bölgesindeki ağırlığı ve müttefikleri, komşuları ve bölge ülkeleri ile olan sağlam ilişkileri sayesinde ABD yönetimleri Türkiye aleyhinde böyle kararları rahatlıkla alamazdı. AKP’nin dış politikada ülkeyi içine soktuğu derin yalnızlık, maceracı dış politika yaklaşımları sonucu artık müttefiklerimiz rahatlıkla Türkiye’yi yok sayabiliyor. Nasıl böyle keyfi hareket edebiliyorlar hepimizin sorgulaması lazım.” 

İKİ YIL ÖNCESİNİN KINAMA MESAJI

“Dışişlerinin kınama açıklaması iki yıl öncekiyle aynı! Demek ki iki yıl içinde hiçbir caydırıcı etki yaratamamışız. Biz neden etkili olamıyoruz? Müttefikimiz ABD neden gidiyor NATO üyesi bile olmayan GKRY ile silah anlaşmaları, stratatejik anlaşmalar imzalıyor? Amerika’nın sorumsuzluğuna kızalım ama iğneyi kendimize de batıralım. Türkiye neden etkili olamıyor? Çünkü AKP’nin izlediği maceraperest İhvancı politikalarla dostlarını, komşularını, müttefiklerini Rumların yanına, Yunanistan’ın yanına itiyor. Yere göre sığdıramadıkları Katar bile gidip Rum’larla petrol anlaşması yapabiliyor. Bu kadarına fiyasko, skandal  denilmeyecek de ne denilecek? AKP’nin elinde Türkiye tamamen yalnızlaşmış, ulusal çıkarlarını dahi koruyamayan, eskiden kurduğu güçlü ilişkileri artık kuramayan, müttefiklerine bile sözünü geçiremeyen bir ülke haline dönüştü.”