Eskişehir’in köylerinde çiftçilerle bir araya gelen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kuraklık nedeniyle pancar çiftçisinin bu yıl üretimde büyük kayıpları olacağına dikkat çekti. Çiftçilerle birlikte iktidara erken uyarıda bulunan Çakırözer, “Bu yıl kuraklık nedeniyle birçok çiftçimiz kotasını dolduramayacağı endişesi yaşamakta. Kuraklık mücbir sebeptir ve bu nedenle kesilecek kota cezalarının tümü koşulsuz affedilmelidir. Bu yıl geçmişe göre çok daha düşük üretim yapacak çiftçinin zararının karşılanması için de alım fiyatı mutlaka enflasyonun üzerinde tutularak açıklanmalıdır” dedi. Pancar üreticilerinin sorunlarını da dinleyen Çakırözer,  pancar sözleşmesindeki üreticilere grup oluşturulması uygulamasının iptal edilmesini ya da pancar üreticilerine yarattığı mağduriyetin kaldırılarak uygulanmasını istedi.

PANCAR BÖLGELERİNE ZİYARET 

Seyitgazi’nin Aksaklı, Odunpazarı’nın Kalkanlı ve Yahnikapan mahallelerinde pancar üreticileriyle bir araya gelen Çakırözer, kuraklık nedeniyle pancar çiftçisinin bu yıl üretiminde büyük kayıpları olacağına dikkat çekti. Çakırözer, “Bu yıl kuraklık nedeniyle birçok çiftçimiz kotasını dahi dolduramama, kota cezaları ile karşı karşıya kalacağı endişesi yaşamakta. Oysa kuraklık mücbir sebeptir.  Ve bu nedenle kesilecek kota cezalarının tümü koşulsuz, şartsız affedilmelidir. İkinci olarak da, geçmişe göre çok daha düşük üretim yapacak çiftçinin zararının karşılanması için alım fiyatı mutlaka enflasyonun üzerinde tutulmalıdır ve çiftçilerin tüm maliyetini karşılayacak şekilde açıklanmalıdır” dedi.

GRUP OLUŞTURMA UYGULAMASI ÇİFTÇİYİ MAĞDUR ETMEMELİ

Çakırözer  pancar üreticileriyle imzalanan şekerpancarı sözleşmesinin yaşattığı mağduriyetleri de gündeme getirdi. Çakırözer, “Ekim’de açıklanması gereken yeni sezon alım fiyatı bir yıl boyunca açıklanmıyor. Hasat bitip ürün fabrikaya verildikten sonra açıklanan yeni fiyat ise çiftçiyi her seferinde hayal kırıklığına uğratıyor, girdi maliyetini dahi karşılamıyor. Kanuna göre üreteciyle konuşarak fiyatın belirlenmesi lazım. Ama bu yapılmıyor. Öte yandan üreticilerin ekim yapabilmeleri için birbirlerine grup oluşturulmaya zorlandığı iddiaları ise tam bir hukuksuzluk. Üreticilerin grup oluşturularak, birbirlerine kefil yapıldığı, üretimini tamamlayamayan, borcu olan bir şeker pancarı üreticisinin tüm borçlarının diğer kefillerin de sırtına yıkıldığı ve tüm alacakların bloke edildiğinden bahsedilmekte. Bu kabul edilemez. Üreticilere grup oluşturulması uygulaması iptal edilmeli ya da çiftçilere yarattığı mağduriyet ortadan kaldırılarak uygulamaya konulmalı” dedi.

BAKANA ÇAĞRI: MAĞDURİYETLER ENGELLENMELİ

Çakırözer, pancar üreticilerine grup oluşturmaya ve birbirlerine kefil olmaya zorlanması iddialarının çiftçinin büyük tepkisini çektiğini belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması talebiyle Meclis’te soru önergesi verdi.   Çakırözer, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan şu sorulara yanıt istedi: 

•    “4634 sayılı Şeker Kanunu’na göre, pancar alım fiyatları ne zaman açıklanır? Bu bağlamda 2021 yılı alım fiyatı belirlendi mi? Bu yıl üreteci pancarını fabrikaya kaç liradan verebilecek?

•    Pancar fiyatının belirlenmesi için kanunda belirtilen üretici veya üretici temsilcileri ile yapılması zorunlu müzakereler yapıldı mı? 

•    Türkşeker Kurumu’nun şeker pancarı üreticilerine imzalattığı sözleşmede 2021 yılı için pancar alım fiyatı kaç lira açıklandı? 

•    Kanunlarda açıkça belirtilmesine rağmen pancar ekiminden önce açıklanması gereken şeker pancarı fiyatı neden açıklanmamaktadır? 

•    Son 20 yıl içinde hangi yıl(lar)da pancar fiyatı, üretim yılı başında belirlenerek çiftçiye duyuruldu? 

•    Sözleşmelerin şeker fabrikası ile üreticiler ve/veya temsilcileri arasında düzenlenmesi gerekirken, üreticilerin grup oluşturmaya ve birbirine kefil olmaya zorlanması doğru mudur? Bu uygulamanın gerekçesi nedir? Eskişehir’de pancar üreticilerimizden kaç grup oluşturulmuştur? Bu gruplardan kaçında borç nedeniyle üreticilerin alacakları bloke edilmiştir? 

•    Şeker pancarı üreticileri ile imzalanan sözleşmelerin kendileriyle paylaşılması, bloke konulan bedellerin hak sahiplerine ödenmesi, sözleşmelerin yönetmeliğe uygun olarak düzenlenmesi için bir çalışma yürütülmekte midir?

•    Kuraklıktan etkilenecek çiftçilerimizin yaşayacağı mağduriyetlerin giderilmesi için nasıl bir çalışma yürütülecektir?