Ülke genelinde pancar üreticilerine kotalarını dolduramadığı gerekçesiyle milyonlarca lira ceza kesildi. Çiftçiye kesilen cezaları Meclis gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, pancar kotasını dolduramadığı için çitçiye kesilen para cezalarının affedilmesini ve pancar çiftçisine getirilen kotaların kaldırılmasını istedi. Çakırözer, “ Bu cezalar zaten boğazına kadar borç içindeki çiftçimizi âdeta canından bezdirdi. On binlerce pancar çiftçinin feryadına kulak verin, pancar çiftçisinin kotalarını kaldırın ve çiftçinin hayatını olumsuz etkileyen bu cezaları affedin” dedi.

PANCAR ÇİFTÇİSİNİN KOTA CEZALARI MECLİS’TE

CHP’li Çakırözer Eskişehir Alpu ilçesinde dinlediği pancar üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Kotalarını dolduramadığı için ceza kesilen pancar üreticilerini Meclis Genel Kurulu’nda gündeme getiren Çakırözer, “ Bu yıl ülkemizin birçok bölgesinde doğal afetler, kuraklık, iklim değişikliği ve bitkisel hastalıklar nedeniyle on binlerce pancar çiftçisi üretim kotalarını dolduramadı. Kotasını dolduramayan pancar üreticilerine Şeker Kurumu tarafından şeker fabrikalarına eksik pancar teslim ettikleri için para cezaları kesildi. Sadece Eskişehir'de bin 500 çiftçimize 3,5 milyon lira kota cezası kesildi” dedi.

KOTALAR KALDIRILMALI, KOTA CEZALARI AFFEDİLMELİ

Kütahya'da, Konya'da, Afyon'da, Karaman'da ve daha birçok yerde binlerce çiftçiye milyonlarca liralık ceza kesildiğini belirten Çakırözer, “ Kotayı tutturamayan üreticilere ceza kesilmiş olması zorda olan köylüyü daha da içinden çıkılmaz bir duruma sokmuştur. Bu cezalar zaten boğazına kadar borç içindeki çiftçimizi âdeta canından bezdirdi. Yandaşın, müteahhitin borçlarını erteleyen, affeden iktidar çiftçimizin hem kota sınırını kaldırmalı hem de kotalardan kaynaklı borçları affetmeli. On binlerce pancar çiftçisinin hayatını olumsuz etkileyen bu cezaların affedilmesi için Şeker Kurumuna ve bağlı olduğu bakanlığa buradan çağrıda bulunuyoruz” dedi.