CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in Alpu ilçesinde yapılmak istenen termik santrale ilişkin sondaj çalışmalarının başlatılmasına Meclis kürsüsünden tepki gösterdi. Çakırözer, “Eskişehirliler ne termik ister, ne kömür. Eskişehirliler sadece ve sadece sağlıklı ömür ister. Yandaş müteahhitlerin önüne dökeceğiniz paraları ülkesi için alın teri döken eli nasırlı çiftçimize verin. Sarayın gözdeleri kar etsin diye, rant için Eskişehir’i zehirlemeyin. Kuyularınızı da, zehirli planlarınızı da alın verimli topraklarımızdan çekin gidin” dedi.

SEÇİMLER BİTTİ, SÖZLER UNUTULDU

Tüm itirazlara karşı termik santral için Alpu’da başlayan sondaj çalışmalarına tepkiler çığ gibi büyürken CHP’li Çakırözer, sondaj çalışmalarının ardından başlayan çevre katliamını Meclis gündemine taşıdı.

31 Mart seçimine bir hafta kala Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’de yaptığı konuşmayı hatırlatan Çakırözer, “Erdoğan, Eskişehir’de ‘Verimli Alpu Ovasını koruma altına aldık. Dokunmayacağız’ dedi. Tam derin bir nefes almıştık, artık tehlike geçti demiştik ki  seçimler bitince, verilen tüm o sözler unutuldu. Umutlarımız çöpe atıldı. Geçen hafta bir baktık, Alpu ovamızda sondaj çalışmaları başlamış. O verimli ovadaki bereketli buğday tarlalarına köstebek yuvaları gibi kuyular kazılmış. Daha yüzlercesi kazılacak” dedi.

VİCDANSIZCA, HALKI KANDIRARAK ÇALIŞMALARA BAŞLANDI

Eskişehir milletvekili Jale Nur Süllü ve sivil toplum ile bölge halkını ziyaret ettiklerini söyleyen Çakırözer, “Köylülerle konuştuk ve neye üzüleceğimizi şaşırdık. Bu devasa sondaj kullelerinin altında ezilen bolluk bereket simgesi ekinlerimize mi üzüleceğiz? Yoksa daha sondajla birlikte başlayan çevre cinayetlerine mi üzüleceğiz? Sondaj sırasında çıkan zehirli hafriyat atıkları Beyaz Altın, Danişment, Gündüzler, Kızılcaören ve civar köylerin kullandığı berrak derelerimize bırakıldı bile.. Yani santral yapılmadan zehirleme başladı.. Acımasızca, vicdansızca başladı. Hani doğal sit alanıydı. Dokunulmayacaktı. Hani Eskişehir’in hayrına olmayan hiçbir şeye evet denmeyecekti? Maalesef halkımıza yalan söylediler” dedi.

RANT UĞRUNA BU ZEHİR PROJESİNİ SÜRDÜRMEYİN

Kürsülerde, meydanlara, sokaklarda Eskişehir’e zehir santrali istemediklerini defalarca dile getirdiklerini belirten Çakırözer şöyle konuştu:

“Buradan bir kez daha bu verimli ovanın bağrına, o sondaj kuyularını hançer gibi sokanlara sesleniyorum.. Vazgeçin. Sarayın gözdeleri daha çok kar etsin diye, rant uğruna halka rağmen bu zehir projesini sürdürmeyin. Bu sondaj kuyularına harcadığınız paraları yandaş müteahhitlerin önüne dökeceğiniz paraları ülkesi için alın teri döken eli nasırlı çiftçimize verin. Verin ki çiftçimiz daha çok üretsin. Daha sağlıklı, daha ucuza üretsin. Biz çok bir şey istemiyoruz, kamunun kaynakları havayı, toprağı suyu ve insanı zehirlemek için değil, ölüm için değil, üretmek için, yaşatmak için harcansın artık bu inattan vazgeçin! Kuyularınızı da, zehirli planlarınızı da kirli pazarlıklarınızı da alın ve çekip gidin” dedi.

Eskişehirliler ne termik, ne kömür istemediğini söyleyen Çakırözer, “Eskişehirliler sadece ve sadece sağlıklı bir ömür ister” dedi.

YENİLEN PEHLİVAN GİBİ GÜREŞE DOYMUYORSUNUZ

Çakırözer sondaj çalışmaları kapsamında bölge halkının petrol çıkartıyoruz denilerek kandırıldığına da dikkat çekerek şöyle konuştu,

“Yaşanan süreçte en vahimi ise insanımıza söylenen yalanlar. Köylüleri ikna için giden MTA yetkilileri ‘bu sondajlar termik santral için değil’ diyorlar. Hatta inanması çok zor ama ‘petrol aramak için kazıyoruz’ bile diyorlar. Verimli topraklarından olacak, zehir soluyacak insanlar baskıyla, tehditle, yalanla ikna edilmeye çalışılıyor. Bu yapılan çok büyük ahlaksızlıktır. Seçim öncesinde Eskişehirlileri Alpuluları kandırdınız. Toprağa dokunmayacağız dediniz. Seçim bitti, şimdi sondaj çukurları açtınız. Aklınız sıra Eskişehir’i cezalandırıyorsunuz.. 31 Mart’ta Alpuluların size ders verdi. Eskişehir ders verdi. Ankara, Antalya, Adana, Mersin ders verdi. İstanbullular ders verdi. Ama anlaşılan yetmemiş. Yenilen pehlivan misali güreşmeye doyamıyorsunuz.”

İSTANBULLULARA SESLENDİ: ESKİŞEHİR’DE YAŞANANLARI GÖRÜN, VAATLERE İNANMAYIN

Çakırözer konuşmasının sonunda 23 Haziran’da yapılacak İstanbul seçimlerini de hatırlatarak, İstanbulluların iktidar vaatlerine kanmamasını istedi. Çakırözer, “Buradan 23 Haziran seçimlerinde oy kullanacak İstanbullu’lara seslenmek isterim. Eskişehir’de yaşananları görün! Dokunulmayacak denen o verimli ovamızın halini görün bunlara inanmayın! Güvenmeyin! 23 Haziran’da bir ders daha verdiğinizde inanın sadece İstanbul için değil, temiz havamız için, bereketli topraklarımız için, berrak sularımız için de, geleceğimiz için de her şey çok güzel olacak” diye konuştu.