Öge, halkın geçim, işsizlerin iş, işçilerin ise haklarını alma derdinde olduğunu, AK Parti ve MHP’nin ise ‘başkanlık sistemini’ hayata geçirmenin derdinde olduğunu söyledi. İşsizliğin çığ gibi büyüdüğünü, her ay işsizler ordusuna katılanların sayısının arttığına dikkat çeken Öge, geçen yılın bu ayına göre resmi rakamlara göre 500 bin kişinin daha işsizler ordusuna katıldığını belirtti. Kahvehaneler işsiz insanlarla dolup taşıyor

TÜİK verilerine göre işsiz sayısının 3 milyon 641 bin kişi olduğuna vurgu yapan Öge, “Gerçekte durum resmi rakamların ortaya koyduğundan daha vahim. 2 milyon276 kişi iş bulma umudu kalmadığından iş aramayı bıraktığından işsizlik kayıtlarından silindi. Onlar bu resmi rakamın içine dahil edilmedi. Bu rakamların dahil edilmesiyle gerçek işsizlik oranı yüzde 20’lere yaklaşıyor. Gençlerin durumu ise daha da korkunç. Resmi rakamlara göre (TÜİK) işsizlik gençler içinde yüzde 20’leri aşmış durumda (%21.2). Kentlerde ise işsizlik oranı yüzde 15’lere yaklaştı. Kahvehaneler işsiz insanlarla dolup taşıyor” dedi.

Üçte ikisi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor

Halkın yaşam standartlarının her geçen gün daha da kötüye gittiğini anlatan Öge, “Çarşının-pazarın enflasyonu yüzde 20’leri geçti. Ülke nüfusunun üçte ikisi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. ‘Asgari ücrete zam yaptık’ dediler. Daha bir ay dolmadan bu zam Dolar ve EURO’nun yükselmesi sonucu yapılan zamlarla ve yeni gelen vergilerle buhar olup uçtu. Asgari ücret bir önceki yıla göre 90 Dolar daha aşağı düştü. Bu ay başlayacak zorunlu Bireysel Emeklilik kesintisi ile yaşam kalitesi daha da düşecek. BİS sermaye için yeni bir kaynak yaratma hamlesidir. İşçiler bu tuzağa düşmemelidir. BİS’ten hemen çıkma dilekçeleri vererek sermayeye kaynak aktarma projesini boşa çıkarmalıdır” ifadelerini kullandı.

Metal işçisinin yanındayız

Bakanlar Kurulu'nun DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş'in 20 Ocak'ta başlayan grevini yasaklama kararını da kınayan Öge, şunları söyledi: “İşçi ve emekçiler yaşam savaşı verirken, Anayasal hak olan ‘grev hakkı’ AKP Hükümeti ve Cumhurbaşkanı tarafından engellenmek isteniyor. Açlık sınırı altında yaşayan metal işçileri (Asil Çelik Fabrikası) toplusözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca yasal haklarını kullanmak istediler Greve çıktılar. Ama daha iki saat geçmeden AKP Hükümeti, Cumhurbaşkanın da onayıyla ‘milli güvenliği tehdit ediyor’ gerekçesiyle metal işçilerinin grevini yasakladı. AKP Hükümeti patronların bir dediğini iki etmiyor.”