. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, öğretmen adaylarına sözlü mülakatlarda ayrımcılık yapılıp yapılmadığını ve yapılan bu uygulamalardan kaç kişinin etkilendiğini sordu.

Bu uygulama ile öğretmen olma umuduyla sınava giren öğretmen adaylarının emeklerinin çalındığını belirten Çakırözer, Bakan Selçuk’a Anayasanın eşitlik ilkesini hatırlatarak, “Umudunu kaybeden ataması yapılmayan öğretmenlere mülakat uygulaması ile birlikte birçok adaletsizlik yaşandı. Ortaya atılan bu iddialar derhal aydınlatılmalı ve öğretmen adaylarının mağduriyetleri giderilmelidir” dedi.

BAKAN SELÇUK’A SORDU

Öğretmen olmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nın sözleşmeli öğretmen sınavlarına giren adaylar bu yıl ilk kez yeni bir uygulama ile karşılaştı. KPSS’den 90 üzerinde puan alan öğretmen adaylarına mülakatlarda 50 puan verildiği, OHAL KHK’sı ile bir yakını görevinden ihraç edilmiş adayların, akrabaları suçlamalardan beraat etmiş olsa bile MEB’in mülakatında baraj altında bırakıldı.  FETÖ gerekçesiyle kapatılan üniversitelerden mezun olmuş adayların da kasten baraj altında bırakıldığı öğrenildi. 

CHP’li Çakırözer, öğretmen adayları için mağduriyet yaratan bu uygulamaları Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Selçuk’a  bu gerekçelerle mülakatlardan elenen kaç öğretmen adayı olduğunu, bu uygulamaların ayrımcılık yaratıp yaratmadığını sordu.

ÖĞRETMEN ADAYLARININ EMEĞİ ÇALINDI

Önergesinde Bakan Selçuk’a Anayasanın ‘eşitlik ilkesini’ hatırlatan Çakırözer, “Hükümetin OHAL KHK’ları ile on binlerce yurttaşımız haksız, hukuksuz şekilde mesleklerinden ihraç edildi, işsiz kaldı. Şimdi de öğretmen olabilme umuduyla MEB’in mülakatlarına giren adaylar OHAL KHK’si ile ihraç edilen yakınlarının hakkındaki suçlamalardan beraat etse bile kasten baraj altında bırakıldığını söylüyor. Bu uygulama tam bir skandaldır. Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Binlerce öğretmen adayının emeğini çalmaktır, yok saymaktır” dedi.

ADAYLARIN ELENME GEREKÇELERİ KAYITLARA NASIL GEÇTİ?

Bakan Selçuk’a ortaya atılan gerekçelerle mülakatlardan elenen kaç öğretmen adayı olduğunu soran Çakırözer, “ Ülkeyi OHAL KHK’ları ile yöneten hükümetinizin, OHAL KHK’si ile bir yakını ihraç edilmiş adaylara, akrabaları suçlamalardan beraat etmiş olsa bile MEB’in mülakatında baraj altında bırakıldığı iddiaları doğru mudur? Bu gerekçelerle mülakatlardan elenen kaç öğretmen adayı vardır? Elenmelerin gerekçesi kayıtlara nasıl geçmiştir?” dedi.

MEVZUATA AYKIRI DEĞİL Mİ?

Çakırözer Bakan Selçuk’un yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

  • KPSS ve sözlü mülakat sınavı için gerekli şartları sağlayan öğretmen adaylarının atama barajının altında bırakılmasının gerekçesi nedir? Bu durum Anayasamızdaki eşitlik ilkelerine ve ilgili mevzuata aykırı değil midir?
  • Sözlü mülakatlarda sorulan soruların içerikleri nelerdir? Sorulan sorular adaylara özel olarak mı hazırlanmaktadır?
  • Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapılan bu uygulamadan haberi var mıdır? Bu konuda herhangi bir soruşturma başlatılmış mı, başlatılmışsa soruşturma ne aşamadadır?