CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Meclis’te Eskişehir’in en önemli sanayi kuruluşlarından olan Kazım Taşkent Şeker Fabrikası, TÜLOMSAŞ ve Eti Maden Bor Fabrikaları’ndan daha fazla faydalanılması için yeni yatırımlar ve projeler yapılmasını istedi. Çakırözer, Eskişehir Şeker Fabrikası’nın özeleştirilmemesini istedi.

Hükümetin yerli tank, yerli araba gibi büyük projelerinin motorlarının TÜLOMSAŞ tarafından yapılmasını isteyen Çakırözer, Kırka Eti Maden Bor Fabrikasının da kapasitesinin geliştirilmesini istedi.

Çakırözer, kamunun malı olan bu fabrikalara personel alımında ‘partizan tutum’ takınılmaması gerektiğini vurguladı.

Özelleştirmek Yerine Daha Çok Değerlendirilmeli

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2018 yılı bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Çakırözer Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın daha önce söylediği ‘Şeker fabrikaları özelleştirme programında olan kuruluşlar arasında’ sözlerini anımsatarak şunları söyledi: “Bütçe görüşmelerinin ilk günlerinde şeker fabrikalarının özelleştirileceğine ilişkin bir açıklamanız oldu. Bizler Eskişehir Şeker Fabrikamızın da aralarında olduğu şeker fabrikalarımızın özelleştirilmesine karşıyız.  Şeker üretiminde Eskişehir’imizin ayrı bir yeri var. Şeker fabrikalarımızın potansiyeli ne kadar çok değerlendirilirse Türkiye için o kadar önemli. Özelleştirmeden vazgeçmenizi bir kez daha talep ediyorum” dedi.

Şeker İşçileri Kadro Bekliyor

Şeker fabrikalarında çalışan geçici işçileri de Bakan Ağbal’ın gündemine getiren Çakırözer, “Şeker sektöründe, şeker fabrikalarımızda yıllardır sorunlar devam ediyor. Ama kalıcı çözümler bulunamıyor. Sorunların en başında da neredeyse 30 yıldır geçici çalışan işçilerin durumları geliyor. Bu fabrikalarda çalışan işçilerimiz unutulmamalı. Kadro talepleri bir an önce sağlanmalı” diye konuştu.

Fabrikada İşlenerek İhraç Edilmeli

Çakırözer Enerji Bakanı Bakan Berat Albayrak’tan Eskişehir’in önemli değerlerinden Kırka Eti Maden Bor Fabrikası’nın kapasitesinin artırılmasını istedi. Çakırözer, “ Seyitgazi ilçemizdeki Kırka Eti Maden Bor fabrikasını ziyaret etme fırsatı buldum. Kırka’daki fabrikamız büyük bir milli varlığımız. Tek üzüntümüz burada bor madenimizi sadece üretip ham madde olarak yurt dışına satmamızdan kaynaklanıyor. Keşke bunu işleyip biyomedikal alanda, teknoloji alanlarında kullanıp bizler ihraç edebilsek” dedi.

Partizanca Tutumlardan Vazgeçilmeli

Çakırözer fabrikaya personel alımlarında ‘ayrımcılık yapıldığı ve partizanca bir tutum sergilendiği’ iddialarını da Bakan Albayrak’a sorarak, “Kırka Eti Maden Bor Fabrikamız sağladığı istihdam olanaklarıyla hem Seyitgazimiz hem de Eskişehirimiz için büyük öneme sahip. Ancak fabrikamıza işçi alımlarında partizanca bir tutum sergilendiği bizlere gelen duyumlar arasında. Bunun doğru olmadığına inanmak istiyoruz. Fabrikamızda işçi alımında yurttaşlarımıza öncelik verilirken parti ve siyasi görüş ayrımı yapılmamalı” dedi.

Milli Araçlara Tülomsaş Motoru

Hükümetin yerli tank, yerli araba gibi büyük projelerinin motorlarının TÜLOMSAŞ tarafından yapılmasını isteyen Çakırözer, “Özellikle motor teknolojileri, uçak, gemi, araç ve demir yolu konusunda bölgemizin uzmanlığı malumdur. Bu gözden kaçırılmamalıdır. İşte TÜLOMSAŞ, işte TEI’nin motor çalışma grubu desteklenmelidir” diye konuştu.