Sivrihisar'ın 3 köyündeki 60 öğrenciyi Menzil tarikatının merkezlerinden olduğu ve tarikatın ileri gelenlerinin yaşadığı iddia edilen Buhara Köyü'ndeki yeni okula gitmeye zorlaması ilçede kriz yarattı.

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinin Göktepe, Kaldırım ve Ahiler köylerindeki çocukların 15 yıldır İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sağladığı servislerle Yakapınar Köyü’ndeki Yavuz Gülerce İlkokulu’na taşındığını belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Müdürlük bu yıl ücretsiz taşıma için Buhara’daki okulu şart koşuyor. Aileler Menzil tarikatının önde gelenlerinin yaşadığı ileri sürülen Buhara’daki okula çocuklarını göndermek istemiyor, iki gündür boykot ediyorlar. Böyle bir zorlama kabul edilemez” dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyyüp Mutlu’nun ailelere “Milyonlarca lira yatırım yaptık, çocuklarınızı nasıl göndermezsiniz? Buhara’ya göndermezseniz çocuklarınızı siz taşırsınız” dediğini ve çocukların okula gitmediği günler için ailelere günlük 15 TL ceza kesmeyi planladığını aktaran Çakırözer, ailelerin boykotta kararlı olduğunu belirtti.

TARİKAT KORKUSU MEŞRU

Çakırözer, ailelerin çocuklarını Buhara’ya göndermeleri durumunda Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi çocukların tarikatların eline düşeceğinden korktuğunu ifade etti. Bakanlık yetkililerinin talepleri dikkate almak zorunda olduğunu söyleyen Çakırözer, “Türkiye’de geçmişte yaşadıklarımıza, eğitimin şu andaki durumuna bakarsak ‘tarikat endişesi’ son derece meşrudur. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aileleri zorlamaktan vazgeçerek bu 60 çocuğun geçmiş yıllarda olduğu gibi istedikleri okullara taşınması için gerekenleri yapmalıdır” sözleriyle yetkililere tepki gösterdi.

DÖKMECİ'DEN ÇAKIRÖZER'E TEŞEKKÜR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM kararıyla 31 Mart seçimlerinde Sivrihisar Belediye Başkan Adayı olarak açıklanan ve daha sonra CHP - İYİ Parti ittifakı nedeniyle adaylığı geri çekilen Habil Dökmeci, de CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'e konuyla ilgili teşekkür etti.

Dökmeci, yaptığı açıklamada: "Öğrencilerimizin Buhara Köyü'ndeki yeni okula gitmeye zorlanması kabul edilebilir bir durum değil. Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuya derhal müdahale etmelidir. Vatandaşlarımız çocuklarını bu okula göndermek istemiyor. Seçim zamanı Sivrihisar'da kapı kapı dolaşıp, sokaklarda pilav dağıtan Siyasileri göreve davet ediyorum. Sayın Milletvekilimiz Utku Çakırözer'e bu skandalı gündeme getirdiği için teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.