CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, Eskişehir'e kurulması planlanan termik santral hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na 9 soru sordu. Bakanlık ise bunlardan yalnızca 2'sine cevap verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, BİMER üzerinden; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na Eskişehir'e kurulması planlanan termik santral hakkında çeşitli sorular yöneltti. Bakanlık bu soruların çoğunu geçiştirse de, 'Termik santral Alpu'ya kurulacak' kandırmacasını gözler önüne serdi.

ALPU'DA TEK KARIŞ TOPRAĞI YOK

CHP'li Yüksel'in sorularını geçiştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yalnızca termik santralin hangi ilçe sınırlarına kurulacağını ve linyit rezerv miktarını cevaplandırdı. Bakanlık verdiği yanıtta; "Eskişehir'e kurulması planlanan termik santral ve yan ünitelerinin konumlanacağı 893 hektarlık alanın tamamı Tepebaşı İlçe sınırları içerisinde kalmaktadır" dedi. Böylece termik santralin Alpu'ya kurulacağını ve Eskişehir'in merkezine uzak olacağını söyleyen herkesi resmi olarak yalanladı.

SORULARI TEKRAR YÖNELTECEĞİM

Bakanlıktan istediği cevapları alamayan Cemal Okan Yüksel; "Termik santral Alpu'ya kurulacak kandırmacasını belgeledik. Şimdi sıra geldi diğerlerine. Bakanlığa, linyit rezervinin kaç yıl yeteceğinden kömürün kalori miktarına, termik santralin üzerine yerleşeceği arazinin özel kişi veya kamuya olan aidiyet miktarlarından kamulaştırma durumuna, enerji alım garantisinden bu garantinin tutarına kadar birçok soru yönelttim. Bakanlık bu soruları geçiştirdikçe tekrar tekrar soracağım. Tüm Eskişehir, termik santralin, kentimizi olumsuz yönde nasıl etkileyeceğini, çevresini nasıl katledeceğini öğrenecek" dedi.