TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu torba yasa görüşmelerinde konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Ekonomide acil kaynak yaratmak isteyen AKP, turizm tesislerimizi ve lojmanları yok pahasına satıyor. Turizm tesislerimizin, lojmanlarımızın yağmalanmasına, geleceğimizin satılmasına sonuna kadar karşıyız” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu torba yasa görüşmeleri devam ediyor. Dünkü görüşmelerde  tasarıda yer alan maddelerden hazine arazisi üzerinde 49 yıla kadar irtifak hakkı verilen turizm tesislerinin kira sürelerinin uzatılabileceğine ilişkin düzenleme yer alırken, verilen önerge ile kıyı yapıları da düzenlemeye dahil edilerek kira sürelerinin bitimine ne kadar kalırsa kalsın kira sürelerinin 49 yıla kadar uzatılabileceği belirtildi. Öte yandan 50 bin kamu lojmanının satışının gerçekleştirilmesi öngörülen tasarının 65. Maddesi de tartışıldı.  

KAMUNUN MÜLKÜYETİNDE KALMALI

Turizm tesislerindeki düzenlemeye karşı çıkan Çakırözer, söz konusu tesislerin kira sürelerinin bitmemesine rağmen yeni bir düzenleme yapılmasının kamu kaynaklarının verimli kullanımını engellediğini belirtti. Çakırözer, “ Bu tesislerin büyük çoğunluğu 49 yıllık sürenin yarısına dahi gelmemiş durumda. Çoğunun daha yirmi, yirmi beş yıl süresi  var. Bu durum akıllara pek çok soru işaretini getiriyor. Böyle bir ihtiyaç neden, nasıl ortaya çıktı? Kamu mallarını yok pahasına elden çıkarmak geleceğimize ihanettir. Hiçbir koşul getirilmeden bu alanların satışından vazgeçilmelidir. Bu alanlar kamunun mülkiyetinde kalmalı ve yine 49 yıllığına uzun dönemli tahsisler şeklinde kiralanmalıdır” diye konuştu.

SOSYAL DEVLETİN EN ÖNEMLİ UNSURU

Lojmanların satışına izin veren madde üzerine de söz alan CHP’li Çakırözer, “Lojmanlar sosyal devlet olmanın en önemli unsurlarından biridir. Bir parçasıdır. Bunların yerine yenileri yapılacak gerekçesi inandırıcılıktan uzaktır. Zaten bugüne kadar önemli bir bölümünü sattınız. Artık lojmanların satılması konusundan vazgeçilmelidir” diye konuştu. Çakırözer,  “Şu anda bu lojmanlarda oturan yöneticilerin her birisinin ödeyebileceği kirayı göz önüne getirin. Hepsini çıkarın ne yapacaklar? Bu insanlar nasıl ev kiralayacaklar. Binayı kendilerinin alması yüzde on indirimle büyük bir avantaj gibi sunuluyor. Alabilseler zaten çoktan alırlardı. Bizler lojmanların satılmasına sonuna kadar karşıyız” dedi.